Skip to main content

Projecte H2020 MyToolBox: Aliments i pinsos segurs mitjançant una caixa d'eines integrada per a la gestió de micotoxines

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2016 -2020
  • Pressupost assignat 4.997.660,75 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte MyToolBox
Descripció

Les pèrdues de cultius a causa de la contaminació per fongs i micotoxines han esdevingut una amenaça generalitzada que posa en perill la seguretat alimentària i la rendibilitat. No obstant això, una solució revolucionària s'entreveu a l'horitzó. El projecte MyToolBox, finançat amb fons europeus, mobilitzarà una col·laboració diversa, que inclou el món acadèmic, agricultors, pimes tecnològiques, experts de la indústria alimentària i actors polítics, amb la missió de reduir dràsticament les pèrdues de cultius fins a un 90 %.

En concret, el projecte adoptarà un enfocament holístic que abasta intervencions precollita i postcollita, investigació sobre resistència genètica, models predictius i tecnologies innovadores. Més enllà de la prevenció, aquesta iniciativa abordarà opcions d¿utilització segura per a lots contaminats. En resum, MyToolBox representa una llum d'esperança a la lluita contra la contaminació per fongs i micotoxines, garantint un futur més resilient i sostenible per a l'agricultura.

Objectius

MyToolBox mobilitza una associació de múltiples actors (acadèmia, agricultors, PIMES tecnològiques, indústria alimentària i parts interessades en polítiques) per desenvolupar intervencions noves destinades a aconseguir una reducció del 20 al 90% en les pèrdues de cultius a causa de la contaminació per fongs i micotoxines. MyToolBox no només aplicarà un enfocament des del camp fins a la taula, sinó que també considerarà opcions dús segur de lots contaminats, com la producció eficient de biocombustibles.

Un component important de MyToolBox, que també distingeix aquesta proposta d'esforços anteriors a l'àrea de reducció de micotoxines, és proporcionar les mesures recomanades als usuaris finals al llarg de la cadena alimentària i de pinsos en una Caixa d'Eines basada a la web. La investigació d'avantguarda donarà com a resultat noves intervencions, que s'integraran juntament amb les mesures existents a la Caixa d'eines que guiaran l'usuari final sobre les mesures més efectives que cal prendre per reduir les pèrdues de cultius. Ens centrarem en els cereals de gra petit, el blat de moro, el cacauet i les figues seques, aplicables a les condicions agrícoles de la UE i la Xina.

Les pèrdues de cultius utilitzant pràctiques existents es compararan amb les pèrdues de cultius després de noves intervencions prèvies a la collita, inclosa la investigació de la resistència genètica a la infecció per fongs, el control cultural, l'ús de nous biopesticides (que compleixen les normes d'agricultura orgànica), el tractament de biocontrol competitiu i el desenvolupament de models de pronòstic. La investigació sobre mesures postcollita, inclòs el monitoratge en temps real durant l'emmagatzematge, la classificació innovadora de cultius utilitzant tecnologia de visió i una nova tecnologia de mòlta, permetrà processar cereals amb nivells més alts de micotoxines sense violar els límits reguladors als productes acabats.

La investigació sobre els efectes de la cocció als nivells de micotoxines permetrà comprendre millor els factors del procés utilitzats en l'avaluació del risc de micotoxines. La participació d'institucions capdavanteres de la Xina té com a objectiu establir una cooperació sostenible en la investigació de micotoxines entre la UE i la Xina.

Coordinadors
  • UNIVERSITAET FUER BODENKULTUR WIEN (BOKU)