H2020 Meat4All proiektua: animalia-proteinen iturri alternatibo lehiakor, jasangarri eta kontsumitzaileengan oinarritutako baten industrializazioa eta merkaturatzea.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2020 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 1.906.961,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Meat4All
Animalia-proteinen mundu mailako eskaria gero eta handiagoa izateak abeltzaintza-industriaren eragina kudeatzeko ikuspegi berriak eskatzen ditu: osasuna, ingurumen-iraunkortasuna eta animalien ongizatea. EBk finantzatutako Meat4All proiektuak Europako haragi-industria hobetzea du helburu, lehiakortasuna handituz eta haragi-haragiaren merkatuaren potentzial zabala garatuz.
Proiektuak haragi-ekoizpenaren teknologia sustatuko du, merkatuaren onarpena hobetuko du eta segurtasun-ebaluazio probak egingo ditu sektorearen industrializazioa eta merkaturatzea bultzatzeko. Ekoizpen-prozesua eskalatuko du, eskala handiko ekoizpenerako nutrizio- eta osasun-adierazpenak babestuko ditu, eta % 100ean trazagarriak diren eta GMOrik gabeko animalia-zelulak bermatuko ditu. Teknologia honek hestebete eta haragi hotzetarako haragi gordina ekoiztuko du, prezioak maila onargarrietan mantenduz.
Meat4All-en helburua haragi haziaren ekoizpen teknologia eskalatzea, merkatuan onarpena lantzea eta segurtasun ebaluazio entseguak egitea da, hegazti-haragi haziaren industrializazioa eta merkaturatzea ahalbidetzeko. Proiektu honek animalia-proteinen mundu mailako eskaria gero eta handiagoa asetuko du, nekazaritza-industriaren erronka nagusiei aurre eginez: osasuna, ingurumen-iraunkortasuna eta animalien ongizatea.
Teknologia hau zabalduz, Meat4All-ek garapen-eremu berri bat sortuko du, Europako industriari merkatu honen potentzial handia aprobetxatzeko aukera emango diona, lehiakortasuna bultzatuz eta hazkundea sortuz EB osoan. BF-k, OT-rekin (peptona-oinarritutako osagarriak) eta NOB-rekin (SIGMA taldea; haragi-prozesatzaileak) lankidetzan, proiektu hau proposatzen du haragi-ekoizpena merkatura hurbiltzeko. Proiektu honek BFri haragi haziaren munduko lider bihurtzea ahalbidetuko dio, haragi-prozesatzeko industriari hornitzeko beharrezko ekoizpen-ahalmenarekin, NOBen azken produktu berritzaileetatik hasita. Proiektuaren helburuak hauek dira:
- Ekoizpen-prozesua 135 kg-ko eskalatik urtean 10 tonako eskalara zabaltzea 2021erako.
- Mantendu nutrizio-balio altua eskala handiko ekoizpen-kantitateetarako.
- %100ean animalia-jatorriko kultura-inguruneak.
- Mantendu osasun-adierazpenak azken produktu prozesatuetaraino.
- %80ko bioerreaktore-eraginkortasuna baino gehiago, prezioak maila onargarrietan mantentzeko.
- %100ean trazagarriak diren animalia-zelulak, GMOrik gabe.
- Meat4All-ek haragi hazia ekoiztuko du gordinik, saltxitxak edo haragi onduak bezalako kontsumo-produktuetan prozesatzeko. Batez besteko salmenta prezioa 6 €/kg izango da 2023an.
- Merkatuko liderrak sortzea.
- Kontsumo-produktuen probak (dastaketak) egitea merkatuaren eta kontsumitzaileen eskaera ulertzeko eta aurreikusteko.
Haragi jasangarri eta hilketarik gabekoak animaliak hiltzeko beharra ezabatzen du. Haragi hazia alternatiba etikoa da hazkuntza industrialaren aldean, animaliek eragindako gaixotasunak murrizten ditu eta ez du berotegi-efektuko gasik sortzen hartzidura enterikotik. © JackF/stock.adobe.com Animalia-proteinen ekoizpena ingurune kontrolatu batean zelula-kultura bidez, industrian "haragi landua" bezala ezagutzen dena, ez du antibiotikorik edo hormonarik erabiltzen eta ez du hazkuntza industrialarekin lotutako ingurumen- edo animalien ongizate-arazorik. «Gure teknologiak animalia-zelulak erabiltzen ditu haragia hazteko, animalia hil edo hainbat animalia ekoizteko beharrik gabe», dio Iñigo Charolak, Meat4All proiektuaren koordinatzaileak eta BioTech Foods-eko sortzailekide eta zuzendari nagusiak, Donostian (Espainia). Animalia osasuntsu bati lagin txiki bat (biopsia bat) hartzen zaio. Gihar-zelulak isolatu eta animalia bizidunen zelula horien baldintzak errepikatzen dituen ingurune industrial batean lantzen dira. Horrek animaliaren tenperatura 37 °C-tan mantentzea, mineralak, bitaminak eta aminoazidoak ematea eta oxigenoa ematea dakar; hau guztia zelulak kaltetu edo estresatu gabe. «Nutrizionalki hitz eginda, giharrak ematen du proteina», azaldu du Charolak, eta gaineratu du: «Zelula hauek isolatuta daudenean, denbora luzez erabil daitezke haragia ekoizteko».
Animalian bezalako baldintza berdinak errepikatuz, zelulek beren programazioa betetzen dute: hazi eta gero gihar bihurtu. Ondoren, kontsumo-produktuetan eraldatu daitekeen produktu gisa biltzen dugu, hala nola hanburgesak, saltxitxak, nuggets eta haragi tradizionalaren zaporea eta ehundura duten beste formatu batzuk. Eskala handiko fabrikazioa prezio merkean EBk finantzatutako Meat4All proiektuaren aurretik, zelulak elikatzeko erabiltzen ziren osagai gehienak garestiak ziren eta batez ere industria farmazeutikoan erabiltzen ziren. "Baina zelulak elikatzen dituzten hazkuntza-inguruneetarako osagai alternatiboak aurkitzea lortu genuen, kalitate farmazeutikokoak baino elikagaietarako egokiak zirenak. "Hazkuntza-inguruneen formulazioetan lan egiteak kostuak izugarri murriztea ahalbidetu zigun", dio Charolak. Honek funtzionatzen duela frogatu ondoren, BioTech-ek 36 milioi euro inbertitzen ari da Donostiako instalazio berri batean, non ekoizpena 2024an hasiko den, eta ondoren merkaturatzea.
Helburua urtean 4.000 tona haragi ekoizteko ahalmena lortzea da, gaineratu du. Jasangarritasunaren onurak Animaliekin kontakturik gabeko ingurune batean hazitako haragiak animaliek eragindako gaixotasunak eta antibiotikoen erabilera saihesten ditu. Gainera, animalia askoz gutxiago behar ditu, eta hori hobea da planetarentzat. «Haragi ekoizpenak baliabide natural kopuru izugarria behar du: munduko lur bizigarriaren % 38 animaliak elikatzeko erabiltzen da, eta hori ez da batere jasangarria», adierazi du Charolak. "Kilogramo bat behi-haragi ekoizteko 15.415 litro ur inguru behar dira ekoizpen-ziklo osoan, animaliari jaten ematen zaion guztia barne. Kalkulatzen da % 90etik % 95era ur gutxiago beharko dugula [landatutako] behi-haragia ekoizteko." Nazio Batuen Elikadura eta Nekazaritza Erakundeak (FAO) adierazi duenez, abeltzaintzak munduko berotegi-efektuko gasen isurien % 14,5 sortzen du, batez ere metanoa.
Haragi landuak hau murriztu dezake. «Ez dugu animaliarik, zelulak bakarrik, beraz, metanoa ez da hartzidura enteriko bidez sortzen», dio Charolak. Kontsumitzaileentzat onargarria? Herrialde askotan egindako merkatu-ikerketek agerian utzi dute gazteek prest daudela elikagaien ekoizpen jasangarriagoa lortzen laguntzen duten teknologia berriak bereganatzeko. Hala ere, gaur egun, haragi-produktu hazituak Singapurren bakarrik baimenduta daude. Eskualde askotan eskala handiko ekoizpenari ezarritako murrizketak direla eta, kontsumitzaileen dastamen-probak ez dira oraindik egin EBk finantzatutako beste haragi hazi batzuetan edo besteetan, hala nola CULTURED BEEF eta CCMeat proiektuekin lotutakoetan. «Janaria bi irizpide betetzen dituenean bakarrik izan daiteke arrakastatsua: jaten duzuna gustatzen zaizu eta ordaindu ahal duzu», Charolaren arabera. Gainera, elikagai berriak onartuak izan daitezen, "garrantzitsua da gardentasunez komunikatzea, kontsumitzaileek onuren inguruko informazio guztia izan dezaten".
- BIOTECH FOODS SL