Projecte H2020 Meat4All: Industrialització i comercialització d'una font alternativa de proteïna animal competitiva, sostenible i orientada al consumidor.
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2020 -2023
- Pressupost assignat 1.906.961,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Meat4All
La demanda mundial creixent de proteïna animal exigeix nous enfocaments per gestionar l'impacte de la indústria ramadera industrial: aspectes sanitaris, sostenibilitat ambiental i benestar animal. El projecte Meat4All, finançat amb fons europeus, cerca millorar la indústria càrnia europea millorant la competitivitat i desenvolupant el gran potencial del mercat de la carn cultivada.
El projecte impulsarà la tecnologia de producció càrnia, millorarà l'acceptació al mercat i realitzarà proves d'avaluació de la seguretat per impulsar la industrialització i la comercialització del sector. Ampliarà el procés de producció, donarà suport a les afirmacions nutricionals i de salut per a la producció a gran escala i garantirà cèl·lules animals 100% traçables i lliures d'OMG. Aquesta tecnologia produirà carn cultivada en cru per a embotits i embotits, mantenint els preus dins uns nivells acceptables.
L'objectiu de Meat4All és escalar la tecnologia de producció de carn cultivada, treballar en l'acceptació del mercat i fer proves d'avaluació de seguretat per permetre la industrialització i comercialització de carn cultivada d'aus. Aquest projecte permetrà satisfer la creixent demanda mundial de proteïna animal i, alhora, abordarà els principals inconvenients de la indústria agrícola industrial: qüestions de salut, sostenibilitat mediambiental i benestar animal.
En ampliar aquesta tecnologia, Meat4All crearà una nova àrea de desenvolupament que farà possible que la indústria europea aprofiti l'alt potencial d'aquest mercat, fomentant la competitivitat i generant creixement a tota la UE. BF, amb la col·laboració d'OT (suplements a base de peptones) i NOB (grup SIGMA; processadors de carn) proposa aquest projecte per apropar la producció de Carn Cultivada al mercat. Aquest projecte permetrà a BF convertir-se en un líder mundial en Carn Cultivada amb la capacitat de producció necessària per proveir la indústria processadora de carn, començant pels productes finals innovadors de NOB. Els objectius del projecte són:
- Ampliar el procés de producció duna escala de 135 kg a una escala de 10 tones per any per al 2021.
- Mantenir un gran valor nutricional per a quantitats produïdes a gran escala.
- Mitjans de cultiu d'origen 100% lliures d'animals.
- Mantenir les declaracions de propietats saludables fins als productes processats finals.
- >80 % de rendiment del bioreactor per mantenir els preus dins el nivell acceptable.
- 100% de cèl·lules animals traçables sense OGM.
- Meat4All produirà carn cultivada en un format cru per ser processada en productes de consum com salsitxes o embotits. El preu mitjà de venda objectiu serà de 6 €/kg el 2023.
- Crear líders als mercats.
- Realitzar proves (tasts) de productes de consum destinats a conèixer i predir la demanda del mercat i dels consumidors.
La carn sostenible i sense sacrifici elimina la necessitat de matar animals La carn cultivada és una alternativa ètica a la cria industrial, redueix les malalties transmeses pels animals i no produeix gasos amb efecte d'hivernacle per fermentació entèrica. © JackF/stock.adobe.com La producció de proteïna animal mitjançant cultiu cel·lular en un entorn controlat, coneguda a la indústria com a "carn cultivada", no utilitza antibiòtics ni hormones i no presenta cap dels problemes ambientals ni de benestar animal associats amb la ramaderia industrial. "La nostra tecnologia utilitza cèl·lules animals per cultivar carn sense necessitat de sacrificar l'animal ni tenir gaires animals per produir-la", afirma Iñigo Charola, coordinador del projecte Meat4All i cofundador i director executiu de BioTech Foods a Sant Sebastià, Espanya. Se'n pren una petita mostra (una biòpsia) d'un animal sa. A continuació, s'aïllen les cèl·lules musculars i es cultiven en un entorn industrial que reprodueix les condicions d'aquestes cèl·lules a l'animal viu. Això implica mantenir la temperatura de l'animal a 37 °C, alimentar-lo amb minerals, vitamines i aminoàcids i proporcionar-li oxigen; tot això sense fer malbé ni estressar les cèl·lules. "Nutricionalment parlant, el múscul proporciona la proteïna", explica Charola, i afegeix: "Un cop aïllades aquestes cèl·lules, es poden utilitzar per produir carn durant molt de temps".
En replicar les mateixes condicions que a l'animal, les cèl·lules compleixen la seva programació: créixer i després diferenciar-se en múscul. Després, ho collim com un producte que es pot transformar en productes de consum com hamburgueses, salsitxes, nuggets i altres formats amb el sabor i la textura de la carn tradicional. Escala de fabricació a un preu assequible Abans del projecte Meat4All, finançat amb fons europeus, la majoria dels components utilitzats per alimentar les cèl·lules eren cars i s'utilitzaven principalment a la indústria farmacèutica. «Però aconseguim trobar ingredients alternatius per als mitjans de cultiu que alimenten les cèl·lules i que eren de grau alimentari en lloc de farmacèutic. La feina en les formulacions dels mitjans de cultiu ens va permetre reduir dràsticament el cost», afirma Charola. Després de demostrar que això funciona en una planta pilot, BioTech inverteix 36 milions d'euros en una nova planta a Sant Sebastià, on la producció començarà el 2024, seguida del llançament comercial.
L'objectiu és assolir una capacitat de producció de 4000 tones anuals de carn cultivada, afegeix. Avantatges de la sostenibilitat La carn cultivada en un entorn sense contacte amb animals evita les malalties transmeses per animals i l'ús d'antibiòtics. També requereix molts menys animals, cosa que és millor per al planeta. "La producció de carn exigeix una gran quantitat de recursos naturals: el 38% de la terra habitable del món s'utilitza per alimentar els animals, cosa que no és sostenible en absolut", assenyala Charola. "Produir un quilogram de carn de res requereix al voltant de 15.415 litres d'aigua per a tot el cicle de producció, incloent-hi tot allò que s'alimenta a l'animal. S'estima que necessitarem entre un 90% i un 95% menys d'aigua per produir carn [cultivada]". L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) assenyala que la ramaderia és responsable del 14,5% de les emissions totals de gasos amb efecte d'hivernacle del món, principalment metà.
La carn cultivada pot reduir això. "No tenim l'animal, només les cèl·lules, i per això no es produeix metà per fermentació entèrica", diu Charola. Acceptable per als consumidors? Estudis de mercat a molts països han revelat que els joves estan disposats a acceptar noves tecnologies que contribueixin a una producció alimentària més sostenible. Tot i això, actualment, els productes de carn cultivada només estan autoritzats a Singapur. A causa de les restriccions a la producció a gran escala a moltes regions, encara no s'han realitzat proves de sabor amb consumidors sobre aquesta o altres carns cultivades finançades per la UE, com les relacionades amb els projectes CULTURED BEEF i CCMeat. «Els aliments només poden tenir èxit quan compleixen dos criteris: t'agrada el que menges i t'ho pots permetre», segons Charola. A més, perquè els nous aliments siguin acceptats, "és important comunicar amb transparència, perquè els consumidors tinguin tota la informació sobre els beneficis".
- BIOTECH FOODS SL