Proxecto Feed-a-Gene H2020: adaptación das técnicas de alimentación, animais e alimentación para mellorar a eficiencia e a sustentabilidade dos sistemas de produción gandeira monogástrica.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2015 -2020
- Orzamento asignado 8.999.544,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Feed-a-Gene
Feed-a-Gene busca adaptar mellor os diferentes compoñentes dos sistemas de produción gandeira monogástrica (é dicir, porcos, aves e coellos) para mellorar a eficiencia xeral e reducir o impacto ambiental. Isto implica desenvolver novos recursos e tecnoloxías de alimentación alternativas, identificar e seleccionar animais robustos que se adaptan mellor ás condicións flutuantes e desenvolver técnicas de alimentación que optimicen o potencial tanto do penso como do animal.
Para acadar este obxectivo xeral, o proxecto:
- Desenvolverá novos alimentos e tecnoloxías alimentarias alternativas para utilizar mellor os recursos locais, a biomasa verde e os subprodutos das industrias de alimentos e biocombustibles.
- Desenvolverá métodos para a caracterización en tempo real do valor nutricional dos alimentos para un mellor uso e adaptación das dietas ás necesidades dos animais.
- Desenvolverá novos trazos de eficiencia e robustez da alimentación que permitirán identificar a variabilidade individual para seleccionar animais que se adapten mellor aos cambios na alimentación e nas condicións ambientais.
- Desenvolverá modelos biolóxicos de funcionamento do gando para comprender e predicir mellor os nutrientes e a utilización da enerxía dos animais ao longo da súa vida produtiva.
- Desenvolver novos sistemas de xestión para a alimentación de precisión e a agricultura de precisión combinando datos e coñecementos sobre pensos, animais e medio ambiente mediante sistemas innovadores de seguimento, alimentadores e ferramentas de apoio á decisión.
- Avaliar a sustentabilidade global dos novos sistemas de xestión desenvolvidos polo proxecto.
- Demostrar tecnoloxías innovadoras desenvolvidas polo proxecto en colaboración con socios da industria de pensos, empresas de reprodución, fabricantes de equipos e organizacións de agricultores para promover a aplicación práctica dos resultados do proxecto.
- Difundir as novas tecnoloxías que aumenten a eficiencia da produción animal, mantendo a calidade dos produtos e o benestar animal, e mellorando a seguridade alimentaria da UE ás partes interesadas relevantes.
Agricultura de precisión para a eficiencia alimentaria O gando monogástrico, como aves de curral, porcos e coellos, require un alimento altamente nutritivo que compite cos humanos pola alimentación. Ademais, o uso ineficiente de nutrientes por parte destes animais ten efectos ambientais negativos. Os investigadores desenvolveron métodos de cultivo de precisión que utilizan alimentos producidos localmente e animais modificados xeneticamente. Os pensos de alto valor nutricional que se alimentan ao gando monogástrico poden utilizarse como alimento humano, o que significa que estes animais compiten cos humanos polo mesmo tipo de alimento. Ademais, os nutrientes que o gando monogástrico, como porcos, aves e coellos, non conserva na súa carne ou ovos teñen un impacto ambiental negativo.
O proxecto Feed-a-Gene, financiado pola UE, tiña como obxectivo aumentar a eficiencia da cría de gando monogástrico mediante o uso de alimentos de produción local e selección xenética para criar animais máis delgados e robustos. O proxecto tiña como obxectivo transformar o mercado europeo do gando monogástrico mediante técnicas de cultivo de precisión. Alimentos alternativos para o gando "Os recursos alimenticios alternativos pódense utilizar para reducir a competencia entre os humanos e o gando monogástrico, pero estes recursos adoitan ser de menor calidade nutricional que os cereais e a fariña de soia", di Jaap van Milgen, coordinador do proxecto Feed-a-Gene. O equipo propúxose identificar e mellorar os recursos alimenticios alternativos, como a soia cultivada en Europa, a biomasa verde rica en proteínas e a fariña de colza.
Despois de identificar estas alternativas menos nutritivas, o seguinte paso foi identificar os trazos xenéticos no gando que lles axudasen a "mellorar o seu rendemento nun ambiente de menor calidade", di van Milgen. "Se queremos alimentar a estes animais con pensos alternativos, teremos que avaliar se os animais que tiveron un mellor rendemento nun bo ambiente nutricional tamén se comportan mellor con ingredientes de alimentación máis pobres e variables", explica van Milgen. Os investigadores de Feed-a-Gene desenvolveron técnicas de alimentación de precisión para o gando para adaptar a calidade e a cantidade de alimentos ás necesidades de cada animal ou grupo de animais.
Descubriron que esta técnica de alimentación de precisión aumentaba a eficiencia no uso de nutrientes, xa que os animais conservaban máis e, polo tanto, excretaban menos. "Esta alimentación á carta ofrece varias vantaxes, xa que se ten en conta a variación entre animais individuais e a variación que se producirá ao longo do tempo", engade van Milgen. Atopando valor na variación O equipo de Feed-a-Gene identificou bioindicadores de eficiencia e robustez en animais individuais mediante a recollida de información de saliva, ouriños, feces e sangue. Os investigadores tamén rexistraron a inxestión de alimentos e o peso corporal, observaron o comportamento de cada animal e utilizaron modelos matemáticos e estatísticos de procesos biolóxicos para interpretar os datos.
O equipo de investigación observou unha variación na eficiencia dos animais mentres rexistraban estes diferentes trazos. "En lugar de ver a variación como unha molestia, deberíamos ver o valor da variación e da diversidade, e creo que este é un descubrimento importante ao que contribuíu Feed-a-Gene", observa van Milgen. A variación como factor decisivo O equipo de Feed-a-Gene descubriu a importancia de observar, predicir e controlar a variación dos pensos alternativos e a diversidade xenética do gando. Os investigadores desenvolveron técnicas de alimentación e reprodución de precisión que, segundo van Milgen, marcarán un punto de inflexión no futuro da gandería.
- INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE POUR L'AGRICULTURE, L'ALIMENTATION ET L'ENVIRONNEMENT (INRAE)