Ir o contido principal

Proxecto da Fundación Biodiversidade: Cultivo biointensivo de alimentos: un método agroecolóxico innovador para adaptar as hortas familiares e comunitarias ao cambio climático

Descrición

O proxecto contribuíu a avaliar a eficacia da produción agroecolóxica biointensiva de alimentos como unha solución innovadora para que as unidades de produción agrícola a pequena escala se adapten ao cambio climático. A iniciativa permitiu que 54 xardíns de Aragón, as Illas Baleares, Galicia e Madrid implementasen a xardinaría biointensiva, demostrando que este método pódese empregar nas diferentes rexións climáticas de España. A agricultura biointensiva pode acadar resultados similares á agricultura convencional cun consumo reducido de auga e fertilizantes, e tamén contribúe á restauración e protección do solo. Creáronse cinco Centros de Referencia Agroecolóxica mediante o método biointensivo, que traballarán para garantir a continuidade das actividades do proxecto.

Descrición das actividades

Implementación dos principios do método biointensivo en máis de 50 hortas familiares e comunitarias. Elaboración dun estudo actualizado sobre os indicadores de adaptación ao cambio climático para a produción de alimentos familiar e comunitaria nos territorios estudados, que pertencen ás tres principais rexións climáticas de España. Para este estudo, realizáronse medicións en 62 cultivos nos pomares participantes. Establecemento de cinco Centros Agroecolóxicos Biointensivos de referencia como espazos de investigación e demostración do método biointensivo en La Puebla de Fantova (Aragón), Meaño (Galicia), Sant Llorenç de Balàfia (Ibiza), Soto del Real (Madrid) e Petra (Mallorca).

Ademais, asegurouse a continuidade do proxecto, de xeito que estes centros poidan servir como lugares de formación, investigación, experimentación e demostración do método (zonas de cultivo, sementeiros, compost, etc.) no futuro. Estudo da calidade do compost producido mediante o método biointensivo en xardíns e Centros Agroecolóxicos Biointensivos seleccionados. En total, recolléronse 49 mostras de compost, é dicir, un produto obtido a partir de diferentes materiais orgánicos e posteriormente utilizado como fertilizante. Estudo dos cambios nos parámetros básicos de fertilidade e as características físicas dos solos de pomares biointensivos relevantes para a resiliencia do solo ao cambio climático. Con este fin, realizouse unha análise final do solo en 54 parcelas despois de someterse a entre dous e catro ciclos de cultivo.

Formación de oito técnicos locais de Amigos da Terra para implementar o método biointensivo e para supervisar o proxecto a nivel rexional en Madrid, Aragón, Galicia, Mallorca e Eivisa. Impartironse obradoiros de formación sobre o establecemento e a xestión de hortas familiares e comunitarias mediante o método de cultivo biointensivo a 159 produtores, dos cales 57 tamén recibiron apoio experto para implementar os coñecementos adquiridos nas súas hortas. Difusión das actividades, o impacto e os resultados do proxecto a través de publicacións de noticias no sitio web da organización e outros contidos nas súas redes sociais, comunicados de prensa e moito máis.

Descrición contextual

Os solos españois corren un alto risco polo cambio climático, especialmente debido á súa grave falta de carbono orgánico, o que está a reducir a súa fertilidade natural. O Plan Nacional de Adaptación ao Cambio Climático (PNACC) inclúe entre as súas liñas de acción "a avaliación de prácticas agrícolas orientadas á conservación do solo mediante o aumento do contido de carbono orgánico e a mellora da fertilidade do solo". A agroecoloxía biointensiva adaptouse ás condicións agroclimáticas de todo o mundo (en concreto, xa chegou a máis de 140 países) e demostrou o seu impacto positivo en indicadores como o consumo de auga, os fertilizantes, a fertilidade do solo e os rendementos en pequenas unidades de produción de alimentos. A súa alta capacidade de rexeneración do solo é extremadamente importante.

Este proxecto implementou este método innovador con produtores das tres principais rexións climáticas españolas (atlántica, continental e mediterránea), o que permitiu avaliar a súa eficacia na adaptación ao cambio climático, con especial atención á resiliencia do solo.

Obxectivos

O obxectivo xeral do proxecto era demostrar a eficacia do método biointensivo de produción agroecolóxica de alimentos como unha solución innovadora para que as unidades de produción a pequena escala se adapten ao cambio climático. Os obxectivos específicos foron os seguintes: Implementar o método biointensivo de produción agroecolóxica de alimentos con 54 produtores de catro comunidades autónomas: a Comunidade de Madrid, Galicia, Aragón e as Illas Baleares. Analizar o impacto do método biointensivo nos parámetros de adaptación ao cambio climático, en particular na mellora da calidade e resiliencia do solo en hortas de pequena escala nestas catro comunidades autónomas. Difundir os resultados acadados e contribuír á implantación continua do método biointensivo en España máis alá deste proxecto.

Resultados

A agricultura biointensiva é un método agroecolóxico centrado no autoconsumo e na comercialización a pequena escala. Segundo a organización, respectando a natureza, consegue maiores rendementos que a agricultura convencional nun espazo moi pequeno, cun consumo de auga reducido e case sen dependencia de ningún insumo externo. Doutra banda, xunto coa preparación en profundidade do solo, o uso de emendas orgánicas adaptadas ás deficiencias de cada horta e a selección coidadosa de cultivos e as súas rotacións e asociacións, a agroecoloxía biointensiva axuda a restaurar a estrutura do solo e o contido de nutrientes. Por este motivo, sinalan que sería un aliado fundamental na loita contra a desertificación e o esgotamento dos recursos, incluído o solo, así como unha ferramenta para combater o cambio climático. Con este proxecto, Amigos da Terra permitiu que 54 produtores de Aragón, as Illas Baleares, Galicia e Madrid implementasen hortas biointensivas a través de diversas subvencións. Esta experiencia demostrou, segundo a organización, que a agricultura biointensiva adáptase ben ás tres principais rexións climáticas españolas. Do mesmo xeito, este é só un primeiro esforzo que senta as bases para unha maior difusión deste método de cultivo por toda España, como ferramenta útil para a adaptación ao cambio climático e para a restauración e protección do solo. De media, todas as hortas acadaron rendementos positivos, xunto con solos mellorados e unha tendencia a unha redución na necesidade de fertilizantes e auga. Ademais, a diversidade de cultivos plantados nos xardíns de estudo é moi alta (79 cultivos diferentes) e a incorporación de cultivos destinados a producir biomasa e carbono que alimentan o solo tamén foi significativa (25 cultivos diferentes, que representan o 44,2 % da superficie plantada). Así mesmo, no marco desta iniciativa, creáronse cinco Centros de Referencia Agroecolóxica no método biointensivo, que traballarán para garantir a continuidade das accións do proxecto. Finalmente, a organización tamén destaca a resposta positiva dos agricultores a este tipo de cultivo, que tradicionalmente non forma parte da xardinería española, o que supón un paso importante para acadar hortas verdadeiramente sostibles e autosuficientes.

Beneficiarios
  • Amigos de la Tierra España