Ir o contido principal

Presentación do informe final do Grupo de Diálogo Estratéxico da UE sobre o Futuro da Agricultura

Data de publicación: 12/09/2024

Descrición

Anunciado pola Presidenta da Comisión Europea no seu discurso sobre o Estado da Unión o 13 de setembro de 2023 e lanzado en xaneiro de 2024 , o Diálogo Estratéxico sobre o Futuro da Agricultura da UE reuniu a 29 actores clave dos sectores organizacións agroalimentarias europeas, sociedade civil , comunidades rurais e academia para chegar a un entendemento común sobre o desenvolvemento dunha área central da vida e da economía europea nun novo formato de discurso político . O pasado 4 de setembro , o presidente do grupo, Peter Strohschneider, presentou o informe final nun documento que, baixo o título “ Unha perspectiva compartida para a agricultura e a alimentación en Europa”, ofrece unha análise dos retos e oportunidades, acompañado de varias suxestións. .

Os membros do grupo de Diálogo Estratéxico buscaron un consenso conceptual que abra novas perspectivas para a agricultura, a alimentación e as zonas rurais do continente, elaborando un conxunto de principios políticos e recomendacións . Consideraron a diversidade e complexidade dos sistemas agroalimentarios (que inclúen a todos os axentes económicos e da sociedade civil, desde a produción primaria ata o consumo e a reciclaxe de residuos). O informe final do Diálogo Estratéxico serve de orientación para crear sistemas agroalimentarios socialmente responsables, economicamente rendibles e ambientalmente sostibles. Diríxese ás institucións europeas, en particular á Comisión Europea, e aos Estados membros.

O Diálogo xorde nun momento de importantes transformacións sociais que afectan tamén aos sistemas agroalimentarios, que están sometidos a presión pola crise climática, a perda de biodiversidade e a contaminación . Ademais, as tensións políticas e económicas mundiais agravaron os retos aos que se enfrontan as sociedades europeas, incluídos os agricultores e os axentes do sector agroalimentario. Polo tanto, son necesarias accións decisivas para afrontar estes retos e deseñar unha transición cara a sistemas agroalimentarios máis resistentes, sostibles, competitivos e xustos .

O futuro da agricultura na UE

O Diálogo Estratéxico recoñece que a transición implica inevitablemente intereses contrapostos e complexos compromisos que só se poden resolver mediante un compromiso. Propón dez principios políticos fundamentais para guiar esta transición, entre os que destacan a urxente necesidade de cambio, a importancia da cooperación ao longo da cadea de valor alimentaria e o papel estratéxico da produción agrícola e alimentaria no contexto xeopolítico actual. Tamén destaca a importancia dos mozos na agricultura e a diversidade dos sistemas alimentarios europeos como activos fundamentais. Subliña que a sustentabilidade económica, ambiental e social son interdependentes e que os mercados deben fomentar a creación de valor sostible. Ademais, destaca a necesidade de aproveitar a tecnoloxía e a innovación para conseguir sistemas agroalimentarios máis sostibles, xunto coa adopción de dietas saudables e equilibradas. Por último, subliña que manter zonas rurais atractivas é fundamental para a seguridade alimentaria, o futuro da sociedade e a democracia.

Un sistema agroalimentario máis cooperativo e participativo na UE

Este Diálogo establece unha base sólida para unha nova cultura de cooperación e participación, co obxectivo común dun futuro agroalimentario máis sostible e resiliente en Europa.

Principais recomendacións do grupo de traballo Diálogo Estratéxico da UE sobre o Futuro da Agricultura

As principais recomendacións inclúen:

  1. Fortalecer a posición dos agricultores na cadea de valor : Fomento da cooperación para reducir custos, aumentar a eficiencia e mellorar os ingresos.
  2. Implementar un novo enfoque para acadar a sustentabilidade : mediante un sistema harmonizado de avaliación da sustentabilidade en toda a UE.
  3. Reforma a Política Agraria Común (PAC) : para facela adecuada aos retos futuros, centrándose en apoiar aos agricultores que máis o necesitan.
  4. Financiamento da transición : Mobilización de capital público e privado, incluíndo un Fondo de Transición Xusta.
  5. Promover a sustentabilidade e a competitividade na política comercial: a Comisión Europea debe revisar as súas estratexias de negociación agrícola. Requírese un liderado forte na reforma do marco comercial global.
  6. Facilitar a elección de alimentos sans e sostibles: a UE debe promover ambientes alimentarios que fomenten dietas saudables e sostibles, reequilibrando o consumo cara ás proteínas vexetais.
  7. Mellorar as prácticas agrícolas sostibles: é fundamental adoptar medidas urxentes para garantir que a agricultura respecte os límites planetarios, apoiando a produción ecolóxica e as prácticas agroecolóxicas, reducindo insumos como fertilizantes minerais e pesticidas . Proponse a creación dun fondo para a restauración de hábitats naturais.
  8. Reducir as emisións de GEI na agricultura: a UE debe implementar políticas para reducir as emisións agrícolas, con incentivos e regulamentos claros. Suxírese avaliar a viabilidade dun sistema de comercio de emisións no sector.
  9. Creación de vías para unha gandería sostible na UE: a UE debería desenvolver unha estratexia para a gandaría baseada nunha ciencia sólida, apoiando solucións tecnolóxicas e promovendo a economía circular.
  10. Preservar e xestionar mellor as terras agrícolas: a UE debería establecer un obxectivo de "ocupación neta de terra cero" para 2050, facilitar a adaptación agrícola ao cambio climático e promover a innovación no cultivo de plantas para facer fronte ás condicións difíciles.
  11. Xestión de riscos e crises na agricultura: hai que mellorar a xestión de riscos nas explotacións mediante políticas coherentes e acceso a seguros agrícolas, así como reformando a reserva agrícola para xestionar mellor as crises catastróficas.
  12. Crear un sector agrario atractivo e diverso: a renovación xeracional no sector agroalimentario debe promoverse con apoio económico e educación. Mellorar as condicións laborais e abordar a desigualdade de xénero son esenciais para atraer novos traballadores.
  13. Mellor acceso e uso do coñecemento e da innovación: a innovación é clave para a transición agroalimentaria. É fundamental facilitar o acceso ao coñecemento, promover a colaboración público-privada e promover a dixitalización e a innovación social no sector.
  14. Cambio na gobernanza e na cooperación: proponse un novo Consello Europeo Agroalimentario para coordinar as políticas sostibles do sector, reducindo a burocracia.


INFORME COMPLETO (en inglés)

Novas relacionadas