Comunidade Valenciana
A Comunidade Valenciana é a cuarta economía española cun peso sobre o PIB nacional do 9,3 % ( Caixabank Research (2023) . A Comunidade conta con 100.258 explotacións agrarias, das que o 78 % son explotacións de menos de 5 ha. Por cultivo, cítricos, améndoas, caqui, oliveira, viñedo, arroz, cebada e algarroba son aqueles aos que se destina a maior superficie, con 455.180 ha (88%) Máis das tres cuartas partes do gando valenciano corresponden a porcinos, seguidos de ovinos (17%) e en menor medida cabrún e bovino ( informe sector agrario valenciano 2022 ).
O complexo agroalimentario valenciano representa o 7,2% do sector español. En 2022 o número de empresas agroalimentarias era de 2.532 (8,4% de España). Por sectores, a elaboración de produtos de panadería e pasta representou o 45,4% seguida do resto de produtos alimenticios (cacao, azucre, pratos preparados, alimentos dietéticos) o 14,7%, a elaboración de bebidas o 11,5%, a industria cárnica o 8,1% e a transformación e conservación de froitas e hortalizas. 5,8 %. ( Informe sector agrario valenciano 2022 ).
O Sistema Agroalimentario (SAA) está formado por un conxunto de actividades económicas que permiten atender a demanda de alimentos da sociedade en tempo, cantidade e calidade suficientes. Así, o SAA inclúe a industria de insumos e servizos para a agricultura e a industria alimentaria, a produción agraria, a industria alimentaria, o transporte e almacenamento e a distribución agroalimentaria. O VAB xerado polo SAA da Comunidade Valenciana alcanzou os 10.718 millóns de euros en 2020, o que supón o 11,2% do VAB total da economía ( O sistema agroalimentario da Comunidade Valenciana) .
O reto da viabilidade da agricultura valenciana está asociado ás oportunidades de articulación da cadea alimentaria, os axustes na fragmentación da propiedade da terra, a xestión común da produción, a mobilidade do mercado de terras, a dispoñibilidade de ferramentas que faciliten a planificación dos profesionais do territorio. sector e investimento público e privado en beneficio dunha actividade agraria sostible que xere emprego. ( Lei 5/2019 de estruturas agrarias da Comunidade Valenciana ).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e interactuando entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade Cardenal Herrera-CEU .
- Universidade Católica de Valencia San Vicente Mártir .
- Universidade Europea de Valencia .
- Universidade de Alacante .
- Universidade de Valencia .
- Universidade Jaume I.
- Universidade Miguel Hernández .
- Universidad Politécnica de Valencia .
- AINIA : Centro tecnolóxico privado con áreas de especialización como calidade e seguridade alimentaria, transición verde e transformación dixital.
- Centro de Investigación da Desertificación ( CIDE ): Instituto de investigación mixto do Consello Superior de Investigacións Científicas, da Universidade de Valencia e da Generalitat Valenciana destinado á análise e estudo do risco e o impacto potencial da desertificación e do cambio climático nos ecosistemas e o medio ambiente sendo.
- Instituto de Agroquímica e Tecnoloxía dos Alimentos ( IATA ): Centro propio do Consello Superior de Investigacións Científicas centrado na actividade agroquímica e tecnoloxía alimentaria.
- Instituto Primo Yufera de Bioloxía Molecular e Celular das Plantas ( IBMCP ) : Instituto de investigación conxunto do Consello Superior de Investigacións Científicas e da Universidade Politécnica de Valencia centrado na investigación dos procesos clave do crecemento e desenvolvemento dos organismos vexetais e da súa capacidade de adaptación. ao medio ambiente.
- Instituto de Bioloxía Integrativa de Sistemas ( I2SYSBIO ) : Instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e da Universidade de Valencia.
- Instituto de Innovación e Xestión do Coñecemento ( INGENIO ) : Instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e da Universidade Politécnica de Valencia.
- Instituto de Tecnoloxía Química ( ITQ ) : Instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e da Universidade Politécnica de Valencia.
- Instituto Valencià d'Investigacions Agràries ( IVIA ): Entidade do goberno da Generalitat Valenciana dedicada a promover a investigación científica e o desenvolvemento tecnolóxico no sector agroalimentario valenciano e a integrar esta contribución ao progreso da ciencia agraria no sistema de relacións de colaboración e cooperación típica da actividade investigadora. O Instituto está formado por unha serie de centros: Centro de Agroenxeñería , Centro de Citricultura e Produción Vexetal , Centro de Desenvolvemento da Agricultura Sostible , Centro de Xenómica , Centro de Protección Vegetal e Biotecnoloxía , Centro de Tecnoloxía Animal , Centro Tecnolóxico de Poscosecha e Servizo de Tecnoloxía de Rego .
Axentes do sector público
- Consellería de Agricultura, Gandería e Pesca : institución pública que xestiona as competencias en materia agraria, gandeira, agroalimentaria e de desenvolvemento rural da Comunidade. A Consellería conta cunha serie de servizos técnicos de transferencia e asesoramento tecnolóxico:
1. Servizo de Sanidade Vexetal. Conta con tres centros, en Almassora (Castellón), Silla (Valencia) e Alacante, como Estacións de Aviso Agrario, coñecemento previo da problemática fitosanitaria dos cultivos de cada provincia, difunde os datos recollidos do seguimento dos ciclos biolóxicos por toda a Comunidade. , ensaios e experiencias, ben a través do Boletín de Avisos e/ou por teléfono.
2. Servizo de Produción Ecolóxica, Innovación e Tecnoloxía, con funcións de desenvolvemento e implantación de novas tecnoloxías, innovación continua en produción ecolóxica.
3. Servizo de Produción e Sanidade Animal.
4. Servizo de Transferencia de Tecnoloxía (STT): É o servizo da Consellería que ten encomendadas as funcións de asesoramento, difusión da información sobre avances tecnolóxicos, coordinación coa investigación, experimentación e adaptación de innovacións en técnicas de produción, así como de formación continua no ámbito agroalimentario. O servizo presta asesoramento técnico ao sector agroalimentario prestado de forma directa e persoal dende os AEE e xestiona o servizo de asesoramento en liña . O servizo conta cun Plan de Formación propio ( PLFORM ) e xestiona e supervisa a formación dos usuarios profesionais de fitosanitarios.
5. Estacións Experimentais Agrarias (EEE). Os dependentes do STT implementan o Plan de Experimentación do Servizo .
- Direccións territoriais e Delegacións Agrarias Comarcais: Alacante (8), Castelló (8), Valencia (19).
- Comité de Agricultura Ecolóxica da Comunidade Valenciana ( CAECV ).
- Axencia Valenciana de Innovación (AVI).
Axentes dedicados á formación
- Institutos, escolas de formación agraria e de formación profesional. Podes ver unha lista de centros aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- marcas de calidade e “ Molt de Gust ”: listado de marcas de calidade e marca de garantía de calidade diferenciada e produtos ecolóxicos da Comunidade.
- Cooperativas Agroalimentarias da Comunidade Valenciana : 374 cooperativas organizadas en 7 consellos sectoriais: Froitas e Hortalizas, Viño, Aceite, Arroz, Froitos Secos, Desenvolvemento Rural, Abastecementos.
- Federación Empresarial Agroalimentaria de la Comunidad Valenciana ( FEDACOVA ).
- Confederación Empresarial de la Comunidad Valenciana ( CEV ).
- Comité de Xestión de Cítricos ( CGC ).
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas de Valencia e Castelló , Alacante , e Veterinarios Alacante , Castelló e Valencia .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): CCPV-COAG , AVA-ASAJA , Alicante-ASAJA , UPA-PV , Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià (ULRPV ).
- Grupos de Tratamentos en Agricultura (ATRIA).
- Grupos de Defensa da Saúde (ADS).
Outros axentes
- Rede Valenciana de Desenvolvemento Rural ( REDAVER ).
- Grupos de Acción Local (11).
- Grupos Operativos e proxectos innovadores .
- Cercle Agroalimentari da Comunidade Valenciana .
- Rede de Parques Científicos Valencianos ( RePCV ): Espaitec - Parque Científico e Tecnolóxico da Universitat Jaume I ; Parque Científico da Universidade de Valencia ; Cidade Politécnica da Innovación - Universitat Politècnica de València ; Parque Científico de Alacante - Universidade de Alacante , Parque Científico da Universidade Miguel Hernández de Elxe .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
A Estratexia de Especialización Intelixente da Comunidade Valenciana integra os 3 retos de especialización do sector na contorna “Comunidade Valenciana Innovadora pola súa orixe e destino”: “Aumentar a modernización e a innovación sostible nas explotacións agrarias; apoiar a adopción de novas tecnoloxías e materiais no sector agroalimentario mediante o investimento en I+D+i; promover as aplicacións da biotecnoloxía verde e outras solucións innovadoras para unha alimentación saudable e sostible (novos alimentos, novas fontes de proteínas, etc.)”. ( Generalitat Valenciana (2021). Estratexia de especialización intelixente da Comunidade Valenciana 2021-2027 ). Esta área é un marco de referencia para o desenvolvemento do Sistema rexional AKIS para a innovación e a transferencia de coñecemento e experiencias entre axentes.
CAP 2023-2027
No ámbito da Política Agraria Común, a Comunitat Valenciana destina o seguinte orzamento e actuacións a dúas das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7162 (Cooperación distinta aos grupos operativos EIP): 1,85 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 2,50 millóns de euros.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
As tensións competitivas sectoriais son un incentivo para reforzar modelos de relación alternativos entre axentes da cadea alimentaria e implantar novas formas de xestión que mobilicen as estruturas agrarias en beneficio de actividades innovadoras e de emprendemento. ( Lei 5/2019 de estruturas agrarias da Comunidade Valenciana ). Neste sentido, o Sistema AKIS valenciano afronta o reto de incrementar a innovación dos produtores, a transferencia de experiencias mediante a formación de axentes do sistema, e a produción de sinerxías ( Ramos, 2017 ; Pérez Ledo, Pau e Pérez, Mónica, 2021) por un sector competitivo e sostible.
A inercia acadada entre os axentes refórzase coa activación de proxectos innovadores e colaboracións produtivas entre grandes e pequenos produtores, transformadores, comercializadores e investigadores e organismos gobernamentais como o AVI e o IVIA . Polo tanto, a sustentabilidade do sistema valenciano AKIS e a innovación sectorial refórzase con vínculos a través de mecanismos e axendas compartidas materializadas en proxectos, estruturas organizativas híbridas, xornadas e eventos de divulgación científica, formación en innovación e adopción de novas tecnoloxías, asesoramento especializado que incida na competitividade. , adaptabilidade e modernización do sector agrario valenciano.
Finalmente, a dinámica da rede de axentes do sistema rexional AKIS incide na articulación e fixación territorial do tecido social mediante a acción coordinada de empresas, organismos, asesores, entidades públicas e Grupos de Acción Local (11) e Desenvolvemento Rural ( Visor de Grupos Operativos RedPAC e Proxectos Innovadores ). Todos e cada un dos axentes aportan un valor significativo ao sector facilitando a transferencia de coñecementos, experiencias e innovacións que inciden na produtividade e competitividade do sector e no benestar social.
MEDIDAS DE APOIO A TRANSFERENCIA DE COÑECEMENTO, FORMACIÓN E INNOVACIÓN
- Axudas para a formación e adquisición de competencias para actividades agroalimentarias no marco do PDR CV/Transferencia de coñecemento e actividades de formación e información PEPAC 23-27. Apoio aos plans de formación das entidades que presten servizos de formación, en concreto ás organizacións profesionais agrarias, federacións ou unións de cooperativas agrarias da Comunidade e outras entidades, todas elas sen ánimo de lucro, directamente relacionadas co sector agroalimentario e o medio rural , cuxos obxectivos inclúen a cualificación de profesionais do sector agroalimentario.
- Proxectos piloto de cooperación no marco do PDR (PEPAC): Apoio e promoción de proxectos piloto innovadores no sector agroalimentario, derivados de enfoques de cooperación dos Equipos de Innovación. Os compoñentes destes equipos son agricultores, asociacións, cooperativas, que propoñen e levan a cabo un proxecto innovador para resolver un problema, aplicar unha solución innovadora e difundir os resultados. En definitiva, apoio a proxectos multiactores de fomento da innovación.
- Innovación tecnolóxica en explotacións colaboradoras: As axudas teñen como finalidade xerar e financiar unha rede de transferencia de tecnoloxía mediante o apoio ás explotacións ou explotacións colaboradoras que desenvolvan proxectos innovadores, servindo de complemento á rede de experimentación das Estacións Experimentais Agrarias (EEE).
INTEGRACIÓN DO CONSELLO EN AKIS
As axudas ao asesoramento constitúen unha panca de desenvolvemento importante para axudar a mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrícolas e forestais, sendo un factor clave para estimular a transferencia de coñecemento e innovacións entre os axentes rexionais de AKIS.
Na Comunidade Valenciana, as entidades interesadas en prestar servizos de asesoramento deberán ter personalidade xurídica, así como as súas unións ou federacións ou cooperativas relacionadas coa actividade agraria, e incluír nos seus estatutos como obxecto social a prestación de asistencia e asesoramento aos agricultores e gandeiros.