Comunitat Valenciana
La Comunitat Valenciana és la quarta economia espanyola amb un pes sobre el PIB nacional del 9,3 % . els cítrics, ametller, caqui, oliverar, vinya, arròs, ordi i garrofa són als que es destina la major superfície, amb 455.180 ha . (88%). valencià 2022 ).
El complex agroalimentari valencià representa el 7,2% del sector espanyol. El 2022, el nombre d'empreses agroalimentàries va ser de 2.532 (8,4% d'Espanya). Per sectors, la fabricació de productes de fleca i pastes va representar el 45,4% seguit per altres productes alimentaris (cacau, sucre, menjars preparats, aliments dietètics) 14,7%, fabricació de begudes 11.,5%, indústria càrnia 8.1 % i processament i conservació de fruites i hortalisses, 5,8%. ( Informe del sector agrari valencià 2022 ).
El Sistema Agroalimentari (SAA) està format per un conjunt d'activitats econòmiques que possibiliten atendre la demanda d'aliments de la societat en temps, quantitat i qualitat suficients. Així, el SAA comprèn la indústria d'inputs i serveis a l'agricultura ia la indústria alimentària, la producció agrària, la indústria alimentària, el transport i l'emmagatzematge i la distribució agroalimentària. A VAB generat pel SAA de la Comunitat Valenciana va assolir els 10.718 milions d'euros el 2020, representant l'11,2% del VAB total de l'economia ( El sistema agroalimentari de la C. Valenciana) .
El repte de viabilitat de l'agricultura valenciana està associada a les oportunitats d'articulació de la cadena alimentària, ajustaments a la fragmentació de la propietat de la terra, la gestió en comú de la producció, la mobilitat del mercat de terres, la disponibilitat d'eines que facilitin la planificació a professionals del sector i la inversió pública i privada en benefici duna activitat agrària sostenible i generadora docupació. ( Llei 5/2019 d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana ).
L'AKIS regional està representat per un cúmul d' agents públics i privats agrupats i que interactuen entre ells:
La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional:
- Agents que generen coneixement.
- Agents del sector públic.
- Agents dedicats a la formació.
- Agents del sector agroalimentari.
- Altres agents de l'AKIS.
Agents i interaccions AKIS
Agents dedicats a la generació de coneixement
- Universitat Cardenal Herrera-CEU .
- Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir .
- Universitat Europea de València .
- Universitat d'Alacant .
- Universitat de València .
- Universitat Jaume I.
- Universitat Miguel Hernández .
- Universitat Politècnica de València .
- AINIA : Centre tecnològic privat amb àrees d'especialització com a qualitat i seguretat alimentària, transició verda i transformació digital.
- Centre d'Investigacions sobre Desertificació ( CIDE ): Institut de recerca mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana orientat a l'anàlisi i l'estudi del risc i impacte potencial de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes i el ésser humà.
- Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments ( IATA ): Centre propi del Consell Superior d'Investigacions Científiques enfocat a l'activitat agroquímica i tecnologia d'aliments.
- Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes Primo Yufera ( IBMCP ) : Institut de recerca mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València enfocat a la investigació de processos claus del creixement i desenvolupament d'organismes vegetals i de la seva capacitat d'adaptació al medi ambient.
- Institut de Biologia Integrativa de Sistemes ( I2SYSBIO ) : Institut de recerca mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de València.
- Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement ( ENGINY ) : Institut de recerca mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València.
- Institut de Tecnologia Química ( ITQ ) : Institut de recerca mixt del Consell Superior de Recerques Científiques i la Universitat Politècnica de València.
- Institut Valencià d'Investigacions Agràries ( IVIA ): Entitat del govern de la Generalitat Valenciana dedicada a impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic al sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col·laboració i cooperació pròpia de lactivitat investigador. L'Institut està integrat per una sèrie de centres: Centre d'Agroenginyeria , Centre de Citricultura i Producció Vegetal , Centre de Desenvolupament d'Agricultura Sostenible , Centre de Genòmica , Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia , Centre de Tecnologia Animal , Centre de Tecnologia Post-col·lecció i Servei de Tecnologia del Reg .
Agents del sector públic
- Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca : institució pública que administra les competències en agricultura, ramaderia, agroalimentació i desenvolupament rural de la Comunitat La Conselleria compta amb una sèrie de Serveis tècnics per a la transferència tecnològica i assessorament:
1. Servei de Sanitat Vegetal. Compta amb tres centres, a Almassora (Castelló), Silla (València) i Alacant, com a Estacions d'Avisos Agrícoles, previ coneixement de la problemàtica fitosanitària dels cultius de cada província difon per tota la Comunitat les dades reunits dels seguiments de cicles biològics, assaigs i experiències, bé mitjançant el Butlletí d'Avisos i/o telefònicament.
2. Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia, amb funcions de desenvolupament i implantació de noves tecnologies, la innovació continua en matèria de producció ecològica.
3. Servei de Producció i Sanitat Animal.
4. Servei de Transferència de Tecnologia (STT): Es tracta del servei de la Conselleria que té encomanades les funcions dassessorament, divulgació de la informació sobre avenços tecnològics, coordinació amb la investigació, experimentació i adaptació de les innovacions en les tècniques de producció agropecuària, així com la formació contínua a l'àmbit agroalimentari. gestiona el servei d' assessorament en línia . El servei disposa d'un Pla de formació propi ( PLAFORM ) i gestiona i supervisa la formació d'usuaris professionals de productes fitosanitaris.
5. Estacions Experimentals Agràries (EEA). Dependents de l'STT posen en pràctica el Pla d'Experimentació del Servei.
- Adreces territorials i Oficines Comarcals Agràries: Alacant (8), Castelló (8), València (19).
- Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana ( CAECV ).
- Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
Agents dedicats a la formació
- Instituts, Escoles de capacitació agrària i de formació professional. Podeu consultar una llista de centres aquí .
Agents del sector agroalimentari
- Marques de qualitat i “ Molt de Gust ”: llistat de marques de qualitat i marca de garantia dels productes de qualitat diferenciada i ecològics de la Comunitat.
- Cooperatives Agroalimentàries Comunitat Valenciana : 374 cooperatives organitzades en 7 consells sectorials: Fruites i Hortalisses, Vi, Oli, Arròs, Fruits Secs, Desenvolupament Rural, Subministraments.
- Federació Empresarial d'Agroalimentació de la Comunitat Valenciana ( FEDACOVA ).
- Confederació empresarial de la Comunitat Valenciana ( CEV ).
- Comitè de Gestió de Cítrics ( CGC ).
- Col·legis Professionals d'Enginyers Agrònoms , Tècnics Agrícoles València i Castelló , Alacant , i Veterinaris Alacant , Castelló i València .
- Organitzacions Professionals Agràries (OPAs): CCPV-COAG , AVA-ASAJA , Alacant-ASAJA , UPA-PV , Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià (ULRPV ).
- Agrupacions per a Tractaments en Agricultura (ATRIA).
- Agrupacions de Defensa Sanitària (ADS).
Altres agents
- Xarxa Valenciana de Desenvolupament Rural ( REDAVER ).
- Grups d'acció local (11).
- Grups Operatius i projectes innovadors .
- Cercle Agroalimentari de la Comunitat Valenciana .
- Xarxa de Parcs Científics Valencians ( RePCV ): Espaitec - Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I ; Parc Científic de la Universitat de València ; Ciutat Politècnica de la Innovació - Universitat Politècnica de València ; Parc Científic d'Alacant-Universitat d'Alacant , Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx .
Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS
ESTRATÈGIA REGIONAL DE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I INNOVACIÓ
L' Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana integra els 3 reptes d'especialització del sector a l'entorn “Comunitat Valenciana innovadora pel seu origen i destinació”: “Incrementar la tecnificació i la innovació sostenible en explotacions agràries; donar suport a l'adopció de noves tecnologies i materials al sector agroalimentari a través de la inversió en R+D+i; fomentar les aplicacions de la biotecnologia verda i altres solucions innovadores per a una alimentació saludable i sostenible (nous aliments, noves fonts de proteïnes, etc.).” ( Generalitat Valenciana (2021). Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana 2021-2027 ). Aquest àmbit és un marc de referència per al desenvolupament del sistema AKIS regional per a la innovació i transferència de coneixements i experiències entre els agents.
PAC 2023 – 2027
En l'àmbit de la Política Agrària Comuna, la Comunitat Valenciana destina a dues de les intervencions més directament vinculades a l'AKIS el pressupost i les accions següents:
- 7162 (Cooperació diferent dels grups operatius EIP): 1,85 milions d'euros.
- 7201 (Formació): 2,50 milions d'euros.
EINES PER A LA DINAMITZACIÓ
Les tensions competitives sectorials són un incentiu per reforçar els models alternatius de relació entre els agents de la cadena alimentària i implantar noves formes de gestió que mobilitzin les estructures agràries en benefici d'activitats innovadores i emprenedories. ( Llei 5/2019 d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana ). En aquest sentit el Sistema AKIS valencià afronta el repte d'incrementar la innovació dels productors, la transferència d'experiències mitjançant la formació dels agents del sistema, i la producció de sinergies ( Ramos, 2017 ; Pérez Ledo, Pau i Pérez, Mónica, 2021) per a un sector competitiu i sostenible.
Les inèrcies aconseguides entre els agents es reforcen amb l'activació de projectes innovadors i col·laboracions productives entre grans i petits productors, transformadors, comercialitzadors i investigadors i agències governamentals com l' AVI i l' IVIA . Per tant, la sostenibilitat del sistema AKIS valencià i la innovació sectorial s'enforteix amb les vinculacions a través de mecanismes i agendes compartides materialitzades en projectes, estructures organitzatives híbrides, jornades i esdeveniments de divulgació científica, formació en innovació i adopció de noves tecnologies, assessorament especialitzat que incideixen en la competitivitat, adaptabilitat i modernització del sector agrari valencià.
Finalment, la dinàmica de la xarxa d'agents del sistema regional AKIS incideix en l'articulació i la fixació territorial del teixit social a través de l'acció coordinada d'empreses, organitzacions, assessors/es, entitats públiques i els grups d'acció local (11) i Desenvolupament Rural ( Visor de Grups Operatius i Projectes Innovadors de la RedPAC ). Tots i cadascun dels agents aporta al sector un valor significatiu en facilitar la transferència de coneixements, experiències i innovacions que impacten en la productivitat i la competitivitat del sector i el benestar social.
MESURES DE SUPORT A LA TRANSFERÈNCIA DE CONEIXEMENT, FORMACIÓ I LA INNOVACIÓ
- Ajuts a la formació i adquisició de competències per a activitats agroalimentàries en el marc del PDR CV/Transferència de coneixements i activitats de formació i informació PEPAC 23-27. Suport als plans formatius d'entitats que presten els serveis de formació, en concret les organitzacions professionals agràries, federacions o unions de cooperatives agràries de la Comunitat i altres entitats, totes sense ànim de lucre, directament relacionades amb el sector agroalimentari i el medi rural, que tinguen entre els seus objectius la qualificació dels professionals del sector agroalimentari.
- Projectes pilot de cooperació en el marc del PDR (PEPAC): Suport i foment de projectes pilot innovadors al sector agrari i alimentari, derivats de plantejaments de cooperació d'Equips d'Innovació. Els components d'aquests equips són agricultors, associacions, cooperatives, que plantegen i fan un projecte innovador per resoldre un problema, aplicar una solució innovadora i difondre'n els resultats. En definitiva, dono suport a projectes multiactor d'impuls a la innovació.
- Innovació tecnològica a finques col·laboradores: L'objecte de les ajudes és generar i finançar una xarxa de transferència de tecnologia mitjançant el suport a finques o explotacions col·laboradores que desenvolupen projectes innovadors, serveixen de complement a la xarxa d'experimentació de les Estacions Experimentals Agràries (EEA) .
INTEGRACIÓ DE L'ASSESSORAMENT A AKIS
Les ajudes per a l'assessorament són una palanca de desenvolupament important per ajudar a millorar la gestió sostenible i el rendiment general de les explotacions agràries i forestals sent un factor clau per a la dinamització de la transferència de coneixements i innovacions entre els agents de l'AKIS regional.
A la Comunitat Valenciana les entitats interessades a prestar serveis d'assessorament hauran de tenir personalitat jurídica, així com les unions o federacions d'aquestes o cooperatives relacionades amb l'activitat agrària, i incloure als estatuts com a objecte social la prestació d'assistència i assessorament a agricultors i ramaders.