Comunidade Valenciana
A Comunidade Valenciana é a cuarta economía española, cunha contribución ao PIB nacional do 9,3 % ( Caixabank Research (2023)) . A Comunidade Valenciana conta con 100.258 explotacións agrarias, das cales o 78% son explotacións menores de 5 ha. Por cultivos, os cítricos, as améndoas, os caquis, as oliveiras, as vides, o arroz, a cebada e a alfarroba son os que se lles asigna a maior superficie, con 455.180 ha (88%). Máis de tres cuartas partes da poboación gandeira valenciana corresponde ao gando porcino, seguido do gando ovino (17 %) e, en menor medida, do gando caprino e bovino ( informe do sector agrario valenciano 2022 ).
O complexo agroalimentario valenciano representa o 7,2% do sector español. En 2022, o número de empresas agroalimentarias era de 2.532 (o 8,4 % de España). Por sectores, a fabricación de produtos de panadería e pastas representaba o 45,4 %, seguida doutros produtos alimenticios (cacao, azucre, comidas preparadas, alimentos dietéticos) cun 14,7 %, a fabricación de bebidas cun 11,5 %, a industria cárnica cun 8,1 % e o procesamento e conservación de froitas e verduras cun 5,8 %. ( Informe do sector agrícola valenciano 2022 ).
O Sistema Agroalimentario (SAL) está formado por un conxunto de actividades económicas que permiten satisfacer a demanda de alimentos da sociedade en tempo, cantidade e calidade suficientes. Así, a SAA inclúe a industria de insumos e servizos para a agricultura e a industria alimentaria, a produción agrícola, a industria alimentaria, o transporte e almacenamento e a distribución agroalimentaria. O VAB xerado polo SAA da Comunidade Valenciana alcanzou os 10.718 millóns de euros en 2020, o que representa o 11,2 % do VAB total da economía ( O sistema agroalimentario da Comunidade Valenciana) .
O reto da viabilidade da agricultura valenciana asóciase ás oportunidades de coordinación da cadea alimentaria, axuste da fragmentación da propiedade da terra, xestión conxunta da produción, mobilidade do mercado da terra, dispoñibilidade de ferramentas que faciliten a planificación para os profesionais do sector e investimento público e privado para promover unha actividade agrícola sostible que xere emprego. ( Lei 5/2019 de estruturas agrarias da Comunidade Valenciana ).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade Cardenal Herrera-CEU .
- Universidade Católica de Valencia San Vicente Mártir .
- Universidade Europea de Valencia .
- Universidade de Alacant .
- Universidade de Valencia .
- Universidade Jaume I.
- Universidade Miguel Hernández .
- Universidade Politécnica de Valencia .
- AINIA : Centro tecnolóxico privado con áreas de especialización como a calidade e a seguridade alimentaria, a transición ecolóxica e a transformación dixital.
- Centro de Investigación da Desertificación ( CIDE ): instituto conxunto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas, a Universidade de Valencia e o Goberno valenciano centrado na análise e o estudo do risco e o impacto potencial da desertificación e o cambio climático nos ecosistemas e nos seres humanos.
- Instituto de Agroquímica e Tecnoloxía Alimentaria ( IATA ): centro do Consello Superior de Investigacións Científicas centrado na actividade agroquímica e na tecnoloxía alimentaria.
- Instituto Primo Yufera de Bioloxía Molecular e Celular de Plantas ( IBMCP ) : instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e a Universidade Politécnica de Valencia centrado na investigación dos procesos clave de crecemento e desenvolvemento dos organismos vexetais e a súa capacidade de adaptación ao medio.
- Instituto de Bioloxía Integrativa de Sistemas ( I2SYSBIO ) : Instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e a Universidade de Valencia.
- Instituto de Innovación e Xestión do Coñecemento ( INGENIO ) : Instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e a Universidade Politécnica de Valencia.
- Instituto de Tecnoloxía Química ( ITQ ) : Instituto mixto de investigación do Consello Superior de Investigacións Científicas e da Universidade Politécnica de Valencia.
- Instituto Valenciano de Investigación Agraria ( IVIA ): Entidade do Goberno valenciano dedicada a promover a investigación científica e o desenvolvemento tecnolóxico no sector agroalimentario valenciano e a integrar esta contribución ao progreso da ciencia agraria no sistema de relacións de colaboración e cooperación inherentes á actividade investigadora. O Instituto está formado por unha serie de centros: Centro de Agroenxeñaría , Centro de Produción de Cítricos e Vexetais , Centro para o Desenvolvemento da Agricultura Sostible , Centro de Xenómica , Centro de Protección Vexetal e Biotecnoloxía , Centro de Tecnoloxía Animal , Centro de Tecnoloxía Poscolleita e Servizo de Tecnoloxía de Rego .
Axentes do sector público
- Ministerio de Agricultura, Gandería e Pesca : institución pública que administra as competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentación e desenvolvemento rural na Comunidade. O Ministerio conta cunha serie de servizos técnicos para a transferencia de tecnoloxía e o asesoramento:
1. Servizo de Sanidade Vexetal. Conta con tres centros, en Almassora (Castellón), Silla (Valencia) e Alacant, como Estacións de Aviso Agrícola, coñecemento previo dos problemas fitosanitarios dos cultivos de cada provincia, difunde por toda a Comunidade os datos recollidos do seguimento de ciclos biolóxicos, ensaios e experiencias, xa sexa a través do Boletín de Aviso e/ou por teléfono.
2. Servizo de Produción, Innovación e Tecnoloxía Ecolóxicas, con funcións de desenvolvemento e implementación de novas tecnoloxías, innovación continua na produción ecolóxica.
3. Servizo de Produción e Sanidade Animal.
4. Servizo de Transferencia de Tecnoloxía (STT): Este servizo da Consellería encárgase de asesorar, difundir os avances tecnolóxicos, coordinar a investigación, a experimentación e a adaptación das innovacións nas técnicas de produción agrícola, así como de impartir formación continua no sector agroalimentario. O servizo ofrece asesoramento técnico ao sector agroalimentario, prestado directa e persoalmente desde as EEE, e xestiona o servizo de asesoramento en liña . O servizo conta co seu propio plan de formación ( PLAFORM ) e xestiona e supervisa a formación de usuarios profesionais de produtos fitosanitarios.
5. Estacións Experimentais Agrícolas (EEA). Os empregados de STT implementan o Plan de experimentación de servizos .
- Direccións Territoriais e Delegacións Rexionais Agrarias: Alacante (8), Castelló (8), Valencia (19).
- Comité de Agricultura Ecolóxica da Comunidade Valenciana ( CAECV ).
- Axencia Valenciana de Innovación (AVI).
Axentes dedicados á formación
- Institutos, escolas de formación agraria e formación profesional. Podes consultar unha lista de centros aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- Marcas de calidade e “ Molt de Gust ”: lista de marcas de calidade e marca de garantía para a calidade diferenciada e os produtos ecolóxicos da Comunidade.
- Cooperativas Agroalimentarias da Comunidade Valenciana : 374 cooperativas organizadas en 7 consellos sectoriais: Froitas e Hortalizas, Viño, Aceite, Arroz, Froitos Secos, Desenvolvemento Rural, Abastecementos.
- Federación Empresarial Agroalimentaria da Comunidade Valenciana ( FEDACOVA ).
- Confederación Empresarial da Comunidade Valenciana ( CEV ).
- Comité de Xestión de Cítricos ( CGC ).
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas de Valencia e Castelló , Alacante , e Veterinarios de Alacante , Castelló e Valencia .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): CCPV-COAG , AVA-ASAJA , Alicante-ASAJA , UPA-PV , Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià (ULRPV ).
- Asociacións para Tratamentos na Agricultura (ATRIA).
- Grupos de Defensa da Saúde (ADS).
Outros axentes
- Rede Valenciana de Desenvolvemento Rural ( REDAVER ).
- Grupos de Acción Local (11).
- Grupos Operativos e proxectos innovadores .
- Círculo Agroalimentario da Comunidade Valenciana .
- Rede de Parques Científicos Valencianos ( RePCV ): Espaitec - Parque Científico e Tecnolóxico da Universitat Jaume I ; Parque Científico da Universidade de Valencia ; Cidade Politécnica da Innovación - Universitat Politècnica de València ; Parque Científico de Alacante - Universidade de Alacante , Parque Científico da Universidade Miguel Hernández de Elxe .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL PARA A CIENCIA, A TECNOLOXÍA E A INNOVACIÓN
A Estratexia de Especialización Intelixente da Comunidade Valenciana integra os tres retos da especialización sectorial no marco da "Comunidade Valenciana, innovadora por orixe e destino": "Aumentar o desenvolvemento tecnolóxico e a innovación sostible nas explotacións agrícolas; apoiar a adopción de novas tecnoloxías e materiais no sector agroalimentario mediante o investimento en I+D+i; promover a aplicación da biotecnoloxía verde e outras solucións innovadoras para unha nutrición saudable e sostible (novos alimentos, novas fontes de proteínas, etc.)". ( Generalitat Valenciana (2021). Estratexia de especialización intelixente da Comunidade Valenciana 2021-2027 ). Esta área serve como marco para desenvolver o sistema AKIS rexional para a innovación e a transferencia de coñecementos e experiencias entre as partes interesadas.
PAC 2023 – 2027
No ámbito da Política Agrícola Común, a Comunidade Valenciana destina o seguinte orzamento e accións a dúas das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7162 (Cooperación distinta dos grupos operativos do EIP): 1,85 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 2,50 millóns de euros.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
As tensións competitivas sectoriais son un incentivo para fortalecer modelos alternativos de relacións entre as partes interesadas da cadea alimentaria e implementar novos métodos de xestión que mobilicen as estruturas agrícolas en beneficio das actividades innovadoras e o emprendemento. ( Lei 5/2019 de estruturas agrarias da Comunidade Valenciana ). Neste sentido, o Sistema AKIS valenciano afronta o reto de incrementar a innovación dos produtores, a transferencia de experiencias a través da formación dos axentes do sistema e a produción de sinerxías ( Ramos, 2017 ; Pérez Ledo, Pau e Pérez, Mónica, 2021) para un sector competitivo e sostible.
O impulso acadado entre as partes interesadas vese reforzado pola activación de proxectos innovadores e colaboracións produtivas entre grandes e pequenos produtores, procesadores, comercializadores, investigadores e axencias gobernamentais como AVI e IVIA . Polo tanto, a sustentabilidade do sistema AKIS valenciano e a innovación sectorial refórzanse mediante vínculos a través de mecanismos e axendas compartidas plasmadas en proxectos, estruturas organizativas híbridas, congresos e eventos de divulgación científica, formación en innovación e adopción de novas tecnoloxías e asesoramento especializado que impacta na competitividade, adaptabilidade e modernización do sector agrícola valenciano.
Finalmente, a dinámica da rede de axentes do sistema AKIS rexional inflúe na articulación territorial e na fixación do tecido social a través da acción coordinada de empresas, organizacións, asesores, entidades públicas e os Grupos de Acción Local (11) e de Desenvolvemento Rural ( Visualizador de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores da RedPAC ). Todas e cada unha das partes interesadas achegan un valor significativo ao sector ao facilitar a transferencia de coñecementos, experiencias e innovacións que impactan na produtividade, competitividade e benestar social do sector.
MEDIDAS DE APOIO Á TRANSFERENCIA DE COÑECEMENTOS, A FORMACIÓN E A INNOVACIÓN
- Subvencións para a formación e a adquisición de competencias para actividades agroalimentarias no marco do PDR CV/Transferencia de coñecementos e Actividades de formación e información PEPAC 23-27. Apoio aos plans de formación de entidades que prestan servizos de formación, concretamente organizacións profesionais agrarias, federacións ou unións de cooperativas agrarias da Comunidade Valenciana e outras entidades sen ánimo de lucro directamente relacionadas co sector agroalimentario e as zonas rurais, que teñan entre os seus obxectivos a formación de profesionais do sector agroalimentario.
- Proxectos piloto de cooperación no marco do PDR (PEPAC): Apoio e promoción de proxectos piloto innovadores nos sectores agrícola e alimentario, derivados de enfoques de cooperación dos Equipos de Innovación. Os membros destes equipos son agricultores, asociacións e cooperativas que propoñen e implementan un proxecto innovador para resolver un problema, implementan unha solución innovadora e difunden os resultados. En resumo, apoio proxectos multilaterales que promovan a innovación.
- Innovación tecnolóxica en explotacións colaboradoras: A finalidade das axudas é xerar e financiar unha rede de transferencia de tecnoloxía mediante o apoio a explotacións ou explotacións colaboradoras que desenvolvan proxectos innovadores, complementando a rede experimental das Estacións Experimentais Agrícolas (EEA) .
INTEGRACIÓN DO ASESORAMIENTO EN AKIS
As subvencións para o asesoramento son unha importante panca de desenvolvemento para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrícolas e forestais, e son un factor clave para estimular a transferencia de coñecemento e innovación entre as partes interesadas dos AKIS rexionais.
Na Comunidade Valenciana, as entidades interesadas en prestar servizos de asesoramento deben ter personalidade xurídica, do mesmo xeito que as unións ou federacións destas ou cooperativas relacionadas coa actividade agraria, e incluír nos seus estatutos como un dos seus fins sociais a prestación de asistencia e asesoramento a agricultores e gandeiros.