Ir o contido principal
Logo GO Plahud

Grupo Operativo PLAHUD: Plataforma de autenticación de aceite de oliva mediante impresións dixitais

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2023 -2025
  • Orzamento asignado 297.979,37 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía
Abstract

A plataforma PLAHUD permitirá que as distintas partes interesadas do sector e os seus laboratorios accedan a ela para:

Verificar que un determinado aceite de oliva non foi alterado nin mesturado con outros aceites vexetais mediante a clasificación por pegadas dixitais.

Autenticar o aceite de oliva virxe durante todo o proceso de comercialización, de xeito que as comparacións de impresións dixitais permitan a identificación. Ademais, os laboratorios terán acceso aos protocolos para realizar as análises instrumentais que se requiran en cada caso, mediante o acceso ao seu perfil de usuario de PLAHUD, onde posteriormente cargarán as impresións dixitais adquiridas para o seu procesamento e emisión de resultados aos produtores e comercializadores da cadea de valor.

Impacto previsto: Desde unha perspectiva económica, a diferenciación da calidade demostrou ser a ferramenta máis eficaz para valorizar a produción de aceite de oliva virxe. Neste sentido, o proxecto proposto, baseado na autenticación e identificación de aceites, representa un novo impulso para esta estratexia orientada ao mercado. Os consumidores finais recibirán un produto sen dúbidas en canto ás mesturas con outras graxas vexetais de menor calidade que o aceite de oliva. Todo o sector beneficiarase do sistema ao ter un repositorio/banco de impresións dixitais dos diferentes lotes de aceites vendidos, que se poden consultar como medio para verificar a calidade.

Descrición das actividades
  • Deseño da plataforma PLAHUD.
  • PLAUD precisa análise.
  • Obtención e estandarización de "pegadas dixitais".
  • Deseño da arquitectura do sistema e subsistemas PLAHUD.
  • Deseño e implementación de PLAHUD.
  • Adaptación de algoritmos e clasificación de aceites mediante "pegadas dixitais".
  • Posta en servizo, probas e validación de PLAHUD.
  • Deseño e implementación da interface de usuario.
  • Despregamento e posta en servizo do PLAHUD.
  • Administración en liña e soporte técnico de PLAHUD.
  • Recollida, almacenamento e análise de trazabilidade de produtos en diferentes etapas do proceso
  • Procedementos para o seu uso polos organismos de certificación Informe final e difusión de resultados
Descrición contextual

No contexto actual, existe unha crecente demanda de aceite de oliva virxe extra por parte dos consumidores, con taxas de crecemento interanuais de dous díxitos, e o gran diferencial de prezos entre os aceites de oliva e outros aceites vexetais aumenta a preocupación do sector pola necesidade de garantir que os aceites de oliva virxes cheguen inalterados ao consumidor final.

En concreto, para verificar a identidade dos lotes de aceite nunha transacción comercial, incluídos os lotes de aceite de oliva que se mesturaron con outra graxa vexetal descoñecida, o método actual de determinación que emprega un novo conxunto limitado de compostos non pode garantir a identidade dos lotes de aceite porque non abrangue o gran número de compostos diferentes presentes en todas as graxas.

Neste contexto, necesítanse métodos alternativos, que incorporen novas tecnoloxías que mitiguen ou resolvan o problema e permitan o acceso a esta información e metodoloxía en todas as etapas da cadea alimentaria.

Obxectivos

O PLAHUD debe converterse nun centro de actividades onde os datos e as pegadas dixitais dos aceites sexan intercambiados, procesados e interpretados polo sistema e finalmente clasificados por un módulo de toma de decisións que, baseándose na intelixencia artificial, permita establecer a identidade dun lote ou volume determinado de aceite de oliva fronte a posibles modificacións na composición e verificar a autenticidade entre categorías de calidade ou fronte a outras graxas vexetais.

Resultados

Desde unha perspectiva económica, a diferenciación da calidade demostrou ser a ferramenta máis eficaz para mellorar o valor da produción de aceite de oliva virxe. Neste sentido, o proxecto proposto, baseado na autenticación e identificación dos aceites de oliva, representa un novo impulso para esta estratexia orientada ao mercado. Os usuarios potenciais, principalmente todo o sector da produción e comercialización, mellorarán os seus resultados económicos ao poder diferenciar a calidade dos aceites de oliva virxe doutras graxas vexetais e as súas mesturas mediante a autenticación por impresión dixital.

Do mesmo xeito, aumentará o valor da produción ao recoñecer a orixe dos aceites de oliva virxes mediante a comparación de impresións dixitais en diferentes momentos e en diferentes localizacións físicas para o mesmo lote de aceite. Todo o sector beneficiarase do sistema ao ter un repositorio/banco de impresións dixitais para os diferentes lotes de aceite vendido, que se poderá consultar como medio para verificar a calidade.

Finalmente, a plataforma PLAHUD incorpora a dixitalización dos procesos relacionados coa calidade mediante o uso de tecnoloxías avanzadas relacionadas coa pegada dixital dos aceites de oliva e a súa diferenciación, empregando algoritmos de intelixencia artificial, establecendo unha rede de coñecemento que integra todo o sector.

Información de contacto
  • Nome do coordinador/entidade: Fundación para a Promoción e Desenvolvemento das Oliveiras e o Aceite de Oliva
  • Enderezo postal: Rúa Sierra Morena, 13A, Edificio Terra Oleum, Parque Tecnolóxico Geolit., 23620, Mengíbar, Xaén
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: luis.ortega@fundaciondelolivar.com
  • Teléfono: 953274976
Coordinadores
  • Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar y del Aceite de Oliva
Colaboradores
  • Universidad de Granada (agcasado@ugr.es)
  • Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía (aguzman@agroalimentarias-andalucia.coop)
  • CRDO Sierra de Segura (gerencia@dosierradesegura.com)
  • Instituto de Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica (josea.garcia.mesa@juntadeandalucia.es)
Beneficiarios
  • Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar y del Aceite de Oliva