Ir o contido principal
tic4bio

Grupo Operativo TIC4BIO: Incrementar a competitividade do sector agroalimentario ecolóxico andaluz mediante o uso das tecnoloxías da información e a comunicación (TIC) para optimizar o traballo, facilitar a toma de decisións sobre o uso eficiente da auga, e mellorar a biodiversidade das explotacións, en plena consonancia cos obxectivos do Pacto Verde Europeo.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2022 -2024
  • Orzamento asignado 290.983,00 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto TIC4BIO
Abstract

Xestión óptima dos recursos hídricos e da biodiversidade a partir da información captada por sensores locais e remotos, transmitida e procesada mediante as TIC. O resultado esperado é unha ferramenta software versátil e intuitiva que apoia aos produtores ecolóxicos na xestión dos seus recursos hídricos (cultivos e/ou agroindustria) e na mellora da biodiversidade das súas explotacións.

A optimización do uso da auga e a mellora da biodiversidade son aspectos fundamentais dos criterios de avaliación dos consumidores dos produtos ecolóxicos, tal e como se describe expresamente nos textos do Pacto Verde Europeo. Isto repercute positivamente no mercado agroalimentario pola súa produción sostible, mellorando así a competitividade das empresas dedicadas á produción ecolóxica.

Descrición

Un proxecto innovador que permitirá incrementar a competitividade das empresas ecolóxicas (granxas e industrias agroalimentarias) mediante a creación dunha ferramenta TIC que facilite a toma de decisións, tanto para o uso eficiente da auga de rega e da auga utilizada na agroindustria, como para o cálculo e mellora do nivel de biodiversidade da explotación, atendendo así as preocupacións ambientais e de conservación dos recursos naturais dos mercados máis esixentes.

En consonancia cos Obxectivos de Desenvolvemento Sostible promovidos polas Nacións Unidas, a Comisión Europea publicou o Pacto Verde Europeo en decembro de 2019. O principal obxectivo deste Pacto é facer de Europa o primeiro continente climáticamente neutro para 2050, situando así o medio ambiente no centro de todas as políticas europeas. Froito deste Pacto Verde Europeo publicáronse en maio de 2020 dúas estratexias directamente vinculadas a este proxecto. Por unha banda, a Estratexia da Granxa ao Garfo e, por outra, a Estratexia de Biodiversidade. Ambos comparten o obxectivo de aumentar en máis dun 25% as terras agrícolas utilizables para a produción ecolóxica na UE para 2030.

Os expertos aseguran que a agricultura ecolóxica e a agroecoloxía son a agricultura do futuro, un sistema de xestión agrícola e de produción de alimentos que combina as mellores prácticas en materia de protección ambiental e climática, un alto nivel de biodiversidade, a conservación dos recursos naturais e a aplicación de estritos estándares de benestar animal e de produción que atendan as demandas expresadas por un número crecente de consumidores.
Pola súa banda, a Comisión Europea establece que a produción ecolóxica é a agricultura sostible do futuro e, como tal, debe dar exemplo.
Por outra banda, os consumidores máis esixentes mostran cada vez máis interese por respectar o medio ambiente e preservar os recursos naturais. É sabido que hoxe en día, a perda de biodiversidade é un dos problemas ambientais máis importantes a nivel mundial, e en climas como o mediterráneo, a escaseza de auga é un problema cada vez máis acuciante.

A produción ecolóxica establece na súa propia norma, como principios, o respecto polos sistemas e ciclos naturais e o mantemento e mellora do estado do solo, da auga e do aire, a saúde de plantas e animais, e o equilibrio entre eles, o uso responsable dos recursos como a auga, e non só a conservación da biodiversidade, senón tamén a contribución a un alto grao da mesma.
Este innovador proxecto permitirá incrementar a competitividade das empresas ecolóxicas (granxas e industrias agroalimentarias) mediante a creación dunha ferramenta TIC que facilite a toma de decisións, tanto para o uso eficiente da auga de rego e da auga utilizada na agroindustria, como para o cálculo e mellora do nivel de biodiversidade na explotación, atendendo así as preocupacións ambientais e de conservación dos recursos naturais do mercado máis esixente.

Para iso, a ferramenta desenvolverase, implantarase e perfeccionarase nun programa piloto antes de ser aberta ao uso das empresas interesadas. Para garantir unha xestión óptima dos recursos hídricos e da biodiversidade, utilizarase, transmitirase e procesarase a información captada por sensores locais e remotos mediante as TIC.

Descrición das actividades
  • Desenvolver unha ferramenta TIC que facilite a introdución de melloras ambientais nas explotacións agroindustriais ecolóxicas, así como unha óptima xestión dos recursos hídricos.
  • Implantar e afinar a ferramenta TIC nunha explotación piloto, avaliando a súa aplicabilidade en explotacións comerciais.
  • Calcula a pegada hídrica na explotación despois de utilizar a ferramenta.
  • Realizar unha análise comparativa de custos para acadar un alto nivel de biodiversidade nas explotacións, minimizando a necesidade de insumos, facilitando as melloras interanuais da biodiversidade.
  • Creación dunha páxina web, realización de visitas de campo, realización de obradoiros, publicación de materiais educativos, entre outros.
Obxectivos

Incrementar a competitividade do sector agroalimentario ecolóxico andaluz mediante o uso das tecnoloxías da información e a comunicación (TIC), que optimizarán o traballo, facilitarán a toma de decisións sobre o uso eficiente da auga e mellorarán a biodiversidade nas explotacións dada a súa máxima importancia ambiental, en plena consonancia cos obxectivos do Pacto Verde Europeo.

Resultados

O resultado esperado do proxecto é a dotación dunha ferramenta de software versátil e intuitiva que apoie aos operadores ecolóxicos na xestión dos seus recursos hídricos (cultivos e/ou agroindustria) e na mellora da biodiversidade das súas explotacións.

Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: Asociación Ecovalia
  • Enderezo postal: Avda. Diego MARTINEZ Barrio n º 10 Planta 1ª Mod. 12 41013 Sevilla
  • Correo electrónico coordinador/entidade: proyectos@ecovalia.org
  • Teléfono: 955 018 961
Coordinadores
  • Asociación Ecovalia
Colaboradores
  • UCO-CeiA3 (gerente@ceia3.es)
  • INGEOLIVA (etorre@ingeoliva.com)
  • DACARTEC (david.jordan@dacartec.com)
Beneficiarios
  • Asociación Ecovalia