Skip to main content
tic4bio

Grup Operatiu TIC4BIO: Augmentar la competitivitat del sector agroalimentari ecològic andalús a través de l'ús de tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per optimitzar el treball, facilitar la presa de decisions respecte a l'ús eficient de l'aigua i millorar la biodiversitat de les explotacions, en concordança amb els objectius del Pacte Verd Europeu

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2022 -2024
  • Pressupost assignat 290.983,00 €
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte TIC4BIO
Abstract

Gestió òptima dels recursos d'aigua i biodiversitat a partir d'informació captada per sensors locals i remots, transmesa i processada mitjançant TIC. El resultat esperat és la disposició d'una eina informàtica versàtil i intuïtiva que doni suport al productor ecològic en la gestió dels recursos hídrics (cultiu i/o agroindústria), així com en la millora de la biodiversitat de la seva explotació.

L'optimització de l'ús de l'aigua i la millora de biodiversitat són aspectes clau en els criteris de valoració del consumidor de productes ecològics, tal com es descriu expressament en els textos del Pacte Verd Europeu, per això té una repercussió positiva en el mercat de productes agroalimentaris per la seva producció sostenible, millorant així la competitivitat de les empreses dedicades a la producció ecològica.

Descripció

Projecte innovador que augmentarà la competitivitat de les empreses ecològiques (finques i indústries agroalimentàries) gràcies a la creació d'una eina TIC que afavorirà la presa de decisions tant per fer un ús eficient de l'aigua de reg i de l'aigua usada a l'agroindústria, com per calcular el grau de biodiversitat a la finca i poder millorar-lo, donant resposta a la preocupació mediambiental.

La Comissió Europea, d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides, va publicar el desembre de 2019 el Pacte Verd Europeu. Aquest Pacte té com a objectiu principal convertir Europa en el primer continent climàticament neutre d'aquí al 2050, posant així al centre de totes les polítiques europees el medi ambient. Fruit d'aquest Pacte Verd Europeu es van publicar el mes de maig de l'any 2020 dues estratègies directament vinculades amb aquest projecte. D'una banda, l'Estratègia Farm to Fork i, de l'altra, l'Estratègia de Biodiversitat. Totes dues comparteixen l'objectiu d'augmentar més d'un 25% la superfície agrària útil de la producció ecològica a la UE per al 2030.

Els experts asseguren que l'Agricultura ecològica i agroecologia és l'agricultura del futur, un sistema de gestió agrícola i de producció d'aliments que combina les millors pràctiques en matèria de medi ambient i clima, un nivell elevat de biodiversitat, la conservació dels recursos naturals i l'aplicació de normes exigents sobre benestar animal i sobre producció que responen a la demanda expressada per un nombre creixent de consumidors.
Alhora, la Comissió Europea estableix que la producció ecològica és l'agricultura sostenible del futur i que com a tal ha de predicar amb l'exemple.
D'altra banda, els consumidors més exigents mostren cada cop més el seu interès pel respecte pel medi ambient i el manteniment dels recursos naturals. De tots és sabut que avui dia, la pèrdua de biodiversitat és un dels problemes ambientals més importants a nivell mundial, a més a més en climes com el mediterrani, l'escassetat d'aigua és cada cop un tema més preocupant.

La producció ecològica estableix en la seva pròpia norma, com a principis, el respecte dels sistemes i els cicles naturals i el manteniment i la millora de l'estat del sòl, l'aigua i l'aire, la salut de les plantes i els animals, i l'equilibri entre ells, la utilització responsable dels recursos com l'aigua i no només la conservació de la biodiversitat, sinó també la contribució a un alt grau.
Aquest projecte innovador augmentarà la competitivitat de les empreses ecològiques (finques i indústries agroalimentàries) gràcies a la creació d'una eina TIC que afavorirà la presa de decisions tant per fer un ús eficient de l'aigua de reg i de l'aigua usada a l'agroindústria, com per calcular el grau de biodiversitat a la finca i poder millorar-lo, donant resposta a la preocupació mediambiental.

Per fer-ho, es desenvoluparà, s'implementarà i es farà una posada a punt d'aquesta eina en l'experiència pilot abans d'obrir-la per utilitzar-les per les empreses interessades. Per assegurar la gestió òptima dels recursos aigua i biodiversitat, es partirà dinformació captada per sensors locals i remots, transmesa i processada mitjançant TICs.

Descripció de les activitats
  • Desenvolupar una eina TIC que faciliti la introducció de millores ambientals a explotacions agroindustrials ecològiques, així com la gestió òptima dels recursos hídrics.
  • Implementar i posar a punt l'eina TIC en una explotació pilot avaluant-ne l'aplicabilitat en explotacions comercials.
  • Calculeu l'empremta de l'aigua a l'explotació després de l'ús de l'eina.
  • Realitzar una anàlisi comparativa de costos per assolir un nivell alt de biodiversitat en finca en detriment de la necessitat de l'ús d'insums i facilitar la millora interanual de la biodiversitat.
  • Creació d'una web pròpia, realització de visites a camp, jornades, edició de material didàctic, entre d'altres.
Objectius

Augmentar la competitivitat del sector agroalimentari ecològic andalús a través de l'ús de tecnologies de la informació i comunicació, TIC, que permetran optimitzar el treball, afavorir la presa de decisions respecte a l'ús eficient de l'aigua i millorar la biodiversitat a les explotacions atesa la màxima rellevància mediambiental, en total concordança amb els objectius del Pacte Verd Europeu.

Resultats

El resultat esperat del projecte és la disposició d'una eina informàtica versàtil i intuïtiva que doni suport a l'operador ecològic en la gestió dels recursos hídrics (cultiu i/o agroindústria), així com en la millora de la biodiversitat de la seva explotació.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Asociación Ecovalia
  • Adreça postal: Avda. Diego MARTINEZ Barri núm. 10 Planta 1ª Mod. 12 41013 Sevilla
  • Email coordinador/entitat: proyectos@ecovalia.org
  • Telèfon: 955 018 961
Coordinadors
  • Asociación Ecovalia
Col·laboradors
  • UCO-CeiA3 (gerente@ceia3.es)
  • INGEOLIVA (etorre@ingeoliva.com)
  • DACARTEC (david.jordan@dacartec.com)
Beneficiaris
  • Asociación Ecovalia