Grup Operatiu TIC4BIO - Augmentar la competitivitat del sector agroalimentari ecològic andalús a través de l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per optimitzar el treball, facilitar la presa de decisions respecte a l'ús eficient de l'aigua i millorar la biodiversitat de les explotacions, en toral concordança amb els objectius del Pacte Verd Europeu
- Tipus Grupo operativo
- Execució 2020
- Pressupost assignat 290.983,34 €
- Àmbit Autonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte TIC4BIO
Projecte innovador que augmentarà la competitivitat de les empreses ecològiques (finques i indústries agroalimentàries) gràcies a la creació d'una eina TIC que afavorirà la presa de decisions tant per fer un ús eficient de l'aigua de reg i de l'aigua usada a l'agroindústria, com per calcular el grau de biodiversitat a la finca i poder millorar-lo, donant resposta a la preocupació mediambiental i de conservació dels recursos naturals del mercat més exigent.
La Comissió Europea, d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides, va publicar el desembre de 2019 el Pacte Verd Europeu. Aquest Pacte té com a objectiu principal convertir Europa en el primer continent climàticament neutre d'aquí al 2050, posant així al centre de totes les polítiques europees el medi ambient. Fruit d'aquest Pacte Verd Europeu es van publicar el mes de maig de l'any 2020 dues estratègies directament vinculades amb aquest projecte. D'una banda, l'Estratègia Farm to Fork i, de l'altra, l'Estratègia de Biodiversitat. Totes dues comparteixen l'objectiu d'augmentar més d'un 25% la superfície agrària útil de la producció ecològica a la UE per al 2030.
Els experts asseguren que lagricultura ecològica és lagricultura del futur, un sistema de gestió agrícola i de producció daliments que combina les millors pràctiques en matèria de medi ambient i clima, un elevat nivell de biodiversitat, la conservació dels recursos naturals i la aplicació de normes exigents sobre benestar animal i sobre producció que responen a la demanda expressada per un nombre creixent de consumidors.
Alhora, la Comissió Europea estableix que la producció ecològica és l'agricultura sostenible del futur i que com a tal ha de predicar amb l'exemple.
D'altra banda, els consumidors més exigents mostren cada cop més el seu interès pel respecte pel medi ambient i el manteniment dels recursos naturals. De tots és sabut que avui dia, la pèrdua de biodiversitat és un dels problemes ambientals més importants a nivell mundial, a més a més en climes com el mediterrani, l'escassetat d'aigua és cada cop un tema més preocupant.
La producció ecològica estableix en la seva pròpia norma, com a principis, el respecte dels sistemes i els cicles naturals i el manteniment i la millora de l'estat del sòl, l'aigua i l'aire, la salut de les plantes i els animals, i l'equilibri entre ells, la utilització responsable dels recursos com l'aigua i no només la conservació de la biodiversitat, sinó també la contribució a un alt grau de la biodiversitat.
Aquest projecte innovador augmentarà la competitivitat de les empreses ecològiques (finques i indústries agroalimentàries) gràcies a la creació d'una eina TIC que afavorirà la presa de decisions tant per fer un ús eficient de l'aigua de reg i de l'aigua usada a l'agroindústria com per calcular el grau de biodiversitat a la finca i poder millorar-lo, donant resposta a la preocupació mediambiental i de conservació dels recursos naturals del mercat més exigent.
Per fer-ho, es desenvoluparà, s'implementarà i es farà una posada a punt d'aquesta eina en l'experiència pilot abans d'obrir-la per utilitzar-les per les empreses interessades. Per assegurar la gestió òptima dels recursos aigua i biodiversitat, es partirà dinformació captada per sensors locals i remots, transmesa i processada mitjançant TICs.
- L'objectiu principal d'aquest projecte és augmentar la competitivitat del sector agroalimentari ecològic andalús mitjançant l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació, TIC, que permetran optimitzar el treball, afavorir la presa de decisions respecte a l'ús eficient de l'aigua i millorar la biodiversitat a les explotacions atesa la seva màxima rellevància mediambiental, en total concordança amb els objectius del Pacte Verd Europeu.
- Objectius específics:
- Desenvolupar una eina TIC que faciliti la introducció de millores ambientals a explotacions agroindustrials ecològiques, així com la gestió òptima dels recursos hídrics.
Per això s'ha previst:- Mantenir i millorar les eines TIC creades al GO Empremta de l'Aigua al sector ecològic andalús per a l'ús eficient de l'aigua de reg en finques d'oliverar, cítrics, berris i hortalisses d'hivernacle i càlcul de la Petjada d'Aigua dels cultius.
- Incloure a la nova eina TIC procediments de gestió eficient de l'aigua en trulls que podrien adaptar-se en un futur a altres tipus d'indústries agroalimentàries, així com obtenir el càlcul d'empremta de l'aigua del producte obtingut.
- Incloure a la nova eina TIC l'avaluació de la biodiversitat en finques agràries i oferir una bateria de recursos per incrementar la biodiversitat a nivells superiors.
- Mantenir i millorar les eines TIC creades al GO Empremta de l'Aigua al sector ecològic andalús per a l'ús eficient de l'aigua de reg en finques d'oliverar, cítrics, berris i hortalisses d'hivernacle i càlcul de la Petjada d'Aigua dels cultius.
- Implementar i posar a punt l'eina TIC a una explotació pilot.
Per això s'ha previst:- Avaluar l'aplicabilitat de l'eina a explotacions comercials (cultiu i indústria).
- Calculeu les empremtes de l'aigua del cultiu i de la producció industrial després de l'ús de l'eina.
- Realitzar una anàlisi comparativa de costos per assolir un nivell alt de biodiversitat en finca en detriment de la necessitat de l'ús d'insums (fertilitzants i fitosanitaris), per al disseny de plans interanuals de millora de la biodiversitat.
- Avaluar l'aplicabilitat de l'eina a explotacions comercials (cultiu i indústria).
- Desenvolupar una eina TIC que faciliti la introducció de millores ambientals a explotacions agroindustrials ecològiques, així com la gestió òptima dels recursos hídrics.
El resultat esperat del projecte és la disposició d'una eina informàtica versàtil i intuïtiva que doni suport a l'operador ecològic en la gestió dels recursos hídrics (cultiu i/o agroindústria), així com en la millora de la biodiversitat de la seva explotació.
- Ecovalia
- Universidad de Córdoba
- TIC4BIO: Innovació tecnològica per a una agricultura ecològica i sostenible
- TIC4BIO: Presentació eina web per estalviar fins a un 20% d'aigua a finques agr…
- TIC4BIO: Innovació per a l'Estalvi d'Aigua i Conservació de la Biodiversitat a …
- TIC4BIO: Ús de Biodiversitat a Finca
- TIC4BIO: visita de camp amb periodistes
- TIC4BIO. Optimització de l'aigua a la indústria
- TIC4BIO: Transferència de coneixement a professionals del sector ecològic
- TIC4BIO i l'ús eficient de l'aigua a finques ecològiques
- TIC4BIO participa al Congrés Europeu de producció ecològica
- Vídeo notícia | Reunió de llançament Grup Operatiu TIC4BIO