
Grupo Operativo MYCOWINE: Un proxecto innovador para o uso de fungos micorrícicos na elaboración de viño de alto valor en adegas de Castela e León e A Rioxa, nun escenario de cambio climático.
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 602.295,44 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO MYCOWINE
O sector vitivinícola español goza dunha destacada posición mundial, sendo líder en superficie mundial de viñedos, terceiro produtor e primeiro exportador en volume, sendo o viño un produto de enorme importancia na economía rural española. Non obstante, ao aumentar a seca e as temperaturas, moitas das zonas produtoras están a sufrir un proceso de perda de solo e corren o risco de desertificación. Ademais, o uso de fertilizantes químicos e fitosanitarios empeorou a biodiversidade e a bioloxía dos solos.
Para combater os efectos do cambio climático, nos últimos anos a agricultura ecolóxica e a viticultura rexenerativa convertéronse nunha alternativa para rexenerar solos. En consecuencia, o proxecto MYCOWINE está dirixido a mellorar e potenciar a calidade do viño e os recursos que fan posible a súa elaboración.
O proxecto MYCOWINE pretende innovar na nutrición do viñedo para obter, por unha banda, un produto de maior calidade (uva e viño) e, por outra, solos máis biodiversos e con maior resistencia aos impactos do cambio climático. Isto dá como resultado novos produtos que aportan valor engadido aos consumidores desde unha perspectiva sensorial e comercial, en consonancia cos obxectivos de transición de sustentabilidade e economía circular establecidos nas políticas europeas e nacionais.
- Elaboración dun manual práctico de xestión sostible de viñedos, que servirá de referencia para a implantación de técnicas de xestión que promovan a xestión sostible da biodiversidade do solo e como ferramenta de formación dos profesionais.
- Realización dun estudo da diversidade biolóxica do solo en diferentes zonas xeográficas vitícolas. As adegas participantes sitúanse estratexicamente en catro das denominacións de orixe máis importantes do panorama nacional: DO Toro (Bodegas Fariña), DO Rueda (Grupo Yllera), DO Ribera del Duero (Bodega Matarromera, Pago de Carraovejas e Pradorey) e DO Rioja (Bodegas Bilbaínas).
- Desenvolvemento de biofertilizantes específicos a base de fungos e bacterias micorrícicas locais, que poden ser patentables; e a creación dun selo de xestión sostible do solo para aplicación en viticultura.
- Creación dun Sistema de Xestión Sostible de Viñedos inexistente que ten como finalidade certificar e axudar ás adegas a diferenciarse e engadir valor aos seus produtos a partir do seu esforzo na sustentabilidade ambiental.
- Deseño e desenvolvemento dun programa de formación para a xestión sostible do solo, dirixido ao persoal técnico das adegas participantes.
Mediante o desenvolvemento dun rigoroso plan de transferencia e difusión de resultados, o proxecto será recoñecido e recoñecido a nivel nacional e destacará a importante aposta que está a facer a industria vitivinícola co fomento da innovación para mellorar a súa sustentabilidade e competitividade, así como a calidade dos seus produtos.
O sector vitivinícola español goza dunha posición global destacada, líder mundial en superficie de viñedo, terceiro produtor e exportador por volume, o que o converte nun produto de enorme importancia para a economía rural española. Non obstante, a medida que aumentan a seca e as temperaturas, moitas das zonas produtoras están experimentando perda de solo e están en risco de desertificación. Ademais, o uso de fertilizantes químicos e produtos fitosanitarios empeorou a biodiversidade e a bioloxía do solo.
Ademais, a Península Ibérica sitúase na fronteira entre o clima atlántico e o clima desértico do norte de África, onde o risco para cultivos mediterráneos como a vide é moi elevado. Para combater os efectos do cambio climático, a agricultura ecolóxica e a vinificación rexenerativa xurdiron como alternativa para a rexeneración do solo nos últimos anos. Cabe destacar que a sustentabilidade é un dos principais motores da innovación na industria alimentaria na actualidade, e o mercado do viño, moi competitivo en cantidade e calidade, non é unha excepción a esta macro tendencia.
O proxecto MYCOWINE pretende innovar na nutrición do viñedo para obter, por unha banda, un produto de maior calidade (uva e viño) e, por outra, solos máis biodiversos e con maior resistencia aos impactos do cambio climático. Isto dá como resultado novos produtos que aportan valor engadido aos consumidores desde unha perspectiva sensorial e comercial, en consonancia cos obxectivos de transición de sustentabilidade e economía circular establecidos nas políticas europeas e nacionais.
MYCOWINE ten como obxectivo xerar novas ferramentas biolóxicas para obter viños de maior calidade, potenciando a biodiversidade e aumentando a resistencia dos viñedos a factores externos. Búscase a diferenciación a través da elaboración de viños de gran calidade e sostibles, centrándose no solo e en como unha correcta xestión deste recurso (terroir) propio de cada adega dá como resultado unhas uvas de maior calidade, máis complexas e un produto final de alto valor engadido.
Disporase dun manual de referencia para a implantación de modelos de xestión sustentable de viñedos, destinados a preservar a biodiversidade microbiolóxica do solo. Este manual sentará as bases para o deseño dun programa de formación profesional. Ademais, a caracterización fisicoquímica e microbiolóxica do solo en diferentes zonas xeográficas permitirá deseñar estratexias de prevención fronte a factores externos que poidan comprometer a produtividade e a calidade da uva.
O obxectivo é crear un produto biofertilizante patentable e comercializable a nivel mundial, adaptado ás condicións ambientais locais. Todo isto reducirá o uso de praguicidas nos viñedos e aumentará a biodiversidade microbiana do solo, dando como resultado solos máis resistentes aos impactos do cambio climático e producir viños de maior calidade.
Ademais, as adegas e viñedos que cumpran estándares específicos de prácticas agrícolas sostibles recibirán un valor engadido mediante a creación dun novo Selo de Xestión Sostible que favorecerá o acceso a mercados conscientes do medio ambiente.
- Coordinador/denominación entidade: ASOCIACIÓN DE INDUSTRIA ALIMENTARIA CASTELA E LEÓN VITARTIS
- Enderezo postal: rúa Valle de Arán 9, N02, Oficinas M22 e M23, 47010, Valladolid
- Correo electrónico coordinador/entidade: director@vitartis.es
- Teléfono: 983024442
Manual Práctico de Viticultura Sostible e/ou Micoviticultura. O Manual proporcionará aos técnicos de campo e viticultores unha referencia permanente, con instrucións detalladas baseadas en coñecementos científicos e experiencias compartidas, para utilizar á hora de implantar modelos de xestión sostible para preservar a biodiversidade nas súas explotacións, dando como resultado un produto de maior calidade. Tamén servirá como recurso educativo para a formación de novos traballadores e estudantes en prácticas sostibles e fomentará a innovación e a mellora continua actuando como punto de partida de novas investigacións e desenvolvementos tecnolóxicos para a xestión sostible do viñedo. Ademais, a aplicación das recomendacións levará a unha redución do uso de fertilizantes, pesticidas e outros insecticidas, o que non só beneficia ao medio ambiente ao promover solos e ecosistemas máis saudables e menos contaminados, senón que tamén ten importantes vantaxes económicas ao reducir os custos operativos e atraer novos consumidores preocupados pola sustentabilidade ambiental. Caracterización fisicoquímica e microbiolóxica do solo en diferentes parcelas de viñedo. Comprender a cantidade e diversidade de microorganismos que viven no solo, coñecido como "terroir microbiano", permítenos comprender a saúde dun viñedo e o seu grao de diferenciación dos viñedos circundantes. Esta información axudará ás adegas participantes a deseñar modelos de xestión sostible baseados en ferramentas biolóxicas e facilitará a toma de decisións sobre as prácticas vitícolas e enolóxicas máis adecuadas en función do potencial microbiano das uvas e do estilo de viño que se vai producir.
Ademais, permitirá actuar preventivamente contra factores externos que poidan comprometer a produción e a calidade do viño, minimizando o risco de perdas de produción. Tamén permitirá unha xestión eficiente dos recursos (fertilizantes e outros insumos agrícolas), reducindo os custos asociados á súa compra e aplicación. Esta caracterización tamén permitirá comprender a frecuencia e distribución destes microorganismos nas distintas zonas xeográficas e os factores comúns que inflúen na súa composición. Illamento e purificación de fungos micorrícicos e bacterias locais capaces de xerar un biofertilizante específico para mellorar a calidade do viño. A produción a gran escala de fungos micorrícicos proporcionará unha ferramenta biolóxica comercializable a nivel mundial para combater os efectos do cambio climático e aumentar a resistencia dos cultivos de viño. Este é un proceso que se pode adaptar e escalar a outras áreas xeográficas, permitindo un desenvolvemento agrícola máis sostible ao tempo que se producen uvas de alta calidade para producir viños de gran complexidade, calidade e valor de mercado. Creación dun Selo de Xestión Sostible dos solos de viñedo. Este selo, que antes era inexistente, certificará que unha adega ou un viñedo cumpre con estándares específicos de prácticas agrícolas sostibles, aumentando a credibilidade ante consumidores, distribuidores e mercados internacionais, demostrando o compromiso coa conservación do medio ambiente, a biodiversidade e o uso responsable dos recursos. Ademais, engade valor aos produtos nun mercado altamente competitivo, reforzando a reputación da marca como líder en prácticas agrícolas responsables e permitindo maiores marxes de vendas. Deseño e desenvolvemento dun programa de formación para a xestión sostible do solo.
O programa beneficiará directamente ás adegas participantes, que contarán con persoal altamente cualificado e formado en prácticas de xestión sostible do solo, garantindo a continuidade dos coñecementos adquiridos no tempo. Ao mesmo tempo, aporta un importante valor ao sector vitivinícola aportando coñecementos especializados que poden aplicar calquera adega interesada en mellorar a sustentabilidade e a calidade dos seus viñedos. Tamén permitirá o desenvolvemento de novas aplicacións tecnolóxicas para aumentar a produtividade agraria. Rexistro e protección dos propios microorganismos dos socios do proxecto como mellora dos seus activos intanxibles. O resultado final será un produto biofertilizante, específico para cada tipo de solo e localización, óptimamente adaptado ás condicións ambientais locais, que poderá rexistrarse no CECT a nivel internacional. A súa aplicación contribuirá á sustentabilidade dos viñedos e á súa resiliencia ante o cambio climático e aportará un valor engadido a cada unha das adegas mellorando a produtividade da vide (maior vigor vexetal) e a calidade das uvas e do produto final: o viño. Estes produtos biofertilizantes son tamén un uso sostible dun recurso natural de alto potencial: os microorganismos do solo. A súa produción é 100% sostible, xa que non xeran residuos.
Resultados de difusión. O plan de divulgación do proxecto MYCOWINE contribuirá a fortalecer o conxunto do sector vitivinícola e agroalimentario, comunicando os seus valores á sociedade como sector esencial formado por empresas sostibles, competitivas e responsables. Fomentará unha maior conciencia e educación sobre as prácticas agrícolas sostibles e destacará a importancia de preservar a biodiversidade do solo, educando aos profesionais da industria e ao público en xeral sobre os beneficios da viticultura sostible. Ademais, trasladando os resultados aos axentes do sistema científico e investigador (universidades, centros de I+D, plataformas tecnolóxicas, etc.), promoverá a investigación e o desenvolvemento continuos, impulsando a innovación no sector agroalimentario.
- ASOCIACIÓN DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIA DE CASTILLA Y LEÓN VITARTIS
- ASOCIACIÓN DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIA DE CASTILLA Y LEÓN VITARTIS
- BIOTECNOLOGÍA FORESTAL APLICADA, S.L.
- BODEGAS BILBAÍNAS, S.A.
- PAGO DE CARRAOVEJAS, S.L.U.
- BODEGAS FARIÑA, S.L.
- BODEGA MATARROMERA, S.L.
- REAL SITIO DE VENTOSILLA, S.A.
- BODEGAS GRUPO YLLERA, S.L.