Ir o contido principal
GO AGROTECHVOLTAICO

Grupo Operativo AGROTECHVOLTAICO: Mellora da produción de viño mediante a simbiose con agrovoltaica intelixente

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 567.910,37 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Castilla y León; Comunitat Valenciana
  • Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
Abstract

O clima actual someteu os cultivos de viño a unha presión significativa. A enerxía renovable, xunto coa fotovoltaica, pode marcar a diferenza no futuro da agricultura. Este proxecto avaliará a capacidade da agrovoltaica intelixente para mellorar a produtividade e a calidade da uva, combinando a madurez tecnolóxica coa enerxía fenólica para proporcionar materias primas de excelente calidade.

Descrición

Os resultados esperados para o proxecto son: - Obtención dun modelo fenolóxico para vides de Tempranillo e Albariño en diferentes zonas climáticas - Obtención de algoritmos intelixentes capaces de adaptar a posición dos paneis solares en función dos parámetros fenolóxicos das vides - Validación dun sistema agrovoltaico capaz de adaptar a posición dos paneis de tal xeito que se maximice a produtividade e a calidade do viño mediante a obtención de enerxía renovable fotovoltaica sen comprometer as superficies de cultivo

Descrición das actividades

No proxecto levaranse a cabo as seguintes actividades:

  • A primeira actividade é a definición dos requisitos. O obxectivo é obter os datos climáticos que permitan o deseño correcto dos modelos, así como determinar os parámetros fenolóxicos a monitorizar e decidir as parcelas onde se situarán as instalacións. Finalmente, defínese o esqueleto do proxecto.
  • A segunda actividade busca deseñar a instalación agrovoltaica, tanto en termos de estrutura e paneis, como de sensores, para poder proceder á súa montaxe e probas.
  • Na terceira actividade, deseñaranse e desenvolveranse modelos de ciclos fenolóxicos da vide mediante a caracterización de diferentes parámetros durante as estacións vexetativa e reprodutiva da planta.
  • A cuarta actividade céntrase no desenvolvemento dunha metodoloxía para a monitorización das variables fisiolóxicas da viña, que permitirá avaliar o correcto funcionamento do sistema agrovoltaico intelixente.
  • A quinta actividade analizará o crecemento da vide en función de parámetros fisiolóxicos, como a brotación, a floración e o envero, así como outros parámetros máis técnicos. Isto permitirá introducir correctamente o algoritmo de control das placas.
  • A sexta actividade centrarase no modelo do sistema agrovoltaico da instalación, creando un modelo computacional da instalación e realizando o procesamento e a análise dos datos recollidos, validando finalmente o traballo realizado.
Descrición contextual

O contexto climático actual implica cambios a longo prazo tanto na temperatura como nos patróns meteorolóxicos, incluíndo secas. Tamén inclúe o aumento das temperaturas invernais, primaveras con baixas precipitacións e veráns abafantes. Todas estas condicións exercen unha presión significativa sobre os sistemas agrícolas, obrigando aos agricultores a aumentar os insumos ou a cambiar a cultivos máis rendibles.

Isto aplícase ao cultivo da vide e á produción de viño. Aínda que as uvas son normalmente plantas de secaño, requiren un certo nivel de humidade para alcanzar a máxima produción, así como un período de dormencia para comezar o ciclo de produción. Ademais, as uvas requiren un rango de temperatura estrito e luz solar para madurar correctamente e desenvolver as substancias polifenólicas responsables dos sabores e cores característicos desta froita.

O cambio climático afecta fortemente a estas etapas, desconectando a maduración tecnolóxica (contido de azucre) da maduración fenolóxica (contido de polifenois) e creando un enorme problema para os produtores de viño, que reciben uvas cun enorme contido de azucre pero de mala calidade, o que resulta en viños cun contido de sabor dramaticamente baixo e problemas relacionados coa acidez volátil e unha inestabilidade microbiolóxica crítica que os fan non axeitados para a elaboración do viño. Polo tanto, é esencial atopar unha solución a este problema. A agrivoltaica é unha solución atractiva, xa que proporciona as condicións necesarias para as vides e permite a produción de enerxía.

Obxectivos

O proxecto aborda a investigación, o desenvolvemento e a validación dunha solución baseada en agrovoltaica intelixente, alimentada polo estado fenolóxico das vides, para proporcionar a sombra necesaria ás plantas, maximizando a produción de viño e á vez producindo enerxía fotovoltaica mediante sensores e algoritmos intelixentes capaces de modelar o estado fenolóxico da planta, reducindo as necesidades de rego e coordinando a maduración técnica e fenolóxica para garantir a calidade do viño.

Resultados

Os principais resultados do proxecto serán:

  • A obtención de viños de alta calidade en termos de contido fenólico conséguese proporcionando un ambiente axeitado para cada cepa a través do sombreado xerado polos paneis.
  • Produción de electricidade.
  • O algoritmo tamén terá en conta os datos de irradiancia solar para a produción de enerxía.
  • Redución de insumos.

Nalgúns casos, os agricultores están a recorrer ao rego das vides para manter a calidade, o que se pode evitar cunha sombra axeitada. Todo isto pódese conseguir mediante a implementación de sistemas agrovoltaicos alimentados por datos climáticos e de cultivos.

Información de contacto
  • Nome do coordinador/entidade: Asociación do Clúster de Enerxía do País Vasco
  • Enderezo postal: CALLE SAN VICENTE NUM 8 Piso 4 Pta. BD Complem. EDF.ALBIA II 48001 BILBAO (BIZKAIA)
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: bmolinete@clusterenergia.com
  • Teléfono: 944240211
Coordinadores
  • Asociación Cluster de Energía del País Vasco
Beneficiarios
  • Asociación Cluster de Energía del País Vasco
Subcontratado
  • POWERFULTREE S.L.
  • BODEGA SAN GABRIEL - COLEGIO SEMINARIO SAN GABRIEL
  • CASA SICILIA S.L.
  • SOLAR360 DE REPSOL Y MOVISTAR S.L