Skip to main content
Logo MycoWine

Grup Operatiu MYCOWINE: Projecte d'innovació per a l'ús de fongs micorícics en la producció de vi d'alt valor a cellers de Castella i Lleó i La Rioja, en un escenari de canvi climàtic.

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Pressupost assignat 602.295,44 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Castilla y León; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte GO MYCOWINE
Abstract

El sector vitivinícola espanyol gaudeix d'un destacat posicionament global, i és líder en superfície mundial de vinya, tercer productor i primer exportador en volum, i el vi és un producte enormement important en l'economia rural espanyola. Tot i això, a mesura que augmenta la sequera i les temperatures, moltes de les àrees productores estan patint un procés de pèrdua de sòls i es troben en risc de desertificació. Addicionalment, l'ús de fertilitzants químics i fitosanitaris ha empitjorat la biodiversitat i biologia dels sòls.

Per tal de combatre els efectes del canvi climàtic, els darrers anys, el cultiu ecològic i la vinicultura regenerativa s'han convertit en una alternativa per regenerar els sòls. En conseqüència, el projecte MYCOWINE està orientat a millorar i potenciar la qualitat del vi i dels recursos que en fan possible la producció.

Descripció

El projecte MYCOWINE pretén innovar en la nutrició de la vinya per obtenir, d'una banda, un producte (raïm i vi) de més qualitat i, d'altra banda, sòls més biodiversos i amb més resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic, obtenint així nous productes que aportin valor afegit al consumidor des del punt de vista transicional nacional i sostenible en la sostinció i sostenibilitat.

Descripció de les activitats
  • Elaboració d'un manual pràctic de gestió sostenible de la vinya, que serveixi com a referència a l'hora d'implementar tècniques de maneig que fomentin la gestió sostenible de la biodiversitat dels sòls i com a eina de formació de professionals.
  • Realització d'un estudi de la diferent biodiversitat del sòl a diferents àrees geogràfiques vitivinícoles. Els cellers participants estan ubicats estratègicament en quatre de les denominacions d'origen més rellevants del panorama nacional: DO Toro (Bodegas Fariña), DO Rueda (Grup Yllera), DO Ribera del Duero (Bodega Matarromera, Pagament de Carraovejas i Pradorey) i DO Rioja (Bodegas Bilbaína).
  • Desenvolupament de biofertilitzants específics basats en fongs micorícics i bacteris locals, que puguin ser patentables; i la creació d'un segell de gestió sostenible de sòls per aplicar-lo a la viticultura.
  • Creació d'un Gestió Sostenible de Vinyes fins ara inexistent el propòsit del qual és certificar i ajudar els cellers a diferenciar-se i donar un valor afegit als seus productes en base als seus esforços per la sostenibilitat ambiental.
  • Disseny i desenvolupament d'un programa formatiu per al maneig sostenible de terres, destinat al personal tècnic dels cellers participants.

A través de l'elaboració d'un rigorós pla de transferència de resultats i divulgació, el projecte serà reconegut i identificat a nivell nacional i permetrà posar en valor la gran aposta que fa el sector vitivinícola pel foment de la innovació per millorar-ne la sostenibilitat i la competitivitat, així com la qualitat dels seus productes.

Descripció contextual

El sector vitivinícola espanyol gaudeix d'un destacat posicionament global, líder en superfície mundial de vinya, tercer productor i primer exportador en volum, convertint-lo en un producte enormement important en l'economia rural espanyola. Tot i això, a mesura que augmenta la sequera i les temperatures, moltes de les àrees productores estan patint un procés de pèrdua de sòls i es troben en risc de desertificació. Addicionalment, l'ús de fertilitzants químics i fitosanitaris ha empitjorat la biodiversitat i biologia dels sòls.

A més, la península ibèrica es troba en una situació de vora entre el clima atlàntic i el desèrtic del nord d'Àfrica, en què el risc en cultius mediterranis com la vinya és molt elevat. Per tal de combatre els efectes del canvi climàtic, els darrers anys, el cultiu ecològic i la vinicultura regenerativa s'han convertit en una alternativa per regenerar els sòls. Cal destacar que la sostenibilitat és una de les grans palanques que impulsen la innovació a la indústria alimentària en l'actualitat i el mercat del vi, altament competitiu en termes de quantitat i qualitat, no és aliè a aquesta macrotendència.

El projecte MYCOWINE pretén innovar en la nutrició de la vinya per obtenir, d'una banda, un producte (raïm i vi) de més qualitat i, d'altra banda, sòls més biodiversos i amb més resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic, obtenint així nous productes que aportin valor afegit al consumidor des del punt de vista transicional nacional i sostenible en la sostinció i sostenibilitat.

Objectius

MYCOWINE té com a objectiu generar noves eines biològiques a través de les quals obtenir un vi de més qualitat, potenciant la biodiversitat i generant una major resiliència de la vinya davant de factors externs. Busca la diferenciació mitjançant la producció de vins sostenibles d'alta qualitat, posant el focus a terra i com gestionant de forma adequada aquest recurs, únic per a cada celler (terroir), s'aconsegueix un raïm de major qualitat i complexitat i un producte final d'alt valor afegit.

Resultats

Es disposarà d'un manual de referència per posar en pràctica models de gestió sostenible a la vinya, orientat a la preservació de la biodiversitat microbiològica dels sòls, que posarà les bases per al disseny d'un programa formatiu professional. D'altra banda, la caracterització fisicoquímica i microbiològica del sòl en diferents zones geogràfiques permetrà dissenyar estratègies de prevenció davant de factors externs que puguin comprometre la productivitat i qualitat del raïm.

S'espera obtenir un producte biofertilitzant, patentable i comercialitzable globalment, adaptat a les condicions ambientals locals. Tot això disminuirà l'aplicació de fitosanitaris a les vinyes i incrementarà la biodiversitat microbiana del sòl, obtenint sòls amb més resiliència davant dels impactes del canvi climàtic i un vi de més qualitat.

A més, s'atorgarà un valor afegit els cellers o vinyes que compleixin estàndards específics de pràctiques agrícoles sostenibles, mitjançant la creació d'un nou Segell de Gestió Sostenible que afavorirà l'accés a mercats sensibilitzats amb el medi ambient.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: ASSOCIACIÓ DE LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA DE CASTELLA I LLEÓ VITARTIS
  • Adreça postal: Carrer Vall d'Aran 9, N02, Oficines M22 i M23, 47010, Valladolid
  • Email coordinador/entitat: director@vitartis.es
  • Telèfon: 983024442
Informació addicional

Manual pràctic de Viticultura Sostenible i/o Micoviticultura. El Manual permetrà als tècnics de camp i viticultors disposar d'una referència permanent, amb instruccions detallades basades en coneixements científics i experiències compartides, de prendre com a referència a l'hora de posar en pràctica models de gestió sostenibles per a la preservació de la biodiversitat de les explotacions, obtenint un producte de més qualitat. Servirà també com a recurs educatiu per a la capacitació de nous treballadors i estudiants en pràctiques sostenibles i fomentarà la innovació i la millora contínua en actuar com a punt de partida per a noves investigacions i desenvolupaments tecnològics per a la gestió sostenible de la vinya. D'altra banda, la posada en pràctica de les recomanacions comportarà una reducció en l'ús de fertilitzants, pesticides i/o plaguicides, cosa que no només beneficia el medi ambient en promoure sòls i ecosistemes més saludables i menys contaminats, sinó que també té importants avantatges econòmics en reduir costos d'operació i atreure nous consumidors preocupats per la sostenibilitat. Caracterització fisicoquímica i microbiològica del sòl en diferents parcel·les de vinya. Conèixer la quantitat i la diversitat de microorganismes que conviuen a terra, el que s'anomena "terroir microbià", permet conèixer l'estat de salut d'una vinya i el seu grau de distinció respecte a vinyes de l'entorn. Aquesta informació ajudarà els cellers participants a dissenyar models de gestió sostenible basats en eines biològiques i facilitarà la presa de decisions quant a les pràctiques vitícoles i enològiques més adequades en funció del potencial microbià del raïm i de l'estil de vi a elaborar.

A més, permetrà actuar de manera preventiva davant de factors externs que puguin comprometre la producció i qualitat dels vins, minimitzant el risc de pèrdues de producció, així com gestionar de manera eficient els recursos (fertilitzants i altres insums agrícoles), reduint els costos associats amb la seva compra i aplicació. Aquesta caracterització permetrà també conèixer a freqüència i distribució d'aquests microorganismes en diferents zones geogràfiques i els factors comuns que en influeixen la composició. Aïllament i purificació de fongs micorícics i bacteris locals susceptibles de generar un biofertilitzant específic per millorar la qualitat del vi. La producció de fongs micorícics a gran escala permetrà disposar d'una eina biològica, comercialitzable a nivell global, per combatre els efectes del canvi climàtic i augmentar la resiliència dels cultius vinícoles. Es tracta d'un procediment adaptable i escalable a altres zones geogràfiques, que permetrà un desenvolupament agrícola més sostenible alhora que es produeix raïm d'alta qualitat a partir del qual elaborar vins d'alta complexitat, qualitat i preu al mercat. Creació d'un Segell de Gestió Sostenible de terres de vinya. Aquest Segell, fins ara inexistent, permetrà certificar que un celler o vinya compleix estàndards específics de pràctiques agrícoles sostenibles, augmentant la credibilitat davant de consumidors, distribuïdors i mercats internacionals, demostrant un compromís amb la conservació del medi ambient, la biodiversitat i l'ús responsable de recursos. A més, atorga un valor afegit als productes en un mercat altament competitiu, enfortint la reputació de la marca com a líder en pràctiques agrícoles responsables, podent obtenir majors marges de venda. Disseny i desenvolupament dun programa formatiu per al maneig sostenible de sòls.

El benefici del programa serà directe pels cellers participants, que disposaran de personal altament qualificat en pràctiques sostenibles de maneig de sòl, assegurant la continuïtat del coneixement adquirit al llarg del temps. Alhora, aporta un valor significatiu al sector vitivinícola en proporcionar coneixements especialitzats, que poden ser aplicats per qualsevol celler interessat a millorar la sostenibilitat i qualitat de les seves vinyes, i permetrà el desenvolupament de noves aplicacions tecnològiques per a l'increment de la productivitat agrícola. Registre i protecció dels microorganismes propis com a millora en l'actiu intangible dels socis del projecte. Com a resultat final s'obtindrà un producte biofertilitzant, específic per a cada tipus de sòl i localització, adaptat de forma immillorable a les condicions ambientals locals, que podrà ser registrat al CECT a nivell internacional. La seva aplicació contribuirà a la sostenibilitat de les vinyes ia la seva resiliència davant el context de canvi climàtic i suposarà un valor afegit per a cadascun dels cellers en millorar la productivitat de la vinya (major vigorositat de la planta) i la qualitat del raïm i el producte final: el vi. Aquests productes biofertilitzants són a més a més un aprofitament sostenible d'un recurs natural d'alt potencial, els microorganismes dels sòls, i la seva producció és 100% sostenible, ja que no genera residus.

Resultats de divulgació. El pla de divulgació del projecte MYCOWINE contribuirà a l'enfortiment del sector vitivinícola i agroalimentari en conjunt, comunicant a la societat els seus valors, com a sector essencial format per empreses sostenibles, competitives i responsables. Fomentarà una major consciència i educació sobre pràctiques agrícoles sostenibles i posarà en valor la importància de preservar la biodiversitat dels sòls, educant professionals del sector i el públic en general sobre els beneficis de la viticultura sostenible. A més, en transferir els resultats als agents del sistema de ciència i investigació (universitats, centres d'R+D+i, plataformes tecnològiques, etc.), promourà la investigació i el desenvolupament continu, impulsant la innovació al sector agroalimentari.

Coordinadors
  • ASOCIACIÓN DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIA DE CASTILLA Y LEÓN VITARTIS
Beneficiaris
  • ASOCIACIÓN DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIA DE CASTILLA Y LEÓN VITARTIS
Subcontractat
  • BIOTECNOLOGÍA FORESTAL APLICADA, S.L.
  • BODEGAS BILBAÍNAS, S.A.
  • PAGO DE CARRAOVEJAS, S.L.U.
  • BODEGAS FARIÑA, S.L.
  • BODEGA MATARROMERA, S.L.
  • REAL SITIO DE VENTOSILLA, S.A.
  • BODEGAS GRUPO YLLERA, S.L.