
MYCOWINE Talde Operatiboa: Gaztela eta Leon eta Errioxako upategietan balio handiko ardoa ekoizteko onddo mikorrizikoak erabiltzeko proiektu berritzailea, klima-aldaketaren eszenatokian.
- Mota Talde operatiboa
- Egoera Abian
- Exekuzioa 2024 -2027
- Esleitutako Aurrekontua 602.295,44 €
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Castilla y León; Madrid, Comunidad de
- Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
- Proiektuaren webgunea GO MYCOWINE
Espainiako ardoaren sektoreak mundu mailan posizio nabarmena du, mundu mailako mahasti eremuan liderra baita, hirugarren ekoizlea eta lehen esportatzailea bolumenean, eta ardoa produktu izugarri garrantzitsua da Espainiako landa-ekonomian. Hala ere, lehorteak eta tenperaturak gora egin ahala, ekoizle-eremu asko lurzorua galtzeko prozesu bat jasaten ari dira eta basamortutzeko arriskua dute. Gainera, ongarri kimiko eta fitosanitarioen erabilerak lurzoruen biodibertsitatea eta biologia okerrera egin du.
Klima aldaketaren ondorioei aurre egiteko, azken urteotan, nekazaritza ekologikoa eta mahastizaintza birsortzailea lurzoruak birsortzeko alternatiba bilakatu dira. Ondorioz, MYCOWINE proiektua ardoaren kalitatea eta bere ekoizpena ahalbidetzen duten baliabideak hobetzea eta hobetzea du helburu.
MYCOWINE proiektuak mahastiaren elikaduran berritzea du helburu, alde batetik kalitate handiagoko produktu bat (mahatsa eta ardoa) lortzeko eta, bestetik, klima aldaketaren eraginei erresistentzia handiagoa duten lurzoru bioaniztasun handiagoak. Horren ondorioz, kontsumitzaileei balio erantsia ematen dieten produktu berriak sortzen dira zentzumen eta merkataritzaren ikuspegitik, Europako eta estatuko politiketan ezarritako jasangarritasun eta ekonomia zirkularraren trantsizio helburuekin bat.
- Mahastiaren kudeaketa jasangarriari buruzko eskuliburu praktikoa garatzea, lurzoruaren biodibertsitatearen kudeaketa iraunkorra sustatzen duten kudeaketa-teknikak ezartzeko erreferentzia gisa eta profesionalen prestakuntza-tresna gisa balioko duena.
- Lurzoruaren biodibertsitate ezberdinen azterketa bat egitea mahastizaintza eremu geografiko desberdinetan. Parte hartzen duten upategiak estrategikoki kokatuta daude estatuko eszenako jatorri-deitura garrantzitsuenetako lautan: Toro DO (Bodegas Fariña), Rueda DO (Grupo Yllera), Ribera del Duero DO (Matarromera, Pago de Carraovejas eta Pradorey) eta Errioxa DO (Bilbaínas) DO.
- Tokiko onddo eta bakterio mikorrizikoetan oinarritutako bioongarri espezifikoak garatzea, patentagarriak izan daitezkeenak; eta mahastizaintzan aplikatzeko lurzoruaren kudeaketa iraunkorraren zigilua sortzea.
- Orain arte existitzen ez den Mahastiaren Kudeaketa Iraunkorreko sistema bat sortzea, bere helburua upategiak bereizten eta beren produktuei balioa gehitzea ingurumen-iraunkortasunean egiten duten ahaleginetan oinarrituta ziurtatzea eta laguntzea.
- Lurzoruaren kudeaketa jasangarrirako prestakuntza-programa baten diseinua eta garapena, parte hartzen duten upategietako langile teknikoei zuzenduta.
Emaitzak transferitzeko eta zabaltzeko plan zorrotz baten garapenaren bidez, proiektua nazio mailan aintzatetsi eta aintzatetsiko da, eta ardogintzaren industriak berrikuntza sustatzeko egiten ari den konpromiso nabarmena nabarmenduko du bere iraunkortasuna eta lehiakortasuna hobetzeko, baita bere produktuen kalitatea ere.
Espainiako ardoaren sektoreak mundu mailan kokapen nabarmena du, mahasti-eremuan munduko liderra da, hirugarren ekoizle eta bolumenaren arabera esportatzaile handiena, eta produktu izugarri garrantzitsua da Espainiako landa-ekonomiarako. Hala ere, lehorteak eta tenperaturak gora egin ahala, ekoizle-eremu asko lurzorua galtzen ari dira eta basamortutzeko arriskua dute. Gainera, ongarri kimikoen eta produktu fitosanitarioen erabilerak biodibertsitatea eta lurzoruaren biologia okerrera egin du.
Gainera, Iberiar penintsula klima atlantikoa eta Afrika iparraldeko basamortuko klimaren arteko mugan dago, non mahastiak bezalako labore mediterraneoetarako arriskua oso handia den. Klima aldaketaren ondorioei aurre egiteko, nekazaritza ekologikoa eta ardo birsortzailea lurzorua birsortzeko alternatiba gisa agertu dira azken urteotan. Azpimarratzekoa da jasangarritasuna dela gaur egun elikagaien industrian berrikuntzaren eragile nagusietako bat, eta ardoaren merkatua, kantitate eta kalitate aldetik oso lehiakorra dena, ez dela makro joera horretatik salbuespena.
MYCOWINE proiektuak mahastiaren elikaduran berritzea du helburu, alde batetik kalitate handiagoko produktu bat (mahatsa eta ardoa) lortzeko eta, bestetik, klima aldaketaren eraginei erresistentzia handiagoa duten lurzoru bioaniztasun handiagoak. Horren ondorioz, kontsumitzaileei balio erantsia ematen dieten produktu berriak sortzen dira zentzumen eta merkataritzaren ikuspegitik, Europako eta estatuko politiketan ezarritako jasangarritasun eta ekonomia zirkularraren trantsizio helburuekin bat.
MYCOWINEk tresna biologiko berriak sortzea du helburu, kalitate handiagoko ardoa lortzeko, biodibertsitatea hobetuz eta mahastiak kanpoko faktoreekiko erresilientzia areagotuz. Bereizpena bilatzen du kalitate handiko ardo jasangarriak ekoitziz, lurzoruari arreta jarriz eta nola upategi bakoitzarentzat berezia den baliabide honen (terroir) kudeaketa egokiak kalitate handiagoko mahats konplexuagoak eta balio erantsi handiko azken produktua lortzen duen.
Mahastiak kudeatzeko eredu iraunkorrak ezartzeko erreferentziazko eskuliburu bat egongo da eskuragarri, lurzoruaren biodibertsitate mikrobiologikoa zaintzera zuzenduta. Eskuliburu honek lanbide heziketa programa bat diseinatzeko oinarriak jarriko ditu. Gainera, eremu geografiko ezberdinetako lurzoruaren karakterizazio fisiko-kimiko eta mikrobiologikoak mahatsaren produktibitatea eta kalitatea kaltetu dezaketen kanpoko faktoreen aurkako prebentzio-estrategiak diseinatzeko aukera emango du.
Helburua da bioongarri produktu bat sortzea, patentagarria eta mundu osoan merkaturatzeko modukoa, tokiko ingurumen baldintzetara egokitua. Horrek guztiak mahastietan pestiziden erabilera murriztuko du eta lurzoruko mikrobio-dibertsitatea areagotuko du, klima-aldaketaren eraginei erresistenteagoak diren eta kalitate handiagoko ardoa ekoizteko lurzoruak lortuz.
Horrez gain, nekazaritza-praktika jasangarrien estandar espezifikoak betetzen dituzten upategi eta mahastiek balio erantsia emango diete Kudeaketa Iraunkorreko Zigilu berri baten sorrerari esker, ingurumenarekiko kontzientzia duten merkatuetarako sarbidea sustatuko duena.
- Koordinatzailea/entitatearen izena: GAZTELA Y LEÓN ELIKAGAIEN INDUSTRIA ELKARTEA VITARTIS
- Posta helbidea: Valle de Arán kalea 9, N02, M22 eta M23 bulegoak, 47010, Valladolid
- Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: director@vitartis.es
- Telefonoa: 983024442
Mahastizaintza eta/edo Mikovitikultura Iraunkorraren Eskuliburu Praktikoa. Eskuliburuak landa-teknikariei eta mahastizainei erreferentzia iraunkor bat emango die, ezagutza zientifikoetan eta partekatutako esperientzietan oinarritutako argibide zehatzak, beren ustiategietan biodibertsitatea zaintzeko kudeaketa-eredu iraunkorrak ezartzeko orduan erabiltzeko, kalitate handiagoko produktua lortuz. Era berean, langile eta ikasle berriak praktika jasangarrietan trebatzeko hezkuntza-baliabide gisa balioko du eta berrikuntza eta etengabeko hobekuntza bultzatuko ditu, mahastiak kudeatzeko iraunkortasunerako ikerketa eta garapen teknologiko berrien abiapuntu gisa jardunez. Gainera, gomendioak aplikatzeak ongarri, pestizida eta beste intsektizida batzuen erabilera murriztea ekarriko du, eta horrek ingurumenari mesede egiten dio, lurzoru eta ekosistema osasuntsuagoak eta gutxiago kutsatuak sustatuz, abantaila ekonomiko handiak ere baditu, funtzionamendu-kostuak murriztuz eta ingurumenaren iraunkortasunaz arduratzen diren kontsumitzaile berriak erakarriz. Lurzoruaren karakterizazio fisiko-kimikoa eta mikrobiologikoa mahasti-lursail ezberdinetan. Lurzoruan bizi diren mikroorganismoen kantitatea eta aniztasuna ulertzeak, "mikrobioen terroir" deritzonak, mahasti baten osasuna eta inguruko mahastiekiko bereizketa-maila ulertzeko aukera ematen digu. Informazio horri esker, parte hartzen duten upategiek tresna biologikoetan oinarritutako kudeaketa-eredu iraunkorrak diseinatzen lagunduko dute eta mahatsaren ahalmen mikrobioan eta ekoitzi nahi den ardoaren estiloan oinarritutako mahastizaintza- eta enologia-praktika egokienei buruzko erabakiak hartzea erraztuko du.
Gainera, ardoaren ekoizpena eta kalitatea arriskuan jar ditzaketen kanpoko faktoreen aurkako prebentzio-ekintzak ahalbidetuko ditu, ekoizpen-galera arriskua gutxituz. Era berean, baliabideak (ongarriak eta nekazaritzarako beste input batzuk) modu eraginkorrean kudeatzeko aukera emango du, erosketa eta aplikazioarekin lotutako kostuak murriztuz. Era berean, karakterizazio honek mikroorganismo hauek eremu geografiko ezberdinetan duten maiztasuna eta banaketa eta haien osaeran eragiten duten faktore komunak ulertzeko aukera emango digu. Ardoaren kalitatea hobetzeko bioongarri espezifiko bat sortzeko gai diren onddo mikorrizikoen eta tokiko bakterioen isolamendua eta arazketa. Onddo mikorrizikoen eskala handiko ekoizpenak mundu mailan merkaturatzeko tresna biologiko bat eskainiko du klima-aldaketaren ondorioei aurre egiteko eta ardo-laboreen erresilientzia areagotzeko. Beste eremu geografiko batzuetara egokitu eta eskala daitekeen prozesua da, nekazaritza-garapen iraunkorragoa ahalbidetuz, kalitate handiko mahatsa ekoitziz, konplexutasun, kalitate eta merkatu-balio handiko ardoak ekoizteko. Mahasti lurzoruetarako Kudeaketa Iraunkorraren Zigilua sortzea. Lehen existitzen ez zen zigilu horrek ziurtatuko du upategi edo mahasti batek nekazaritza-praktika jasangarrien estandar zehatzak betetzen dituela, kontsumitzaile, banatzaile eta nazioarteko merkatuekiko sinesgarritasuna areagotuz, ingurumena zaintzeko, biodibertsitatearen eta baliabideen erabilera arduratsuaren aldeko konpromisoa erakutsiz. Gainera, produktuei balioa ematen die lehiakortasun handiko merkatu batean, markak nekazaritza-praktika arduratsuetan lider gisa duen ospea indartuz eta salmenta-marjina handiagoak ahalbidetuz. Lurzoruaren kudeaketa jasangarrirako prestakuntza-programa baten diseinua eta garapena.
Programak zuzenean parte hartuko duten upategien onura ekarriko du, lurzoruaren kudeaketa jasangarriko praktiketan trebatutako langile kualifikazio handikoak izango baitituzte, denboran zehar lortutako ezagutzaren jarraipena bermatuz. Aldi berean, balio nabarmena ematen dio ardoaren sektoreari, bere mahastien iraunkortasuna eta kalitatea hobetzeko interesa duen edozein upategik aplikatu dezaketen ezagutza espezializatua eskainiz. Era berean, nekazaritzako produktibitatea areagotzeko aplikazio teknologiko berriak garatzea ahalbidetuko du. Proiektuko bazkideen mikroorganismoak erregistratzea eta babestea, haien aktibo ukiezinen hobekuntza gisa. Azken emaitza produktu bioongarri bat izango da, lur mota eta kokapen bakoitzerako espezifikoa, tokiko ingurune-baldintzetara egokiro egokitua, eta CECTn nazioartean erregistratu daitekeena. Haren aplikazioak mahastien iraunkortasunari eta klima-aldaketaren testuinguruan duten erresilientziari lagunduko dio eta upategietako bakoitzari balio erantsia emango dio, mahatsondoaren produktibitatea (landarearen indar handiagoa) eta mahatsaren eta azken produktuaren kalitatea hobetuz: ardoa. Bioongarri produktu hauek potentzial handiko baliabide natural baten erabilera jasangarria ere bada: lurzoruko mikroorganismoak. Haien ekoizpena %100 jasangarria da, ez baitute hondakinik sortzen.
Zabalkundearen emaitzak. MYCOWINE proiektuaren dibulgazio-planak ardoaren eta nekazaritzako elikagaien sektorea bere osotasunean indartzen lagunduko du, gizarteari bere balioak helaraziz, enpresa jasangarri, lehiakor eta arduratsuz osatutako funtsezko sektore gisa. Nekazaritza-praktika jasangarriei buruzko kontzientzia eta heziketa handiagoa sustatuko du eta lurzoruaren biodibertsitatea zaintzearen garrantzia nabarmenduko du, industriako profesionalak eta herritarrak, oro har, mahastizaintza jasangarriaren onurez heziz. Gainera, emaitzak zientzia eta ikerketa sistemako eragileei transferituz (unibertsitateak, I+G zentroak, plataforma teknologikoak, etab.), etengabeko ikerketa eta garapena sustatuko du, nekazaritzako elikagaien sektoreko berrikuntza bultzatuz.
- ASOCIACIÓN DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIA DE CASTILLA Y LEÓN VITARTIS
- ASOCIACIÓN DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIA DE CASTILLA Y LEÓN VITARTIS
- BIOTECNOLOGÍA FORESTAL APLICADA, S.L.
- BODEGAS BILBAÍNAS, S.A.
- PAGO DE CARRAOVEJAS, S.L.U.
- BODEGAS FARIÑA, S.L.
- BODEGA MATARROMERA, S.L.
- REAL SITIO DE VENTOSILLA, S.A.
- BODEGAS GRUPO YLLERA, S.L.