GO MYCOWINE: Gaztela eta Leongo eta Errioxako upategietan balio handiko ardoa ekoizteko onddo mikorrizikoak erabiltzeko berrikuntza-proiektua, klima-aldaketaren eszenatokian.
- Mota Grupo operativo
- Egoera Abian
- Exekuzioa 2024 -2027
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Castilla y León; Madrid, Comunidad de
- Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
Espainiako ardoaren sektoreak mundu mailan posizio nabarmena du, mundu mailako mahasti eremuan liderra baita, hirugarren ekoizlea eta lehen esportatzailea bolumenean, eta ardoa produktu izugarri garrantzitsua da Espainiako landa-ekonomian. Hala ere, lehorteak eta tenperaturak gora egin ahala, ekoizle-eremu asko lurzorua galtzeko prozesu bat jasaten ari dira eta basamortutzeko arriskua dute. Gainera, ongarri kimiko eta fitosanitarioen erabilerak lurzoruen biodibertsitatea eta biologia okerrera egin du.
Klima aldaketaren ondorioei aurre egiteko, azken urteotan, nekazaritza ekologikoa eta mahastizaintza birsortzailea lurzoruak birsortzeko alternatiba bilakatu dira. Ondorioz, MYCOWINE proiektua ardoaren kalitatea eta bere ekoizpena ahalbidetzen duten baliabideak hobetzea eta hobetzea du helburu.
MYCOWINE proiektuak mahastiaren elikaduran berritzea du helburu, alde batetik kalitate handiagoko produktu bat (mahatsa eta ardoa) lortzeko eta, bestetik, klima aldaketaren eraginen aurrean erresistentzia handiagoa duten lurzoru bioaniztasun handiagoak lortzeko, eta horrela produktu berriak lortuz. kontsumitzaileari balio erantsia ematen dioten ikuspuntu sentsorial eta komertzialetik, Europako eta estatuko politiketan ezarritako iraunkortasun eta ekonomia zirkularrerako trantsizio helburuekin bat etorriz.
- Lurzoruaren biodibertsitate ezberdinaren azterketa egitea, mahastizaintzako eremu geografiko desberdinetan.
- Mahastiaren kudeaketa jasangarrirako eskuliburu praktikoa prestatzea, lurzoruaren biodibertsitatearen kudeaketa jasangarria sustatzen duten kudeaketa-teknikak ezartzeko erreferentzia gisa eta profesionalentzako prestakuntza-tresna gisa balio duena.
- Onddo mikorrizikoetan eta tokiko bakterioetan oinarritutako bioongarri espezifikoak garatzea, patentatu daitezkeenak; eta lurzoruaren kudeaketa iraunkorraren zigilua sortzea.
- Emaitzak transferitzeko eta zabaltzeko plan zorrotz baten garapenaren bidez, proiektua nazio mailan aintzatetsi eta identifikatuko da eta ardoaren sektoreak bere iraunkortasuna hobetzeko berrikuntza sustatzeko egindako apustu handia nabarmentzea ahalbidetuko du. eta lehiakortasuna, baita bere produktuen kalitatea ere.
Espainiako ardoaren sektoreak mundu mailan posizio nabarmena du, mundu mailako mahasti eremuan liderra baita, hirugarren ekoizlea eta lehen esportatzailea bolumenean, eta ardoa produktu izugarri garrantzitsua da Espainiako landa-ekonomian. Hala ere, lehorteak eta tenperaturak gora egin ahala, ekoizle-eremu asko lurzorua galtzeko prozesu bat jasaten ari dira eta basamortutzeko arriskua dute. Gainera, ongarri kimiko eta fitosanitarioen erabilerak lurzoruen biodibertsitatea eta biologia okerrera egin du.
Iberiar penintsula klima atlantikoa eta Afrika iparraldeko basamortuko klimaren arteko mugan dagoen egoera global honetan, mahastiak bezalako labore mediterraneoetan arriskua oso handia da.
Klima aldaketaren ondorioei aurre egiteko, azken urteotan, nekazaritza ekologikoa eta mahastizaintza birsortzailea lurzoruak birsortzeko alternatiba bilakatu dira.
Kontuan izan behar da, gaur egun, iraunkortasuna elikagaien industrian berrikuntza bultzatzen duen palanka handietako bat dela eta ardoaren merkatuan, kantitate eta kalitate aldetik lehiakorra dena, makrojoera honi ez zaiola arrotza.
MYCOWINE proiektuak mahastiaren elikaduran berritzea du helburu, alde batetik kalitate handiagoko produktu bat (mahatsa eta ardoa) lortzeko eta, bestetik, klima aldaketaren eraginen aurrean erresistentzia handiagoa duten lurzoru bioaniztasun handiagoak lortzeko, eta horrela produktu berriak lortuz. kontsumitzaileari balio erantsia ematen dioten ikuspuntu sentsorial eta komertzialetik, Europako eta estatuko politiketan ezarritako iraunkortasun eta ekonomia zirkularrerako trantsizio helburuekin bat etorriz.
- MYCOWINEk tresna biologiko berriak sortzea du helburu, zeinen bidez kalitate handiagoko ardoa lortzeko, biodibertsitatea hobetuz eta mahastiak kanpoko faktoreekiko erresilientzia handiagoa sortuz.
- Kalitate handiko ardo jasangarrien ekoizpenaren bidez bereiztea bilatzen da, lurzoruetan arreta jarriz eta nola baliabide hau behar bezala kudeatuz, upategi bakoitzerako bakarra (lurralde), kalitate eta konplexutasun handiagoko mahatsa eta gehitutako azken produktua lortzen diren balioa.
- Mahastien kudeaketa jasangarriko ereduak praktikan jartzeko erreferentziazko eskuliburu bat egongo da eskuragarri, lurzoruetako biodibertsitate mikrobiologikoa zaintzera zuzendua, eta lanbide heziketa programa bat diseinatzeko oinarriak ezarriko ditu.
- Bestalde, eremu geografiko desberdinetako lurzoruaren karakterizazio fisiko-kimiko eta mikrobiologikoari esker, mahatsaren produktibitatea eta kalitatea kaltetu dezaketen kanpoko faktoreen aurkako prebentzio-estrategiak diseinatzea ahalbidetuko da. Bioongarri produktu bat lortzea espero da, mundu mailan patentagarria eta merkaturatzeko modukoa, tokiko ingurumen baldintzetara egokitua.
- Horrek guztiak mahastietan produktu fitosanitarioen aplikazioa murriztuko du eta lurzoruaren biodibertsitate mikrobiarra areagotuko du, klima-aldaketaren eraginen aurrean erresilientzia handiagoa duten lurrak eta kalitate handiagoko ardoa lortuz. Horrez gain, balio erantsia emango zaie nekazaritza-praktika jasangarrien estandar espezifikoak betetzen dituzten upategi edo mahastiei, Kudeaketa Iraunkorreko Zigilu berri baten sorreraren bitartez, ingurumenarekiko sentikorrak diren merkatuetara sarbidea fabokatuko duena.
- Koordinatzailearen izena: GAZTELA ETA LEON VITARTIS ELIKAGAIEN INDUSTRIAREN ELKARTEA
- Posta helbidea: AVDA. FRANCISCO VALLÉS, 8, 1. SOLAIRUA, ATE 22, 47151 BOECILLO (VALLADOLID)
- Koordinatzailearen helbide elektronikoa: director@vitartis.es
- Telefonoa: 983024442
Mahastizaintza eta/edo Mikobikultura Iraunkorrari buruzko Eskuliburu Praktikoa: Eskuliburuak landa-teknikariei eta mahastizaintzari erreferentzia iraunkor bat izatea ahalbidetuko die, ezagutza zientifikoetan eta esperientzia partekatuetan oinarritutako argibide zehatzekin, produkzio-kudeaketa iraunkorra praktikan jartzeko erreferentzia gisa beren ustiategietako biodibertsitatea zaintzea, kalitate handiagoko produktua lortuz.
Era berean, langile eta ikasle berriak praktika jasangarrietan trebatzeko hezkuntza-baliabide gisa balioko du eta berrikuntza eta etengabeko hobekuntza bultzatuko ditu, mahastiak kudeatzeko iraunkortasunerako ikerketa eta garapen teknologiko berrietarako abiapuntu gisa jokatuz.
Bestalde, gomendioak betetzeak ongarri, pestizida edo/eta pestiziden erabilera murriztea ekarriko du, eta horrek ingurumenari mesede egiten dio ez ezik, lurzoru eta ekosistema osasuntsuagoak eta gutxiago kutsatuak sustatuz, abantaila ekonomiko garrantzitsuak ere baditu. funtzionamendu-kostuak murriztea eta ingurumen-iraunkortasunarekin kezkatuta dauden kontsumitzaile berriak erakartzea.
Lurzoruaren karakterizazio fisiko-kimikoa eta mikrobiologikoa mahasti-lursail ezberdinetan. Lurzoruan elkarbizitzen diren mikroorganismoen kantitatea eta aniztasuna ezagutzeak, “mikrobioen terroir” deritzonak, mahasti baten osasun-egoera eta inguruko mahastiekiko duen bereizketa-maila ezagutzeko aukera ematen digu.
Informazio horri esker, parte hartzen duten upategiek tresna biologikoetan oinarritutako kudeaketa-eredu iraunkorrak diseinatzen lagunduko dute, eta mahatsaren potentzial mikrobioen eta egin beharreko ardoaren estiloaren arabera mahastizaintzako eta enologia-praktika egokienei buruzko erabakiak hartzea erraztuko du.
Horrez gain, ardoen ekoizpena eta kalitatea arriskuan jar dezaketen kanpoko faktoreen aurrean prebentzioz jarduteko aukera emango digu, ekoizpen-galeren arriskua gutxituz, bai eta baliabideak (ongarriak eta nekazaritzako beste inplementu batzuk) modu eraginkorrean kudeatzeko, eta horrekin lotutako kostuak murriztuz. zure erosketa eta aplikazioa. Era berean, karakterizazio horri esker, mikroorganismo hauek eremu geografiko desberdinetan duten maiztasuna eta banaketa eta haien osaeran eragiten duten faktore komunak ezagutzeko aukera izango dugu.
Ardoaren kalitatea hobetzeko bioongarri espezifiko bat sortzeko gai diren onddo mikorrizikoen eta tokiko bakterioen isolamendua eta arazketa. Onddo mikroerritmikoen eskala handiko ekoizpenak tresna biologiko bat eskainiko du, mundu mailan merkaturatzeko modukoa, klima-aldaketaren ondorioei aurre egiteko eta ardo-laboreen erresilientzia areagotzeko. Beste eremu geografiko batzuetara moldagarria eta eskalagarria den prozedura da, nekazaritza-garapen iraunkorragoa ahalbidetuko duena, kalitate handiko mahatsa ekoitziz, merkatuan konplexutasun, kalitate eta prezio handiko ardoak egiteko.
Mahasti lurzoruetarako Kudeaketa Iraunkorraren Zigilua sortzea. Orain arte existitzen ez zen zigilu honek ziurtatuko du upategi edo mahasti batek nekazaritza-praktika jasangarrien estandar zehatzak betetzen dituela, kontsumitzaile, banatzaile eta nazioarteko merkatuekiko sinesgarritasuna areagotuz, ingurumena, biodibertsitatea eta erabilera arduratsua zaintzeko konpromisoa erakutsiz. baliabideak. Horrez gain, produktuei balio erantsia ematen die lehiakortasun handiko merkatu batean, markak nekazaritza praktika arduratsuetan lider gisa duen ospea indartuz, salmenta-marjina handiagoak lortu ahal izateko.
Lurzoruaren kudeaketa jasangarrirako prestakuntza-programa baten diseinua eta garapena. Programaren onura zuzena izango da parte hartzen duten upategientzat, eta lurzoruaren kudeaketa iraunkorreko praktiketan kualifikazio handiko langileak izango dituzte, denboran zehar lortutako ezagutzaren jarraipena bermatuz. Aldi berean, balio nabarmena ematen dio ardoaren sektoreari, ezagutza espezializatua eskainiz, zeina bere mahastien iraunkortasuna eta kalitatea hobetzeko interesa duen edozein upategik aplikatu ahal izango duena, eta nekazaritza-produktibitatea areagotzeko aplikazio teknologiko berriak garatzeko aukera emango du.
Mikroorganismo propioen erregistroa eta babesa proiektuko bazkideen aktibo ukiezinen hobekuntza gisa. Azken emaitza gisa, produktu bioongarri bat lortuko da, lurzoru mota eta kokapen bakoitzerako espezifikoa, tokiko ingurumen-baldintzetara egokiro egokitua, eta nazioarteko mailan CECTn erregistratu daitekeena. Haren aplikazioak mahastien iraunkortasunari eta haien erresilientziari klima-aldaketaren testuinguruan lagunduko du eta upategietako bakoitzarentzat balio erantsia ekarriko du, mahastiaren produktibitatea (landarearen indar handiagoa) eta mahatsaren kalitatea eta kalitatea hobetuz. azken produktua: ardoa. Produktu bioongarri hauek, gainera, potentzial handiko baliabide natural baten, lurzoruko mikroorganismoen erabilera jasangarria da, eta haien ekoizpena %100 jasangarria da, ez baitu hondakinik sortzen.
Zabalkundearen emaitzak. MYCOWINE proiektuaren zabalkunde-planak ardogintza eta nekazaritzako elikagaien sektorea bere osotasunean indartzen lagunduko du, bere balioak gizarteari helaraziz, enpresa jasangarri, lehiakor eta arduratsuez osatutako funtsezko sektore gisa. Nekazaritza-praktika jasangarrien inguruko sentsibilizazio eta heziketa handiagoa sustatuko du eta lurzoruaren biodibertsitatea zaintzearen garrantzia nabarmenduko du, sektoreko profesionalak eta herritarrak, oro har, mahastizaintza jasangarriaren onuren inguruan heziz. Gainera, emaitzak zientzia eta ikerketa sistemako eragileei transferituz (unibertsitateak, I+G+b zentroak, plataforma teknologikoak...), ikerketa eta etengabeko garapena sustatuko ditu, nekazaritzako elikagaien sektoreko berrikuntza sustatuz.
- Asociación de la Industria Alimentaria de Castilla y León VITARTIS
- BIOTECNOLOGÍA FORESTAL APLICADA, S.L.
- BODEGAS BILBAÍNAS, S.A.
- PAGO DE CARRAOVEJAS, S.L.U.
- BODEGAS FARIÑA, S.L.
- BODEGA MATARROMERA, S.L.
- REAL SITIO DE VENTOSILLA, S.A.
- BODEGAS GRUPO YLLERA, S.L.
- Asociación de la Industria Alimentaria de Castilla y León VITARTIS