 
Grup Operatiu AGROTECHVOLTAIC: Millora en la producció vitivinícola mitjançant simbiosi amb agrovoltaica intel·ligent
- Tipus Grup operatiu
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Pressupost assignat 567.910,37 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Castilla y León; Comunitat Valenciana
- Font principal de finançament PAC 2023-2027
El context climàtic actual ha provocat que els cultius vitivinícoles estiguin sotmesos a un alt estrès. Les energies renovables, de la mà de la fotovoltaica, poden resultar diferencials en el futur de l'agricultura. En aquest projecte s'avaluarà la capacitat de l'agrovoltaica intel·ligent de millorar la productivitat i la qualitat del raïm, aconseguint compassar la maduresa tecnològica amb la fenòlica per proporcionar una matèria primera d'excel·lent qualitat.
Les troballes previstes per al projecte són: - Obtenció d'un model fenlògic per a vinyes ull de llebre i albariño en diferents zones climàtiques - Obtenció d'algorismes intel·ligents capaços d'adaptar la posició de plaques solars en funció dels paràmetres fenològics de les vinyes - Validació d'un sistema agrovoltaic capaç d'adequar la qualitat del vi obtenint energia renovable fotovoltaica sense comprometre superfícies de cultiu
Al projecte es realitzaran les següents activitats:
- La primera activitat és la definició de requisits. Es busca obtenir les dades climàtiques que permetin el disseny correcte dels models, així com determinar els paràmetres fenològics a monitoritzar i decidir les parcel·les on ubicar les instal·lacions. En definitiva, es defineix l‟esquelet del projecte.
- La segona activitat cerca el disseny de la instal·lació agrovoltaica, tant a nivell d'estructura i plaques, com de sensòrica, per procedir al muntatge i provat de la mateixa.
- A la tercera activitat es dissenyaran i desenvoluparan els models dels cicles fenològics de la vinya, mitjançant la caracterització de diferents paràmetres durant les estacions vegatives i reproductives de la planta.
- La quarta activitat s'enfoca en el desenvolupament de la metodologia de monitorització de les variables fisiològiques de la vinya, que permeti avaluar el funcionament correcte del sistema agrovoltaic intel·ligent.
- A la cinquena activitat s'analitzarà el creixement de la vinya en base a paràmetres fisiològics, com la brotació, floració, verol, així com diferents paràmetres més tècnics. Això permetrà alimentar correctament l algorisme de control de les plaques.
- La sisena activitat se centrarà en el model de sistema agrovoltaic de les instal·lacions, de manera que es compti amb un model computacional de les instal·lacions i realitzar el tractament i anàlisi de dades recollides i, finalment, validar els treballs realitzats.
El context climàtic actual implica canvis a llarg termini tant a la temperatura com als patrons climàtics, incloses les sequeres. A més, també augmenta les temperatures hivernals, les primaveres escasses en precipitacions i els estius sufocants. Totes aquestes condicions pressionen fortament els sistemes agrícoles, i els agraris es veuen obligats a augmentar els insums o canviar a cultius més rendibles.
Això és aplicable al cultiu de la vinya ia la producció de vi. Tot i que la vinya és una planta típicament de secà, requereix un cert grau d'humitat per obtenir la màxima producció, així com un període de dormició per iniciar el cicle productiu. A més, cal un estricte rang de temperatures i irradiació solar per part del raïm per madurar adequadament i desenvolupar substàncies polifenòliques responsables dels sabors i colors característics d'aquesta fruita.
Els canvis climàtics afecten fortament aquestes etapes, desvinculant la maduració tecnològica (contingut de sucres) i la maduració fenològica (contingut de polifenols), i creant un enorme problema als productors de vi, que reben un raïm amb un enorme contingut de sucre però de mala qualitat, obtenint vins amb un dramàtic i contingut amb un dramàtic baix inestabilitat críticament microbiològica que els fa no aptes per a la vinificació. Per tant, és fonamental trobar una solució a aquest problema. L'agrovoltaica és una solució atractiva, ja que proporciona les condicions necessàries a les vinyes i permet la producció d'energia.
El projecte aborda la investigació, desenvolupament i validació d'una solució basada en agrovoltaica intel·ligent i alimentada per l'estat fenològic de les vinyes per oferir l'ombreig necessari a les plantes de manera que es maximitzi la producció vitivinícola al mateix temps que la producció d'energia fotovoltaica mitjançant sensòrica i algorismes intel·ligents capaços de modelitzar l'estat fenològic de la planta. amb la fenològica per assegurar la qualitat del vi.
Els principals resultats del projecte seran:
- L'obtenció de vins d'alta qualitat en termes de contingut fenòlic, cosa que s'aconsegueix proveint un ambient adequat a cada cep per mitjà de l'ombrejat generat pels panells.
- Producció delectricitat.
- L'algorisme també tindrà en compte dades d'irradiància solar per a la producció d'energia.
- Reducció d'insums.
En alguns casos, els agricultors estan recorrent al regadiu de ceps per al manteniment de la qualitat, cosa que es pot evitar amb l'ombreig adequat. Tot això es pot aconseguir mitjançant la implementació de sistemes agrovoltaics alimentats per dades climàtiques i dels cultius.
- Nom coordinador/entitat: Associació Clúster d'Energia del País Basc
- Adreça postal: CARRER SAN VICENTE NUM 8 Planta 4 Pta. BD Complem. EDF.ALBIA II 48001 BILBAO (BIZKAIA)
- Email coordinador/entitat: bmolinete@clusterenergia.com
- Telèfon: 944240211
- Asociación Cluster de Energía del País Vasco
- Asociación Cluster de Energía del País Vasco
- POWERFULTREE S.L.
- BODEGA SAN GABRIEL - COLEGIO SEMINARIO SAN GABRIEL
- CASA SICILIA S.L.
- SOLAR360 DE REPSOL Y MOVISTAR S.L
 
 
 
 
        
   
                         
                         
                        