GO BIOLIVA: Obtención de compostos bioactivos a partir de subprodutos do sector oleícola
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Cataluña; Extremadura
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
O sector olívico xera grandes cantidades de follas como subproduto e a súa xestión consistiu sempre na trituración e queima das mesmas, o que non é favorable para o medio ambiente.
O sector olívico xera grandes cantidades de follas como subproduto e a súa xestión consistiu sempre na trituración e queima das mesmas, o que non é favorable para o medio ambiente.
O proxecto supón a optimización do proceso de extracción de compostos bioactivos presentes na folla de oliveira e análise dos extractos, a fabricación dunha planta piloto transportable que teña capacidade para instalarse no rural, a obtención dun produto de alta calidade. valor engadido con diferentes aplicacións no mercado, a adecuada conservación do disolvente e a súa estabilidade no tempo para a súa aplicación no proceso de extracción e a demostración de que a aplicación a diferentes matrices alimentarias (PETFOOD e humanos) mellora as súas propiedades.
- Obtención do produto de valor engadido a escala de laboratorio.
- Optimización de procesos.
- Construción, montaxe e posta en marcha da planta piloto de extracción de compostos bioactivos.
- Demostración da viabilidade do proceso de extracción nunha planta piloto.
- Estudo de mercado. Viabilidade da aplicación do produto en matrices alimentarias.
Utilización do subproduto do sector oliveiral, a folla, para a extracción de compostos bioactivos de alto valor engadido mediante a aplicación de disolventes verdes.
- Optimización a escala de laboratorio do proceso de obtención de compostos bioactivos.
- Construción dunha planta piloto de extracción de compostos bioactivos, modular e transportable.
- Demostración da viabilidade do proceso de obtención do extracto nunha planta piloto.
- Estudo de mercado e viabilidade da aplicación do produto en matrices alimentarias.
- Denominación do coordinador: ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN EMPRESARIAL. CENTRO TECNOLÓXICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
- Dirección postal: Ctra Villafranco a Balboa, km 1,2, 06195 Villafranco del Guadiana, Badaxoz
- Correo electrónico do coordinador: projects@ctaex.com
- Teléfono: 924 44 80 77
Os impactos previstos no mercado son os seguintes:
- Novos ingredientes, de orixe vexetal, para alimentación humana e alimentación animal.
- Mellora da actividade do mercado incluída a valorización dos descartes de folla de oliveira.
A obtención destes ingredientes suporá, en comparación coa oferta presente no mercado: - Ingredientes alimentarios de alta calidade con propiedades funcionais adecuadas. - Un novo mercado de ingredientes desenvolvidos. - Impacto ambiental positivo grazas á recuperación de subprodutos da transformación da oliva. - Maior sustentabilidade e competitividade da industria a nivel ambiental e económico mediante produtos de maior calidade e menor perda de residuos.
- Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)
- AZCATEC TECNOLOGÍA E INGENIERÍA S.L.
- CREACIONES AROMÁTICAS INDUSTRIALES, S.A.
- OPERA BUSINESS ANGELS SLU
- ACEITES DEL SUR-COOSUR SA
- RIO LACARÓN S.L.
- Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)