Ir o contido principal
GO BIOLIVA

GO BIOLIVA: Obtención de compostos bioactivos a partir de subprodutos do sector oleícola

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Cataluña; Extremadura
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Abstract

O sector olívico xera grandes cantidades de follas como subproduto e a súa xestión consistiu sempre na trituración e queima das mesmas, o que non é favorable para o medio ambiente.

Descrición

O sector olívico xera grandes cantidades de follas como subproduto e a súa xestión consistiu sempre na trituración e queima das mesmas, o que non é favorable para o medio ambiente.

O proxecto supón a optimización do proceso de extracción de compostos bioactivos presentes na folla de oliveira e análise dos extractos, a fabricación dunha planta piloto transportable que teña capacidade para instalarse no rural, a obtención dun produto de alta calidade. valor engadido con diferentes aplicacións no mercado, a adecuada conservación do disolvente e a súa estabilidade no tempo para a súa aplicación no proceso de extracción e a demostración de que a aplicación a diferentes matrices alimentarias (PETFOOD e humanos) mellora as súas propiedades.

Descrición das actividades
  • Obtención do produto de valor engadido a escala de laboratorio.
  • Optimización de procesos.
  • Construción, montaxe e posta en marcha da planta piloto de extracción de compostos bioactivos.
  • Demostración da viabilidade do proceso de extracción nunha planta piloto.
  • Estudo de mercado. Viabilidade da aplicación do produto en matrices alimentarias.
Obxectivos

Utilización do subproduto do sector oliveiral, a folla, para a extracción de compostos bioactivos de alto valor engadido mediante a aplicación de disolventes verdes.

Resultados
  1. Optimización a escala de laboratorio do proceso de obtención de compostos bioactivos.
  2. Construción dunha planta piloto de extracción de compostos bioactivos, modular e transportable.
  3. Demostración da viabilidade do proceso de obtención do extracto nunha planta piloto.
  4. Estudo de mercado e viabilidade da aplicación do produto en matrices alimentarias.
Información de contacto
  • Denominación do coordinador: ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN EMPRESARIAL. CENTRO TECNOLÓXICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
  • Dirección postal: Ctra Villafranco a Balboa, km 1,2, 06195 Villafranco del Guadiana, Badaxoz
  • Correo electrónico do coordinador: projects@ctaex.com
  • Teléfono: 924 44 80 77
Información adicional

Os impactos previstos no mercado son os seguintes:

  • Novos ingredientes, de orixe vexetal, para alimentación humana e alimentación animal.
  • Mellora da actividade do mercado incluída a valorización dos descartes de folla de oliveira.

A obtención destes ingredientes suporá, en comparación coa oferta presente no mercado: - Ingredientes alimentarios de alta calidade con propiedades funcionais adecuadas. - Un novo mercado de ingredientes desenvolvidos. - Impacto ambiental positivo grazas á recuperación de subprodutos da transformación da oliva. - Maior sustentabilidade e competitividade da industria a nivel ambiental e económico mediante produtos de maior calidade e menor perda de residuos.

Coordinadores
  • Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)
Colaboradores
  • AZCATEC TECNOLOGÍA E INGENIERÍA S.L.
  • CREACIONES AROMÁTICAS INDUSTRIALES, S.A.
  • OPERA BUSINESS ANGELS SLU
  • ACEITES DEL SUR-COOSUR SA
  • RIO LACARÓN S.L.
Beneficiarios
  • Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)