
Grupo Operativo BIOLIVA: Obtención de compostos bioactivos a partir de subprodutos do sector oleícola
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 592.475,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Cataluña; Extremadura
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO BIOLIVA
O sector olívico xera grandes cantidades de follas como subproduto e a súa xestión consistiu sempre na trituración e queima das mesmas, o que non é favorable para o medio ambiente.
O sector olívico xera grandes cantidades de follas como subproduto, e a súa xestión consistiu sempre en trituralas e queimalas, o que non é beneficioso para o medio ambiente.
O proxecto implica a optimización do proceso de extracción de compostos bioactivos presentes na folla de oliveira e análise dos extractos, a fabricación dunha planta piloto transportable que teña capacidade para ser instalada en zonas rurais, a obtención dun produto de alto valor engadido con diferentes aplicacións no mercado, a conservación adecuada do disolvente e a súa estabilidade no tempo para a súa aplicación no proceso de extracción e a demostración de diferentes propiedades de matrices alimentarias (PETF) para mellorar as súas propiedades alimentarias (PETF).
Obtención do produto de valor engadido a escala de laboratorio. Optimización de procesos. Construción, montaxe e posta en marcha da planta piloto de extracción de compostos bioactivos. Demostración da viabilidade do proceso de extracción nunha planta piloto. Estudo de mercado. Viabilidade da aplicación do produto en matrices alimentarias.
Aproveitamento do subproduto da folla da oliveira para a extracción de compostos bioactivos de alto valor mediante a aplicación de disolventes verdes.
Optimización a escala de laboratorio do proceso de obtención de compostos bioactivos. Construción dunha planta piloto modular e transportable de extracción de compostos bioactivos. Demostración da viabilidade do proceso de produción de extractos nunha planta piloto. Estudo de mercado e estudo de viabilidade para a aplicación do produto en matrices alimentarias.
- Coordinador/Denominación da entidade: ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN EMPRESARIAL. CENTRO NACIONAL DE TECNOLOXÍA AGROALIMENTARIA EXTREMADURA (CTAEX)
- Dirección postal: Ctra. Villafranco a Balboa, km 1,2, 06195 Villafranco del Guadiana, Badaxoz
- Correo electrónico coordinador/entidade: proyectos@ctaex.com
- Teléfono: 924 44 80 77
Os impactos previstos no mercado son os seguintes:
- Novos ingredientes de orixe vexetal para alimentación humana e alimentación animal.
- Mellora da actividade do mercado, incluída a recuperación dos residuos da folla de oliveira.
A obtención destes ingredientes implicará, en comparación coa oferta actual do mercado:
- Ingredientes alimentarios de alta calidade con propiedades funcionais adecuadas.
- Un novo mercado para ingredientes desenvolvidos.
- Impacto ambiental positivo grazas á recuperación de subprodutos da transformación da oliva.
- Maior sustentabilidade ambiental e económica e competitividade da industria mediante produtos de maior calidade e redución da perda de residuos.
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓN. CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓN. CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
- AZCATEC TECNOLOGÍA E INGENIERÍA S.L.
- CREACIONES AROMÁTICAS INDUSTRIALES, S.A.
- OPERA BUSINESS ANGELS SLU
- ACEITES DEL SUR-COOSUR SA
- RIO LACARÓN S.L.