Skip to main content
logo bioliva

Grup Operatiu BIOLIVA: Obtenció de compostos bioactius a partir de subproductes del sector de l'oliverar

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Pressupost assignat 592.475,00 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Extremadura
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte GO BIOLIVA
Abstract

El sector de l'oliverar genera grans quantitats de fulla com a subproducte i la seva gestió sempre ha consistit en la trituració i crema d'aquests, i no és favorable per al medi ambient.

Descripció

El sector de l'oliverar genera grans quantitats de fulla com a subproducte i la seva gestió sempre ha consistit en la trituració i crema d'aquests, i no és favorable per al medi ambient.

El projecte implica l'optimització del procés d'extracció de compostos bioactius presents en el full d'olivera i anàlisi dels extractes, la fabricació d'una planta pilot transportable i que posseeix la facultat de poder instal·lar-se en zones rurals, l'obtenció d'un producte d'alt valor afegit amb diferents aplicacions al mercat, la conservació adequada del dissolvent i la PETFOOD i humans) millora les propietats daquestes.

Descripció de les activitats

Obtenció del producte de valor afegit a escala de laboratori. Optimització del procés. Construcció, muntatge i posada en marxa de la planta pilot dextracció de compostos bioactius. Demostració de la viabilitat del procés d'extracció en planta pilot. Estudi de mercat. Viabilitat de l'aplicació del producte a matrius alimentàries.

Objectius

Aprofitament del subproducte del sector de l'oliverar, la fulla, per a l'extracció de compostos bioactius d'alt valor afegit mitjançant l'aplicació de dissolvents verds.

Resultats

Optimització a escala laboratori del procés d'obtenció dels compostos bioactius. Construcció d'una planta pilot d'extracció de compostos bioactius, modular i transportable. Demostració de la viabilitat del procés d'obtenció de l'extracte a la planta pilot.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: ASSOCIACIÓ EMPRESARIAL D'INVESTIGACIÓ. CENTRE TECNOLÒGIC NACIONAL AGROALIMENTARI EXTREMADURA (CTAEX)
  • Adreça postal: Ctra. Villafranco a Balboa, km 1,2, 06195 Villafranco del Guadiana, Badajoz
  • Email coordinador/entitat: proyectos@ctaex.com
  • Telèfon: 924 44 80 77
Informació addicional

Els impactes al mercat previstos són els següents:

  • Nous ingredients, d'origen vegetal, per a alimentació humana i pinsos animals.
  • Millora de l'activitat del mercat incloent-hi la valorització de descarts del full de l'oliva.

L'obtenció d'aquests ingredients comportarà, en comparació de l'oferta present al mercat:

  • Ingredients alimentaris d´alta qualitat amb propietats funcionals adequades.
  • Un mercat nou d'ingredients desenvolupats.
  • Impacte ambiental positiu gràcies a la recuperació dels subproductes procedents del processament de l'olivera.
  • Major sostenibilitat i competitivitat de la indústria a nivell ambiental i econòmic a través de productes de més qualitat i menor pèrdua de residus.
Coordinadors
  • ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓN. CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
Beneficiaris
  • ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓN. CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
Subcontractat
  • AZCATEC TECNOLOGÍA E INGENIERÍA S.L.
  • CREACIONES AROMÁTICAS INDUSTRIALES, S.A.
  • OPERA BUSINESS ANGELS SLU
  • ACEITES DEL SUR-COOSUR SA
  • RIO LACARÓN S.L.