Skip to main content
GO BIOLIVA

GO BIOLIVA: Obtenció de compostos bioactius a partir de subproductes del sector de l'oliverar

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Extremadura
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract

El sector de l'oliverar genera grans quantitats de fulla com a subproducte i la seva gestió sempre ha consistit en la trituració i crema d'aquests, i no és favorable per al medi ambient.

Descripció

El sector de l'oliverar genera grans quantitats de fulla com a subproducte i la seva gestió sempre ha consistit en la trituració i crema d'aquests, i no és favorable per al medi ambient.

El projecte implica l'optimització del procés d'extracció de compostos bioactius presents al full d'olivera i anàlisi dels extractes, la fabricació d'una planta pilot transportable i que té la facultat de poder instal·lar-se a zones rurals, obtenir un producte d'alt valor afegit amb diferents aplicacions al mercat, la conservació adequada del dissolvent i estabilitat daquest en el temps per a la seva aplicació en el procés dextracció i la demostració que laplicació a diferents matrius alimentàries (PETFOOD i humans) millora les propietats daquestes.

Descripció de les activitats
  • Obtenció del producte de valor afegit a escala de laboratori.
  • Optimització del procés.
  • Construcció, muntatge i posada en marxa de la planta pilot dextracció de compostos bioactius.
  • Demostració de la viabilitat del procés dextracció en planta pilot.
  • Estudi de mercat. Viabilitat de l'aplicació del producte a matrius alimentàries.
Objectius

Aprofitament del subproducte del sector de l'oliverar, la fulla, per a l'extracció de compostos bioactius d'alt valor afegit mitjançant l'aplicació de dissolvents verds.

Resultats
  1. Optimització a escala laboratori del procés dobtenció dels compostos bioactius.
  2. Construcció duna planta pilot dextracció de compostos bioactius, modular i transportable.
  3. Demostració de la viabilitat del procés dobtenció de lextracte en planta pilot.
  4. Estudi de mercat i viabilitat de l'aplicació del producte a matrius alimentàries.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: ASSOCIACIÓ EMPRESARIAL D'INVESTIGACIÓ. CENTRE TECNOLÒGIC NACIONAL AGROALIMENTARI EXTREMADURA (CTAEX)
  • Adreça postal: Ctra. Villafranco a Balboa, km 1,2, 06195 Villafranco del Guadiana, Badajoz
  • Email coordinador: proyectos@ctaex.com
  • Telèfon: 924 44 80 77
Informació addicional

Els impactes al mercat previstos són els següents:

  • Nous ingredients, d'origen vegetal, per a alimentació humana i pinsos animals.
  • Millora de l'activitat del mercat incloent-hi la valorització de descarts del full de l'oliva.

L'obtenció d'aquests ingredients comportarà, en comparació amb l'oferta present al mercat: - ingredients alimentaris d'alta qualitat amb propietats funcionals adequades - un nou mercat d'ingredients desenvolupats - impacte ambiental positiu gràcies a la recuperació dels subproductes procedents del processament. de l'olivera. - Major sostenibilitat i competitivitat de la indústria a nivell ambiental i econòmic a través de productes de més qualitat i menor pèrdua de residus.

Coordinadors
  • Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)
Col·laboradors
  • AZCATEC TECNOLOGÍA E INGENIERÍA S.L.
  • CREACIONES AROMÁTICAS INDUSTRIALES, S.A.
  • OPERA BUSINESS ANGELS SLU
  • ACEITES DEL SUR-COOSUR SA
  • RIO LACARÓN S.L.
Beneficiaris
  • Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)