
Grup Operatiu BIOLIVA: Obtenció de compostos bioactius a partir de subproductes del sector de l'oliverar
- Tipus Grup operatiu
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Pressupost assignat 592.475,00 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Extremadura
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO BIOLIVA
El sector de l'oliverar genera grans quantitats de fulla com a subproducte i la seva gestió sempre ha consistit en la trituració i crema d'aquests, i no és favorable per al medi ambient.
El sector de l'oliverar genera grans quantitats de fulla com a subproducte i la seva gestió sempre ha consistit en la trituració i crema d'aquests, i no és favorable per al medi ambient.
El projecte implica l'optimització del procés d'extracció de compostos bioactius presents en el full d'olivera i anàlisi dels extractes, la fabricació d'una planta pilot transportable i que posseeix la facultat de poder instal·lar-se en zones rurals, l'obtenció d'un producte d'alt valor afegit amb diferents aplicacions al mercat, la conservació adequada del dissolvent i la PETFOOD i humans) millora les propietats daquestes.
Obtenció del producte de valor afegit a escala de laboratori. Optimització del procés. Construcció, muntatge i posada en marxa de la planta pilot dextracció de compostos bioactius. Demostració de la viabilitat del procés d'extracció en planta pilot. Estudi de mercat. Viabilitat de l'aplicació del producte a matrius alimentàries.
Aprofitament del subproducte del sector de l'oliverar, la fulla, per a l'extracció de compostos bioactius d'alt valor afegit mitjançant l'aplicació de dissolvents verds.
Optimització a escala laboratori del procés d'obtenció dels compostos bioactius. Construcció d'una planta pilot d'extracció de compostos bioactius, modular i transportable. Demostració de la viabilitat del procés d'obtenció de l'extracte a la planta pilot.
- Nom coordinador/entitat: ASSOCIACIÓ EMPRESARIAL D'INVESTIGACIÓ. CENTRE TECNOLÒGIC NACIONAL AGROALIMENTARI EXTREMADURA (CTAEX)
- Adreça postal: Ctra. Villafranco a Balboa, km 1,2, 06195 Villafranco del Guadiana, Badajoz
- Email coordinador/entitat: proyectos@ctaex.com
- Telèfon: 924 44 80 77
Els impactes al mercat previstos són els següents:
- Nous ingredients, d'origen vegetal, per a alimentació humana i pinsos animals.
- Millora de l'activitat del mercat incloent-hi la valorització de descarts del full de l'oliva.
L'obtenció d'aquests ingredients comportarà, en comparació de l'oferta present al mercat:
- Ingredients alimentaris d´alta qualitat amb propietats funcionals adequades.
- Un mercat nou d'ingredients desenvolupats.
- Impacte ambiental positiu gràcies a la recuperació dels subproductes procedents del processament de l'olivera.
- Major sostenibilitat i competitivitat de la indústria a nivell ambiental i econòmic a través de productes de més qualitat i menor pèrdua de residus.
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓN. CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓN. CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA (CTAEX)
- AZCATEC TECNOLOGÍA E INGENIERÍA S.L.
- CREACIONES AROMÁTICAS INDUSTRIALES, S.A.
- OPERA BUSINESS ANGELS SLU
- ACEITES DEL SUR-COOSUR SA
- RIO LACARÓN S.L.