Grupo Operativo QDPAM: Garantía de calidade, diferenciación e valorización da produción española de plantas aromáticas e medicinais
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 599.986,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO QDPAM
O QDPAM ten como finalidade o desenvolvemento do sector das plantas aromáticas e medicinais, a diferenciación da súa produción, a súa valorización e con iso a mellora da competitividade de toda a cadea produtiva, para o que se realiza unha análise en profundidade das necesidades do sector. desenvolverase o mercado, e a identificación do material existente e a selección dos de maior rendemento e calidade en catro zonas climáticas diferentes. Finalmente, crearase un catálogo que o poña a disposición do sector como resultado do proxecto.
O GO QDPAM ten como obxectivo diferenciar e poñer en valor os produtos nacionais derivados do cultivo de plantas aromáticas e medicinais para demostrar a súa rendibilidade e beneficios ambientais en comparación cos cultivos convencionais: a través da investigación de mercado seleccionáronse seis especies.
- Investigación de mercado, selección de especies de plantas aromáticas e medicinais e recollida de información sobre xenotipos nacionais das especies seleccionadas.
- Elaboración dun protocolo común de preparación de estacas e envío de material vexetal, ensaios de optimización de plantacións ou estacas, multiplicación e propagación de material vexetal seleccionado, avaliación en campo de xenotipos en diferentes zonas climáticas e, por último, elaboración dun catálogo de xenotipos caracterizados adaptados ás distintas zonas climáticas.
- Avaliación dos plans de xestión para o cultivo de plantas aromáticas e medicinais, un por zona climática (tres áreas) e por especie (dúas especies), onde se estudarán as doses de rega, técnicas de supresión/control de malas herbas, técnicas de agricultura rexenerativa para mellorar a fertilidade do solo e análise da influencia da xestión dos cultivos na conservación e mellora do solo.
- Establecemento dun modelo preditivo para a autenticación de aceites esenciais de lavandina.
- Análise e caracterización dos produtos nacionais, e dos produtos no mercado, e a súa diferenciación.
- Estudos comparativos de biodiversidade e pegada de carbono entre o cultivo de lavanda e o cultivo convencional.
- Estudos sobre o aproveitamento da biomasa residual a nivel industrial en dúas especies.
- Obtención dun plan integral de xestión dos cultivos de plantas aromáticas e medicinais en tres zonas climáticas diferentes, buscando reducir o rego, optimizar a produción, mellorar a calidade dos produtos obtidos e conservar os solos agrícolas.
- Reducir as desvantaxes da competencia dos produtos sintéticos, elaborados como substitutos dos naturais, a baixo custo e sen manter os principios activos desexados. Demostración dos beneficios económicos e ambientais en comparación coa maioría dos cultivos que se cultivan na zona.
Este sector posúe unha gran variedade de especies e diversos tipos de explotacións, produce numerosos produtos finais procesados e transformados de diversas formas, e utilízase en sectores moi variados, entre os que se inclúen alimentos, farmacéuticos, nutrición animal, perfumería, decoración, fitosanitarios, colorantes, adhesivos e colas, e está moi influenciado pola evolución tecnolóxica e as tendencias de consumo. As plantas aromáticas e medicinais son de gran importancia para a industria alimentaria, proporcionando os compoñentes básicos para a elaboración dos seus produtos. Utilízanse máis frecuentemente como aromatizantes, colorantes e conservantes, ademais das súas propiedades antioxidantes, antibacterianas e antifúngicas, que se atribúen aos fenois e ácidos fenólicos, entre outros. Por outra banda, o cultivo de plantas aromáticas e medicinais é un gran atractivo turístico e ofrece numerosos beneficios ambientais.
Non obstante, esta ampla variabilidade vai en contra da especialización do sector, creando barreiras competitivas a nivel europeo a pesar do clima favorable de España e da gran diversidade xenética dispoñible nos bancos nacionais de xermoplasma, xa sexan dos máis importantes centros de investigación españois, provedores de sementes, viveiros ou propios agricultores. Estes recursos xenéticos, xa avaliados e caracterizados, son en moitos casos moi rendibles, pero non existen estudos comparativos entre eles, nin un inventario accesible aos produtores.
Os principais compostos fitoquímicos son os responsables das propiedades dunha planta, pero a súa porcentaxe no produto final (aceite, extracto, planta seca ou fresca) pode verse influenciada polo material xenético empregado, as condicións do solo e climáticas ou as técnicas de cultivo. É importante ter en conta que os ingredientes activos son substancias que se atopan en diferentes partes das plantas. A falta de información na etiquetaxe sobre se o produto é natural ou artificial provoca confusión entre os consumidores, pero tamén reduce directamente a rendibilidade dos produtos agrícolas, xa que aumentan as existencias non comercializables.
O principal obxectivo do GO QDPAM é promover o sector das plantas aromáticas e medicinais a nivel nacional, garantindo a calidade e consistencia dos seus produtos, xa sexan extractos, aceites esenciais, plantas frescas ou conxeladas, ou follas secas.
Selección de vinte e un xenotipos para avaliar en cada zona climática. Catálogo de xenotipos caracterizados e adaptados a diferentes zonas climáticas. Seis plans de xestión para o cultivo de plantas aromáticas e medicinais, un por zona climática (tres áreas) e por especie (dúas especies). Un modelo preditivo para a autenticación de aceites esenciais de lavandina. Cincuenta e nove caracterizacións de produtos nacionais no mercado, xa sexan aceites esenciais, plantas secas ou extractos, e vinte e dúas comerciais. Catro estudos comparativos entre o cultivo convencional e o cultivo de lavanda. Dous estudos sobre o aproveitamento da biomasa residual a nivel industrial en dúas especies seleccionadas.
- Coordinador/Denominación da entidade: CENTRO NACIONAL DE TECNOLOXÍA AGROALIMENTARIA (CTAEX)
- Dirección postal: Ctra. Villafranco a Balboa km 1,2; 06195 BADAJOZ
- Correo electrónico do coordinador/entidade: lzajara@ctaex.com
- Teléfono: 677448376
Desde a perspectiva da experiencia dos participantes no grupo operativo, resulta innovador unificar toda a información existente no sector grazas a numerosos proxectos de investigación nos que se identificaron xenotipos de interese polos seus rendementos e composicións industriais, mantidos nos seus bancos de xermoplasma, ao traballo de innovación continua dos produtores grazas á súa preocupación, non só a nivel nacional, senón tamén internacional, que requiren a maior calidade, variabilidade e vexetabilidade dos seus resultados en termos vexetais e vexetais cultivos determina a baixa rendibilidade do cultivo. Por outra banda, son necesarias alternativas aos produtos químicos para o control de malas herbas, xa que a agricultura ecolóxica ofrece un valor engadido para a produción de plantas aromáticas e medicinais. Opcións como o pastoreo, as redes de control de malas herbas e a agricultura rexenerativa estanse avaliando.
A principal innovación tecnolóxica que aborda este Grupo de Traballo é a análise dos aceites esenciais PAM para identificar os aceites adulterados que compiten deslealmente cos aceites naturais. Chromesence céntrase no desenvolvemento dunha ferramenta baseada na quimiometría computacional e na aprendizaxe automática que avalía rigorosamente a pureza e naturalidade dos aceites esenciais e proporciona información cualitativa de gran interese para a industria. Para o desenvolvemento utilízase un software que aplica técnicas de análise multivariante.
Con esta técnica descóbrense patróns, grandes series de datos obtidos da análise cromatográfica de varias especies botánicas de diferentes orixes e variedades. Os datos masivos proporcionan información gráfica de fácil comprensión sobre as relacións entre conxuntos importantes de variables con moi pouca perda de información, o que o fai moito máis eficiente e fiable que a medición de variables individuais como se fixo ata agora. A predición realizarase mediante algoritmos tipo PLS-DA ou SVM.
- CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO (CTAEX)
- CENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO (CTAEX)