GO QDPAM: Garantía de calidade, diferenciación e valorización da produción española de plantas aromáticas e medicinais
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO QDPAM
O QDPAM ten como finalidade o desenvolvemento do sector das plantas aromáticas e medicinais, a diferenciación da súa produción, a súa valorización e con iso a mellora da competitividade de toda a cadea produtiva, para o que se realiza unha análise en profundidade das necesidades do sector. desenvolverase o mercado, e a identificación do material existente e a selección dos de maior rendemento e calidade en catro zonas climáticas diferentes. Finalmente, crearase un catálogo que o poña a disposición do sector como resultado do proxecto.
O GO QDPAM persegue a diferenciación e valorización dos produtos nacionais procedentes do cultivo de plantas aromáticas e medicinais para demostrar a súa rendibilidade e beneficios ambientais en relación cos cultivos convencionais: selección de seis especies mediante estudo de mercado.
- Estudo de mercado, selección de especies de plantas aromáticas e medicinais e recollida de información sobre xenotipos nacionais das especies seleccionadas.
- Elaboración dun protocolo común na elaboración de estacas e envío de material vexetal, ensaios de optimización de sementeira ou corte, multiplicación e propagación do material vexetal seleccionado, avaliación en campo de xenotipos en diferentes zonas climáticas e, finalmente, elaboración dun catálogo de xenotipos caracterizado. e adaptado a diferentes zonas climáticas.
- Avaliación dos plans de xestión para o cultivo de plantas aromáticas e medicinais, un por área climática (tres áreas) e por especie (dúas especies, onde se estudarán as doses de rego, técnicas de supresión/control de malas herbas, técnicas de agricultura rexenerativa para mellorar a fertilidade e análise do solo). da influencia da xestión dos cultivos na conservación e mellora do solo.
- Establecemento dun modelo preditivo para a autenticación de aceites esenciais de lavandina.
- Análise e caracterización dos produtos nacionais, e dos produtos no mercado, e a súa diferenciación.
- Estudos comparativos de biodiversidade e pegada de carbono entre o cultivo de lavanda e o cultivo convencional.
- Estudos sobre o aproveitamento da biomasa residual a nivel industrial en dúas especies.
- Obtención dun plan de xestión integral para o cultivo de plantas aromáticas e medicinais en tres zonas climáticas diferentes, buscando a redución do rego, a optimización da produción, a calidade dos produtos obtidos e a conservación dos solos agrícolas.
- Redución dos inconvenientes da competencia dos produtos sintéticos, elaborados para substituír aos naturais, a baixo custo e sen manter os principios activos desexados.
- Demostración dos beneficios económicos e ambientais dos cultivos maioritarios da zona.
Este sector presenta unha gran variabilidade de especies, de diversos tipos de explotacións agrarias, dá lugar a numerosos produtos finais elaborados e transformados de múltiples formas, e o seu destino abarca tantos sectores diferentes como o alimentario, o farmacéutico, a alimentación animal, a perfumería, a decoración, o fitosanitario. , colorantes, adhesivos e colas, sendo moi influenciado polas evolucións tecnolóxicas e as tendencias de consumo. As plantas aromáticas e medicinais son de gran importancia na industria alimentaria xa que proporcionan os compoñentes básicos para a elaboración dos seus produtos, sendo utilizadas con maior frecuencia como aromatizantes, colorantes e conservantes, ademais da súa actividade antioxidante, antibacteriana e antifúngica, que son atribuídas a fenois e ácidos fenólicos, entre outros.
Por outra banda, o cultivo de plantas aromáticas e medicinais é un gran atractivo para o turismo e presenta numerosas vantaxes ambientais. Non obstante, esta gran variabilidade xoga en contra da especialización do sector, creando barreiras competitivas a nivel europeo a pesar do bo clima español e da gran diversidade xenética dispoñible nos bancos nacionais de xermoplasma, xa sexan dos centros de investigación españois máis relevantes, de provedores de sementes, viveiros. ou os propios agricultores. Estes recursos xenéticos, xa avaliados e caracterizados, son en moitos casos moi rendibles, pero non existen estudos comparativos entre eles, nin un inventario accesible para os produtores.
Os principais compostos fitoquímicos son os responsables das propiedades dunha planta, pero a porcentaxe destes no produto final (aceite, extracto, planta seca ou fresca) pode estar influenciada polo material xenético empregado, as condicións do solo e o clima ou as técnicas de cultivo. É importante destacar que os ingredientes activos son substancias que se atopan en diferentes partes das plantas. Falta de especificación na etiquetaxe que informe da súa orixe, natural ou artificial, provocando por unha banda confusión ao consumidor pero, por outra banda, reducindo directamente a rendibilidade da produción agraria, xa que aumenta o stock sen saída comercial.
O principal obxectivo de GO QDPAM é potenciar o sector das plantas aromáticas e medicinais a nivel nacional, garantindo a calidade e homoxeneidade da súa produción, xa sexan extractos, aceites esenciais, plantas frescas, conxeladas ou follas secas.
- Elección de vinte e un xenotipos para avaliar en cada zona climática.
- Catálogo de xenotipos caracterizados e adaptados a diferentes zonas climáticas.
- Seis plans de xestión para o cultivo de plantas aromáticas e medicinais, un por zona climática (tres áreas) e por especie (dúas especies).
- Un modelo preditivo para a autenticación de aceites esenciais de lavandina.
- Cincuenta e nove caracterizacións de produtos nacionais no mercado, xa sexan aceites esenciais, plantas secas ou extractos, e vinte e dúas comerciais.
- Catro estudos comparativos entre o cultivo convencional e o cultivo de lavanda.
- Dous estudos sobre o aproveitamento da biomasa residual a nivel industrial en dúas especies seleccionadas.
- Nome do coordinador: CENTRO NACIONAL DE TECNOLOXÍA AGROALIMENTARIA (CTAEX)
- Dirección postal: Ctra Villafranco a Balboa km 1,2; 06195 BADAJOZ
- Correo electrónico do coordinador: lzajara@ctaex.com
- Teléfono: 677448376
Desde o punto de vista da experiencia dos participantes do grupo operativo, resulta innovador unificar toda a información existente no sector grazas a numerosos proxectos de investigación nos que se identificaron xenotipos de interese polo seu rendemento e composición industrial, mantendo os seus bancos de xermoplasma. , ao labor de innovación continua dos produtores grazas á súa preocupación, non só a nivel nacional, senón tamén internacional, que precisan de material vexetativo de calidade e homoxéneo, evitando a gran variabilidade entre plantas en canto á súa resultados, que na maioría dos cultivos determina a baixa rendibilidade do cultivo.
Por outra banda, cómpre buscar unha alternativa aos produtos químicos para controlar as malas herbas xa que a agricultura ecolóxica é un valor engadido para a produción de plantas aromáticas e medicinais, valorando opcións como o pastoreo, as redes antimaleza ou a agricultura rexenerativa. A principal innovación tecnolóxica que aborda este Grupo Operativo é a análise dos aceites esenciais PAM para identificar aceites adulterados que compiten deslealmente cos aceites naturais.
Chromesence céntrase no desenvolvemento dunha ferramenta baseada na quimiometría computacional e na aprendizaxe automática, que avalía rigorosamente a pureza e naturalidade dos aceites esenciais e proporciona información cualitativa de grande interese para o sector. Para o desenvolvemento utilízase software que aplica técnicas de análise multivariante. Con esta técnica descóbrense patróns, grandes series de datos obtidos da análise cromatográfica de varias especies botánicas de diferentes orixes e variedades.
As masas de datos proporcionan información gráfica de fácil comprensión sobre as relacións entre conxuntos importantes de variables con moi pouca perda de información e, polo tanto, é moito máis eficiente e fiable que medir variables illadas como ata agora. A predición realizarase mediante algoritmos como PLS-DA ou SVM.
- Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)
- Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremadura (CTAEX)