GO BIVALVOS: Desenvolvemento de procesos sostibles para a valorización integral de subprodutos de moluscos bivalvos en diferentes bioprodutos de alto valor engadido
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2026
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Comunitat Valenciana
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
O Grupo Operativo BIVALVOS, integrado por 5 entidades de distintas comarcas, busca a posta en valor dos subprodutos dos moluscos bivalvos, promovendo a sustentabilidade e a bioeconomía circular. Estes subprodutos transformaranse en bioestimulantes agrícolas, mexillóns saudables e soportes para a depuración da auga. O proxecto implica a selección, lavado, separación mecánica e formulación de produtos, cumprindo a normativa e promovendo a eficacia en aplicacións concretas.
- Separación da cuncha e da parte proteica dos subprodutos dos moluscos bivalvos producidos durante a cadea de produción e implantación da eficiencia da cadea de produción.
- Extracción e caracterización de hidrolizados proteicos obtidos a partir dos subprodutos de moluscos bivalvos.
- Obtención e formulación dun innovador bioestimulante baseado na parte proteica dos subprodutos dos moluscos bivalvos.
- Validación do bioestimulante formulado nun ambiente real controlado e avaliación da viabilidade para a súa comercialización no sector agrario.
- Deseño da formulación cualitativa e cuantitativa e identificación de estratexias tecnolóxicas de procesado para o desenvolvemento dunha merenda de mexillón con capacidade para fortalecer o sistema inmunitario.
- Validación organoléptica, microbiolóxica e fisicoquímica do snack funcional.
- Estudo e adaptación do tamaño de partícula do biocarbonato (fracción inorgánica do residuo) ás aplicacións consideradas.
- Validación de soportes cerámicos e plásticos desenvolvidos coa maior carga de biocarbonato posible.
A produción de bivalvos é unha das máis importantes da acuicultura, cunha produción global de máis de 17,7 millóns de toneladas. Os principais países produtores son España, Chile, China, Nova Zelanda, Francia e Holanda. Na UE, España, Francia, Reino Unido, Italia e Grecia representaron o 74 % da produción acuícola en 2017.
Os bivalvos, como os mexillóns, as ostras e as ameixas, consúmense principalmente en fresco, pero tamén en conserva, conxelados e procesados. A industria do mexillón é a máis relevante e está considerada unha das formas máis sostibles de produción de produtos do mar. A acuicultura de bivalvos en España xera emprego e contribúe á seguridade alimentaria e ás exportacións. O mexillón (Mytilus galloprovincialis) é o bivalvo máis producido en España, cultivado en batea. O cultivo de mexillón non require alimentación, xa que se basea no filtrado do plancto.
A industria está sometida a estritos controis de calidade e seguridade alimentaria. En 2023, a produción acuícola en España alcanzou as 327.309 toneladas, cun valor de 629 millóns de euros, das que 255.303 toneladas foron mexillón. Existen 5.102 explotacións acuícolas, das cales 4.842 son de moluscos. Galicia é a rexión líder en produción de bivalvos, aínda que tamén son importantes outras zonas como o Delta do Ebro, Valencia ou Andalucía.
Aproximadamente o 62% do mexillón véndese en fresco e o 38% destínase á industria transformadora. As taxas de encollemento e xeración de residuos na produción de mexillón poden oscilar entre o 10% e o 50%, dependendo do tipo de mexillón. O principal residuo é a cuncha, que constitúe o 33% do peso do mexillón.
En España xéranse ao ano unhas 25.530 toneladas de residuos de casca, cun custo de xestión de ata 400 €/tonelada. As empresas produtoras de bivalvos necesitan solucións para valorizar estes subprodutos e contribuír á bioeconomía circular. Clóchinas Navarro, participante no proxecto, xera 800 kg de subproduto SANDACH Categoría 3 e 1.500 kg de residuos de mexillón á semana, cun custo anual de case 20.000 €. BIVALVOS propón estratexias integrais de recuperación de residuos de moluscos bivalvos, implementables por empresas acuícolas.
- Obxectivo 1: Desenvolver un proceso de separación das fraccións orgánica e inorgánica dos restos de moluscos bivalvos.
- Obxectivo 2: Desenvolver un bioestimulante a base de aminoácidos libres do residuo de moluscos bivalvos. A fracción orgánica, rica en nutrientes, estudarase para a extracción de proteínas e a produción de hidrolizados proteicos. Estes serán caracterizados e optimizados para o seu uso como bioestimulantes, probándoos e validándoos no campo.
- Obxectivo 3: Desenvolver unha merenda de mexillón con propiedades inmunomoduladoras a partir da fracción orgánica dos moluscos. Avaliarase a composición nutricional e o seu comportamento en diferentes tratamentos. A merenda formularase con ingredientes axeitados, validando as súas propiedades organolépticas, microbiolóxicas e fisicoquímicas, ademais de realizar unha avaliación analítica para a etiquetaxe.
- Obxectivo 4: Desenvolver soportes plásticos e cerámicos coa fracción inorgánica dos residuos de moluscos para a depuración de augas. Avaliaranse diferentes tipos de moenda para obter o tamaño de partícula adecuado de biocarbonato. Estudarase a influencia do biocarbonato na procesabilidade e propiedades dos filtros, optimizando a súa introdución nos soportes. A composición óptima empregarase para formar soportes similares aos existentes no reactor MBBR de Clóchinas Navarro.
- Denominación do coordinador: ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DO CALZADO E INDUSTRIA CONEXA
- Dirección postal: C/ ALEMANIA 102, PICA
- Correo electrónico do coordinador: inescop@inescop.es
- Teléfono: 0034965395213
- Asociación de Investigación para la Industria del Calzado y Conexas (INESCOP)
- ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE INDUSTRIAS CÁRNICAS DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS
- ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE LAS INDUSTRIAS CERÁMICAS
- CLÓCHINAS NAVARRO, S.L.
- LA UNIÓ LLAURADORA I RAMADERA
- Asociación de Investigación para la Industria del Calzado y Conexas (INESCOP)