Skip to main content
GO BIVALVOS

GO BIVALVOS: Desenvolupament de processos sostenibles de valorització integral de subproductes de mol·luscs bivalves en diferents bioproductes d'alt valor afegit

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2026
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Comunitat Valenciana
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract
El projecte té com a objectiu transformar els residus de bivalves en productes d'alt valor, com a bioestimulants a partir d'aminoàcids lliures, snacks nutritius de musclo i suports plàstics/ceràmics per a la purificació de l'aigua. Aquesta iniciativa promet importants beneficis econòmics en convertir els costos de eliminació en guanys, millorant així la competitivitat dels productors aqüícoles. També redueix l'impacte ambiental, alineant-se amb pràctiques sostenibles i donant suport a una bioeconomia circular. Els agricultors poden utilitzar els bioestimulants per augmentar els rendiments dels cultius, mentre que els productors poden oferir snacks immunoestimulants als consumidors preocupats per la salut. A més, els materials de suport innovadors poden millorar la qualitat de l'aigua. en les operacions de cultiu de bivalves. Aquest enfocament multifacètic no només ofereix noves oportunitats de mercat, sinó que també promou la sostenibilitat i el creixement econòmic dins del sector aqüícola.
Descripció

El Grup Operatiu BIVALVOS, compost per 5 entitats de diferents regions, busca valoritzar els subproductes de mol·luscs bivalves, promovent la sostenibilitat i la bioeconomia circular. projecte implica la selecció, rentat, separació mecànica i formulació de productes, complint regulacions i promovent l'eficàcia en aplicacions específiques.

Descripció de les activitats
  • Separació de la conquilla i la part proteica dels subproductes de mol·luscs bivalves produïts durant la cadena productiva i implementació de l'eficiència de la cadena productiva.
  • Extracció i caracterització dels hidrolitzats proteics obtinguts dels subproductes de mol·luscs bivalves.
  • Obtenció i formulació d'un bioestimulant innovador basat en la part proteica dels subproductes dels mol·luscs bivalves.
  • Validació del bioestimulant formulat en un entorn real controlat i avaluació de la viabilitat per a la seva comercialització al sector agrícola.
  • Disseny de la formulació qualitativa i quantitativa i identificació de les estratègies de processament tecnològic per al desenvolupament d'un snack de musclo amb capacitat de reforç del sistema immunitari.
  • Validació organolèptica, microbiològica i fisicoquímica del snack funcional.
  • Estudi i adequació de la mida de partícula del biocarbonat (fracció inorgànica del residu) a les aplicacions considerades.
  • Validació dels suports ceràmics i plàstics desenvolupats amb la major càrrega possible de biocarbonat.
Descripció contextual

La producció de bivalves és una de les més importants a l'aqüicultura, amb una producció global de més de 17,7 milions de tones. Els principals països productors són Espanya, Xile, Xina, Nova Zelanda, França i els Països Baixos. UE, Espanya, França, Regne Unit, Itàlia i Grècia van representar el 74% de la producció aqüícola el 2017.

Els bivalves, com musclos, ostres i cloïsses, es consumeixen principalment en fresc, però també enllaunats, congelats i processats La indústria musclo és la més rellevant i es considera una de les formes més sostenibles de producció de marisc Espanya genera ocupació i contribueix a la seguretat alimentària ia l'exportació. el bivalve més produït a Espanya, cultivat en batees. El cultiu de musclos no requereix pinsos, ja que es basa en el filtrat de plàncton.

La indústria està sotmesa a estrictes controls de qualitat i seguretat alimentària. quins 4.842 són de mol·luscs. Galícia és la regió capdavantera en la producció de bivalves, encara que altres zones com el Delta de l'Ebre, València i Andalusia també són importants.

Aproximadament el 62% del musclo es comercialitza en fresc i el 38% es destina a la indústria transformadora. .El residu principal és la petxina, que constitueix el 33% del pes del musclo.

A Espanya, es generen aproximadament 25.530 tones de residus de petxines a l'any, amb un cost de gestió de fins a 400€/tona Les empreses productores de bivalves necessiten solucions per valoritzar aquests subproductes i contribuir a la bioeconomia circular. el projecte, genera 800 kg setmanals de subproducte SANDACH Categoria 3 i 1.500 kg de residu de musclo, amb un cost anual de gairebé 20.000€. BIVALVOS proposa estratègies de valorització integral dels residus de mol·luscs bivalves, implementables per les empreses d'aqüicultura.

Objectius
  • Objectiu 1: Desenvolupar un procés per a la separació de les fraccions orgànica i inorgànica de les restes de mol·luscs bivalves.
  • Objectiu 2: Desenvolupar un bioestimulant basat en aminoàcids lliures a partir del residu de mol·luscs bivalves. La fracció orgànica, rica en nutrients, s'estudiarà per a l'extracció de proteïnes i la producció d'hidrolitzats proteics. Aquests es caracteritzaran i optimitzaran per al seu ús com a bioestimulants, provant-los i validant-los en camp.
  • Objectiu 3: Desenvolupar un snack de musclo amb propietats immunomoduladores a partir de la fracció orgànica dels mol·luscs. S'avaluarà la composició nutritiva i el comportament en diferents tractaments. Es formularà l'snack amb ingredients adequats, validant-ne les propietats organolèptiques, microbiològiques i fisicoquímiques, a més de realitzar una avaluació analítica per a l'etiquetatge.
  • Objectiu 4: Desenvolupar suports plàstics i ceràmics amb la fracció inorgànica dels residus de mol·luscs per a la depuració d'aigües. S'avaluaran diferents tipus de mòlta per obtenir la mida de partícula adequada de biocarbonat. S'estudiarà la influència del biocarbonat en la processabilitat i propietats dels filtres, optimitzant-ne la introducció en els suports. La composició òptima s'usarà per conformar suports similars als existents al reactor MBBR de Clóchinas Navarro.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: ASSOCIACIÓ D'INVESTIGACIÓ PER A LA INDÚSTRIA DEL CALÇAT I CONNEXES
  • Adreça postal: C/ ALEMANYA 102, PICA
  • Email coordinador: inescop@inescop.es
  • Telèfon: 0034965395213
Coordinadors
  • Asociación de Investigación para la Industria del Calzado y Conexas (INESCOP)
Col·laboradors
  • ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE INDUSTRIAS CÁRNICAS DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS
  • ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE LAS INDUSTRIAS CERÁMICAS
  • CLÓCHINAS NAVARRO, S.L.
  • LA UNIÓ LLAURADORA I RAMADERA
Beneficiaris
  • Asociación de Investigación para la Industria del Calzado y Conexas (INESCOP)