GO BIVALVOS: Desenvolupament de processos sostenibles de valorització integral de subproductes de mol·luscs bivalves en diferents bioproductes d'alt valor afegit
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2024 -2026
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Comunitat Valenciana
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
El Grup Operatiu BIVALVOS, compost per 5 entitats de diferents regions, busca valoritzar els subproductes de mol·luscs bivalves, promovent la sostenibilitat i la bioeconomia circular. projecte implica la selecció, rentat, separació mecànica i formulació de productes, complint regulacions i promovent l'eficàcia en aplicacions específiques.
- Separació de la conquilla i la part proteica dels subproductes de mol·luscs bivalves produïts durant la cadena productiva i implementació de l'eficiència de la cadena productiva.
- Extracció i caracterització dels hidrolitzats proteics obtinguts dels subproductes de mol·luscs bivalves.
- Obtenció i formulació d'un bioestimulant innovador basat en la part proteica dels subproductes dels mol·luscs bivalves.
- Validació del bioestimulant formulat en un entorn real controlat i avaluació de la viabilitat per a la seva comercialització al sector agrícola.
- Disseny de la formulació qualitativa i quantitativa i identificació de les estratègies de processament tecnològic per al desenvolupament d'un snack de musclo amb capacitat de reforç del sistema immunitari.
- Validació organolèptica, microbiològica i fisicoquímica del snack funcional.
- Estudi i adequació de la mida de partícula del biocarbonat (fracció inorgànica del residu) a les aplicacions considerades.
- Validació dels suports ceràmics i plàstics desenvolupats amb la major càrrega possible de biocarbonat.
La producció de bivalves és una de les més importants a l'aqüicultura, amb una producció global de més de 17,7 milions de tones. Els principals països productors són Espanya, Xile, Xina, Nova Zelanda, França i els Països Baixos. UE, Espanya, França, Regne Unit, Itàlia i Grècia van representar el 74% de la producció aqüícola el 2017.
Els bivalves, com musclos, ostres i cloïsses, es consumeixen principalment en fresc, però també enllaunats, congelats i processats La indústria musclo és la més rellevant i es considera una de les formes més sostenibles de producció de marisc Espanya genera ocupació i contribueix a la seguretat alimentària ia l'exportació. el bivalve més produït a Espanya, cultivat en batees. El cultiu de musclos no requereix pinsos, ja que es basa en el filtrat de plàncton.
La indústria està sotmesa a estrictes controls de qualitat i seguretat alimentària. quins 4.842 són de mol·luscs. Galícia és la regió capdavantera en la producció de bivalves, encara que altres zones com el Delta de l'Ebre, València i Andalusia també són importants.
Aproximadament el 62% del musclo es comercialitza en fresc i el 38% es destina a la indústria transformadora. .El residu principal és la petxina, que constitueix el 33% del pes del musclo.
A Espanya, es generen aproximadament 25.530 tones de residus de petxines a l'any, amb un cost de gestió de fins a 400€/tona Les empreses productores de bivalves necessiten solucions per valoritzar aquests subproductes i contribuir a la bioeconomia circular. el projecte, genera 800 kg setmanals de subproducte SANDACH Categoria 3 i 1.500 kg de residu de musclo, amb un cost anual de gairebé 20.000€. BIVALVOS proposa estratègies de valorització integral dels residus de mol·luscs bivalves, implementables per les empreses d'aqüicultura.
- Objectiu 1: Desenvolupar un procés per a la separació de les fraccions orgànica i inorgànica de les restes de mol·luscs bivalves.
- Objectiu 2: Desenvolupar un bioestimulant basat en aminoàcids lliures a partir del residu de mol·luscs bivalves. La fracció orgànica, rica en nutrients, s'estudiarà per a l'extracció de proteïnes i la producció d'hidrolitzats proteics. Aquests es caracteritzaran i optimitzaran per al seu ús com a bioestimulants, provant-los i validant-los en camp.
- Objectiu 3: Desenvolupar un snack de musclo amb propietats immunomoduladores a partir de la fracció orgànica dels mol·luscs. S'avaluarà la composició nutritiva i el comportament en diferents tractaments. Es formularà l'snack amb ingredients adequats, validant-ne les propietats organolèptiques, microbiològiques i fisicoquímiques, a més de realitzar una avaluació analítica per a l'etiquetatge.
- Objectiu 4: Desenvolupar suports plàstics i ceràmics amb la fracció inorgànica dels residus de mol·luscs per a la depuració d'aigües. S'avaluaran diferents tipus de mòlta per obtenir la mida de partícula adequada de biocarbonat. S'estudiarà la influència del biocarbonat en la processabilitat i propietats dels filtres, optimitzant-ne la introducció en els suports. La composició òptima s'usarà per conformar suports similars als existents al reactor MBBR de Clóchinas Navarro.
- Nom coordinador: ASSOCIACIÓ D'INVESTIGACIÓ PER A LA INDÚSTRIA DEL CALÇAT I CONNEXES
- Adreça postal: C/ ALEMANYA 102, PICA
- Email coordinador: inescop@inescop.es
- Telèfon: 0034965395213
- Asociación de Investigación para la Industria del Calzado y Conexas (INESCOP)
- ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE INDUSTRIAS CÁRNICAS DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS
- ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE LAS INDUSTRIAS CERÁMICAS
- CLÓCHINAS NAVARRO, S.L.
- LA UNIÓ LLAURADORA I RAMADERA
- Asociación de Investigación para la Industria del Calzado y Conexas (INESCOP)