Ir o contido principal
Logo GO Olivebiome

Grupo Operativo OLIVEBIOME: Desenvolvemento biotecnolóxico de pre e probióticos para alimentación animal (aves e porcos) a partir de fibra de alperujo e outros subprodutos hortícolas

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 550.111,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO OLIVEBIOME
Abstract

O obxectivo de OLIVEBIOME é poñer en valor o orujo de oliva mediante a obtención dun produto destinado á alimentación animal de animais monogástricos, onde mediante procesos biotecnolóxicos permitan obter un produto con potencial efecto como prebiótico e/ou probiótico, que será avaliado en porcos. (letóns en transición) e en aves de curral (polos de engorde).

O proxecto implica unha serie de actividades de innovación, comezando polo estudo da capacidade prebiótica da fibra de oliva xunto coa de vexetais como o espárrago verde e a alcachofa fronte a cepas microbianas de bioactividade contrastada na microbiota intestinal animal, desenvolvendo sistemas semifermentativos. empresas industriais e avaliando a súa actividade efectiva. A xestión dos subprodutos da oliva require o desenvolvemento de novos procesos na industria do aceite de oliva que permitan o seu tratamento sostible.

Finalmente, o uso de materias primas con actividade prebiótica que supoñan melloras significativas na calidade e na saúde da produción de proteínas de orixe animal, sen recorrer ao uso de antibióticos ou aditivos zootécnicos sintéticos, supón un gran avance.

Descrición
  • Tipificación química da fibra de oliva.
  • Coñecer a capacidade de fermentación prebiótica e probiótica da fibra extraída do alperujo e doutros subprodutos hortícolas domésticos.
  • Comprender a capacidade nutricional das materias primas fermentadas como base para o desenvolvemento dun probiótico.
  • Establecer un modelo de fermentación de materias primas con cepas probióticas en condicións de laboratorio.
  • Deseño e escalado dun biorreactor para a produción dun probiótico a partir dunha materia prima e cepa prebióticas seleccionadas.
  • Comprender o impacto dos prebióticos e/ou probióticos deseñados para modelos experimentais de granxas porcinas e avícolas.
  • Comprender o impacto dos pre- e/ou probióticos deseñados para modelos de desafío térmico en granxas porcinas e avícolas.
  • Realizar un informe sectorial da industria do aceite de oliva española, que reflicta a serie histórica da produción de alperujo por comunidades e provincias autónomas.
Descrición das actividades
  • Caracterización química da fibra en materias primas a partir de subprodutos do orujo (aplerujo).
  • Avaliación da actividade prebiótica da fibra de alperujo e outros subprodutos de vexetais producidos a nivel nacional como base para a fermentación dun probiótico. Caracterización nutricional e fibrosidade de materias primas fermentadas utilizadas para o deseño dun probiótico.
  • Modelización do crecemento da mellor combinación de materias primas e cepas probióticas no laboratorio.
  • Ampliación dun proceso de produción de probióticos desde unha cepa microbiana illada das aceitunas ata a fermentación dun subproduto da oliva: acondicionamento da materia prima, fermentación e estabilización do prebiótico.
  • Execución de probas de concepto con produtos finais en porcino e aves e recollida de mostras para avaliar cambios no microbioma.
  • Avaliación dos produtos finais (pre e probióticos) en probas de validación (maior número de animais e en condicións representativas da xestión comercial) con desafío térmico en porcinos e aves.
  • Estudo do potencial produtivo do alperujo da industria do aceite de oliva español como macroestratexia nacional para a obtención de fibra para a produción animal.
Obxectivos

O obxectivo do proxecto OLIVEBIOME é buscar o uso do orujo de oliva, pero aportando un valor engadido, polo que se traballará na obtención dun produto destinado á alimentación animal para monogástricos onde, mediante procesos biotecnolóxicos, sexa posible obter un produto con potenciais efectos como prebiótico e/ou probiótico, que será avaliado en porcos (en galiñas de transición) e en galiñas de transición.

Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: Fundación Empresarial Universitaria Galega (FEUGA)
  • Enderezo postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Correo electrónico coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
  • Teléfono: +34 981534180
Coordinadores
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Beneficiarios
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Subcontratado
  • MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
  • SAN MIGUEL ARCÁNGEL
  • LUCTA