
Grupo Operativo OLIVEBIOME: Desenvolvemento biotecnolóxico de pre e probióticos para alimentación animal (aves e porcos) a partir de fibra de alperujo e outros subprodutos hortícolas
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 550.111,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO OLIVEBIOME
O obxectivo de OLIVEBIOME é poñer en valor o orujo de oliva mediante a obtención dun produto destinado á alimentación animal de animais monogástricos, onde mediante procesos biotecnolóxicos permitan obter un produto con potencial efecto como prebiótico e/ou probiótico, que será avaliado en porcos. (letóns en transición) e en aves de curral (polos de engorde).
O proxecto implica unha serie de actividades de innovación, comezando polo estudo da capacidade prebiótica da fibra de oliva xunto coa de vexetais como o espárrago verde e a alcachofa fronte a cepas microbianas de bioactividade contrastada na microbiota intestinal animal, desenvolvendo sistemas semifermentativos. empresas industriais e avaliando a súa actividade efectiva. A xestión dos subprodutos da oliva require o desenvolvemento de novos procesos na industria do aceite de oliva que permitan o seu tratamento sostible.
Finalmente, o uso de materias primas con actividade prebiótica que supoñan melloras significativas na calidade e na saúde da produción de proteínas de orixe animal, sen recorrer ao uso de antibióticos ou aditivos zootécnicos sintéticos, supón un gran avance.
- Tipificación química da fibra de oliva.
- Coñecer a capacidade de fermentación prebiótica e probiótica da fibra extraída do alperujo e doutros subprodutos hortícolas domésticos.
- Comprender a capacidade nutricional das materias primas fermentadas como base para o desenvolvemento dun probiótico.
- Establecer un modelo de fermentación de materias primas con cepas probióticas en condicións de laboratorio.
- Deseño e escalado dun biorreactor para a produción dun probiótico a partir dunha materia prima e cepa prebióticas seleccionadas.
- Comprender o impacto dos prebióticos e/ou probióticos deseñados para modelos experimentais de granxas porcinas e avícolas.
- Comprender o impacto dos pre- e/ou probióticos deseñados para modelos de desafío térmico en granxas porcinas e avícolas.
- Realizar un informe sectorial da industria do aceite de oliva española, que reflicta a serie histórica da produción de alperujo por comunidades e provincias autónomas.
- Caracterización química da fibra en materias primas a partir de subprodutos do orujo (aplerujo).
- Avaliación da actividade prebiótica da fibra de alperujo e outros subprodutos de vexetais producidos a nivel nacional como base para a fermentación dun probiótico. Caracterización nutricional e fibrosidade de materias primas fermentadas utilizadas para o deseño dun probiótico.
- Modelización do crecemento da mellor combinación de materias primas e cepas probióticas no laboratorio.
- Ampliación dun proceso de produción de probióticos desde unha cepa microbiana illada das aceitunas ata a fermentación dun subproduto da oliva: acondicionamento da materia prima, fermentación e estabilización do prebiótico.
- Execución de probas de concepto con produtos finais en porcino e aves e recollida de mostras para avaliar cambios no microbioma.
- Avaliación dos produtos finais (pre e probióticos) en probas de validación (maior número de animais e en condicións representativas da xestión comercial) con desafío térmico en porcinos e aves.
- Estudo do potencial produtivo do alperujo da industria do aceite de oliva español como macroestratexia nacional para a obtención de fibra para a produción animal.
O obxectivo do proxecto OLIVEBIOME é buscar o uso do orujo de oliva, pero aportando un valor engadido, polo que se traballará na obtención dun produto destinado á alimentación animal para monogástricos onde, mediante procesos biotecnolóxicos, sexa posible obter un produto con potenciais efectos como prebiótico e/ou probiótico, que será avaliado en porcos (en galiñas de transición) e en galiñas de transición.
- Coordinador/Denominación da entidade: Fundación Empresarial Universitaria Galega (FEUGA)
- Enderezo postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
- Correo electrónico coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
- Teléfono: +34 981534180
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
- SAN MIGUEL ARCÁNGEL
- LUCTA