Grupo Operativo de OLIVEBIOME: Desenvolvemento biotecnolóxico de pre- e probióticos para a alimentación animal (aves de curral e porcinas) a partir de fibra de alperujo e outros subprodutos hortícolas
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 550.111,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO OLIVEBIOME
O obxectivo de OLIVEBIOME é poñer en valor o orujo de oliva mediante a obtención dun produto destinado á alimentación animal de animais monogástricos, onde mediante procesos biotecnolóxicos permitan obter un produto con potencial efecto como prebiótico e/ou probiótico, que será avaliado en porcos. (letóns en transición) e en aves de curral (polos de engorde).
O proxecto implica unha serie de actividades de innovación, comezando polo estudo da capacidade prebiótica da fibra de oliva xunto coa de vexetais como o espárrago verde e a alcachofa fronte a cepas microbianas de bioactividade contrastada na microbiota intestinal animal, desenvolvendo sistemas semifermentativos. empresas industriais e avaliando a súa actividade efectiva. A xestión dos subprodutos da oliva require o desenvolvemento de novos procesos na industria do aceite de oliva que permitan o seu tratamento sostible.
Finalmente, o uso de materias primas con actividade prebiótica que supoñan melloras significativas na calidade e na saúde da produción de proteínas de orixe animal, sen recorrer ao uso de antibióticos ou aditivos zootécnicos sintéticos, supón un gran avance.
- Tipificación química da fibra da oliva.
- Comprender a capacidade de fermentación prebiótica e probiótica da fibra extraída do alperujo e outros subprodutos hortícolas domésticos.
- Comprender a capacidade nutricional das materias primas fermentadas como base para o desenvolvemento dun probiótico.
- Establecer un modelo de fermentación para materias primas con cepas probióticas en condicións de laboratorio.
- Deseño e escalado dun biorreactor para a produción dun probiótico a partir dunha materia prima e cepa prebiótica seleccionadas.
- Comprender o impacto dos pre- e/ou probióticos deseñados para modelos experimentais de granxas porcinas e avícolas.
- Comprender o impacto dos pre- e/ou probióticos deseñados para modelos de desafío térmico en granxas porcinas e avícolas.
- Elaborar un informe sectorial sobre a industria española do aceite de oliva, que reflicta a serie histórica da produción de alperuxo por comunidades autónomas e provincias.
- Caracterización química da fibra en materias primas a partir de subprodutos do bagazo (apleruxo).
- Avaliación da actividade prebiótica da fibra de alperujo e outros subprodutos de vexetais producidos a nivel nacional como base para a fermentación dun probiótico. Caracterización nutricional e fibrosidade de materias primas fermentadas empregadas para o deseño dun probiótico.
- Modelización do crecemento da mellor combinación de materias primas e cepas probióticas no laboratorio.
- Ampliación dun proceso de produción de probióticos desde unha cepa microbiana illada das olivas ata a fermentación dun subproduto da oliva: acondicionamento da materia prima, fermentación e estabilización do prebiótico.
- Execución de probas de concepto con produtos finais en porcos e aves de curral e recollida de mostras para avaliar os cambios no microbioma.
- Avaliación dos produtos finais (pre- e probióticos) en probas de validación (maior número de animais e en condicións representativas da xestión comercial) cun desafío térmico en porcos e aves de curral.
- Estudo do potencial produtivo do alperuxo da industria española do aceite de oliva como macroestratexia nacional para a obtención de fibra para a produción animal.
O obxectivo do proxecto OLIVEBIOME é atopar o uso do bagazo de oliva, pero aportando un valor engadido, polo que traballaremos na obtención dun produto destinado á alimentación animal para monogástricos onde, mediante procesos biotecnolóxicos, será posible obter un produto con potenciais efectos como prebiótico e/ou probiótico, que se avaliará en porcos (en leitóns de transición) e en aves de curral (polos de engorde).
- Nome do coordinador/entidade: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA)
- Enderezo postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
- Correo electrónico do coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
- Teléfono: +34 981534180
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
- SAN MIGUEL ARCÁNGEL
- LUCTA