Ir o contido principal
Logo GO Olivebiome

Grupo Operativo de OLIVEBIOME: Desenvolvemento biotecnolóxico de pre- e probióticos para a alimentación animal (aves de curral e porcinas) a partir de fibra de alperujo e outros subprodutos hortícolas

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 550.111,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO OLIVEBIOME
Abstract

O obxectivo de OLIVEBIOME é poñer en valor o orujo de oliva mediante a obtención dun produto destinado á alimentación animal de animais monogástricos, onde mediante procesos biotecnolóxicos permitan obter un produto con potencial efecto como prebiótico e/ou probiótico, que será avaliado en porcos. (letóns en transición) e en aves de curral (polos de engorde).

O proxecto implica unha serie de actividades de innovación, comezando polo estudo da capacidade prebiótica da fibra de oliva xunto coa de vexetais como o espárrago verde e a alcachofa fronte a cepas microbianas de bioactividade contrastada na microbiota intestinal animal, desenvolvendo sistemas semifermentativos. empresas industriais e avaliando a súa actividade efectiva. A xestión dos subprodutos da oliva require o desenvolvemento de novos procesos na industria do aceite de oliva que permitan o seu tratamento sostible.

Finalmente, o uso de materias primas con actividade prebiótica que supoñan melloras significativas na calidade e na saúde da produción de proteínas de orixe animal, sen recorrer ao uso de antibióticos ou aditivos zootécnicos sintéticos, supón un gran avance.

Descrición
  • Tipificación química da fibra da oliva.
  • Comprender a capacidade de fermentación prebiótica e probiótica da fibra extraída do alperujo e outros subprodutos hortícolas domésticos.
  • Comprender a capacidade nutricional das materias primas fermentadas como base para o desenvolvemento dun probiótico.
  • Establecer un modelo de fermentación para materias primas con cepas probióticas en condicións de laboratorio.
  • Deseño e escalado dun biorreactor para a produción dun probiótico a partir dunha materia prima e cepa prebiótica seleccionadas.
  • Comprender o impacto dos pre- e/ou probióticos deseñados para modelos experimentais de granxas porcinas e avícolas.
  • Comprender o impacto dos pre- e/ou probióticos deseñados para modelos de desafío térmico en granxas porcinas e avícolas.
  • Elaborar un informe sectorial sobre a industria española do aceite de oliva, que reflicta a serie histórica da produción de alperuxo por comunidades autónomas e provincias.
Descrición das actividades
  • Caracterización química da fibra en materias primas a partir de subprodutos do bagazo (apleruxo).
  • Avaliación da actividade prebiótica da fibra de alperujo e outros subprodutos de vexetais producidos a nivel nacional como base para a fermentación dun probiótico. Caracterización nutricional e fibrosidade de materias primas fermentadas empregadas para o deseño dun probiótico.
  • Modelización do crecemento da mellor combinación de materias primas e cepas probióticas no laboratorio.
  • Ampliación dun proceso de produción de probióticos desde unha cepa microbiana illada das olivas ata a fermentación dun subproduto da oliva: acondicionamento da materia prima, fermentación e estabilización do prebiótico.
  • Execución de probas de concepto con produtos finais en porcos e aves de curral e recollida de mostras para avaliar os cambios no microbioma.
  • Avaliación dos produtos finais (pre- e probióticos) en probas de validación (maior número de animais e en condicións representativas da xestión comercial) cun desafío térmico en porcos e aves de curral.
  • Estudo do potencial produtivo do alperuxo da industria española do aceite de oliva como macroestratexia nacional para a obtención de fibra para a produción animal.
Obxectivos

O obxectivo do proxecto OLIVEBIOME é atopar o uso do bagazo de oliva, pero aportando un valor engadido, polo que traballaremos na obtención dun produto destinado á alimentación animal para monogástricos onde, mediante procesos biotecnolóxicos, será posible obter un produto con potenciais efectos como prebiótico e/ou probiótico, que se avaliará en porcos (en leitóns de transición) e en aves de curral (polos de engorde).

Información de contacto
  • Nome do coordinador/entidade: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA)
  • Enderezo postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
  • Teléfono: +34 981534180
Coordinadores
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Beneficiarios
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Subcontratado
  • MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
  • SAN MIGUEL ARCÁNGEL
  • LUCTA