
Grup Operatiu OLIVEBIOME: Desenvolupament biotecnològic de pre i probiòtics dirigits alimentació animal (aviar i porcina) a partir de fibra d'alperujo i d'altres subproductes hortícoles
- Tipus Grup operatiu
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Pressupost assignat 550.111,00 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO OLIVEBIOME
L'objectiu d'OLIVEBIOME és aportar valor a l'orull d'oliva mitjançant l'obtenció d'un producte destinat a l'alimentació animal de monogàstrics, on a través de processos biotecnològics permetin obtenir un producte amb efecte potencial com a prebiòtic i/o probiòtic, que serà avaluat en porcí (garrins en transició) i en avicultura (pollastres d'engreix).
El projecte implica una sèrie d'activitats d'innovació, començant amb l'estudi de la capacitat prebiòtica de la fibra d'olivera juntament amb la d'hortalisses com a espàrrec verd i carxofes davant de ceps microbians de bioactivitat contrastada a la microbiota intestinal animal, desenvolupant sistemes fermentatius semi -industrials i avaluant la seva activitat efectiva. La gestió dels subproductes de l'olivera requereix el desenvolupament de nous processos a la indústria orera que permetin el seu tractament sostenible.
Finalment, la utilització de matèries primeres amb activitat prebiòtica que impliquin millores significatives en la qualitat i la salut de la producció de proteïnes d'origen animal, sense recórrer a l'ús d'antibiòtics o additius zootècnics de síntesi, suposa un gran avenç.
- Tipificació química de la fibra de l'olivera.
- Conèixer la capacitat prebiòtica i fermentativa amb probiòtics de la fibra extreta de l'alperujo i altres subproductes hortícoles nacionals.
- Conèixer la capacitat nutricional de primeres matèries fermentades com a base per al desenvolupament d'un probiòtic.
- Establir un model de fermentació de matèries primeres amb ceps probiòtics sota condicions de laboratori.
- Disseny i escalat de bioreactor per a la producció d'un probiòtic a partir d'una matèria primera i un cep prebiòtic seleccionats.
- Conèixer l'impacte de pre i/o probiòtics dissenyats sobre models de granges experimentals de porcí i aviària.
- Conèixer l'impacte de pre i/o probiòtics dissenyats sobre models de desafiament tèrmic en granges de porcí i aviària.
- Disposar d'un informe sectorial de la indústria orera espanyola, on es reflectisca la sèrie històrica de producció d'alperujo per comunitats autònomes i províncies.
- Caracterització química de la fibra en matèries primeres de subproductes de l'orera (emprenyola).
- Avaluació de l'activitat prebiòtica de la fibra de l'alperujo i d'altres subproductes d'hortalisses produïdes a nivell nacional com a base per fermentar un probiòtic Caracterització nutricional i fibrositat de primeres matèries fermentades utilitzades per al disseny d'un probiòtic.
- Modelització del creixement de la millor combinació de matèries primeres i ceps probiòtics al laboratori.
- Escalat d'un procés productiu d'un probiòtic a partir d'un cep microbian aïllat de l'oliva sobre la fermentació d'un subproducte de l'olivera: condicionament de primera matèria, fermentació i estabilització del prebiòtic.
- Execució de les proves de concepte amb els productes finals en bestiar porcí i aviària i recollida de mostres per a avaluació de canvis al microbioma.
- Avaluació dels productes finals (pre i probiòtics) en proves de validació (més nombre d'animals i en condicions representatives d'un maneig comercial) amb un desafiament tèrmic sobre el bestiar porcí i aviària.
- Estudi del potencial productiu de l'alperujo de la indústria orera espanyola com a macroestratègia nacional per a l'obtenció de fibra dirigida a producció animal.
L'objectiu del projecte OLIVEBIOME és la recerca de l'ús de la brisa d'oliva, però aportant valor afegit, per la qual cosa es treballarà en l'obtenció d'un producte destinat a l'alimentació animal de monogàstrics on a través de processos biotecnològics permetin obtenir un producte amb potencial efecte com a prebiòtic i/o probiòtic, que serà avaluat en porcí.
- Nom coordinador/entitat: Fundació Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Adreça postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostel·la, La Corunya
- Email coordinador/entitat: l.carbia@feuga.es
- Telèfon: +34 981534180
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
- SAN MIGUEL ARCÁNGEL
- LUCTA