Skip to main content
Logo GO Olivebiome

Grup Operatiu OLIVEBIOME: Desenvolupament biotecnològic de pre i probiòtics dirigits alimentació animal (aviar i porcina) a partir de fibra d'alperujo i d'altres subproductes hortícoles

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Pressupost assignat 550.111,00 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte GO OLIVEBIOME
Abstract

L'objectiu d'OLIVEBIOME és aportar valor a l'orull d'oliva mitjançant l'obtenció d'un producte destinat a l'alimentació animal de monogàstrics, on a través de processos biotecnològics permetin obtenir un producte amb efecte potencial com a prebiòtic i/o probiòtic, que serà avaluat en porcí (garrins en transició) i en avicultura (pollastres d'engreix).

El projecte implica una sèrie d'activitats d'innovació, començant amb l'estudi de la capacitat prebiòtica de la fibra d'olivera juntament amb la d'hortalisses com a espàrrec verd i carxofes davant de ceps microbians de bioactivitat contrastada a la microbiota intestinal animal, desenvolupant sistemes fermentatius semi -industrials i avaluant la seva activitat efectiva. La gestió dels subproductes de l'olivera requereix el desenvolupament de nous processos a la indústria orera que permetin el seu tractament sostenible.

Finalment, la utilització de matèries primeres amb activitat prebiòtica que impliquin millores significatives en la qualitat i la salut de la producció de proteïnes d'origen animal, sense recórrer a l'ús d'antibiòtics o additius zootècnics de síntesi, suposa un gran avenç.

Descripció
  • Tipificació química de la fibra de l'olivera.
  • Conèixer la capacitat prebiòtica i fermentativa amb probiòtics de la fibra extreta de l'alperujo i altres subproductes hortícoles nacionals.
  • Conèixer la capacitat nutricional de primeres matèries fermentades com a base per al desenvolupament d'un probiòtic.
  • Establir un model de fermentació de matèries primeres amb ceps probiòtics sota condicions de laboratori.
  • Disseny i escalat de bioreactor per a la producció d'un probiòtic a partir d'una matèria primera i un cep prebiòtic seleccionats.
  • Conèixer l'impacte de pre i/o probiòtics dissenyats sobre models de granges experimentals de porcí i aviària.
  • Conèixer l'impacte de pre i/o probiòtics dissenyats sobre models de desafiament tèrmic en granges de porcí i aviària.
  • Disposar d'un informe sectorial de la indústria orera espanyola, on es reflectisca la sèrie històrica de producció d'alperujo per comunitats autònomes i províncies.
Descripció de les activitats
  • Caracterització química de la fibra en matèries primeres de subproductes de l'orera (emprenyola).
  • Avaluació de l'activitat prebiòtica de la fibra de l'alperujo i d'altres subproductes d'hortalisses produïdes a nivell nacional com a base per fermentar un probiòtic Caracterització nutricional i fibrositat de primeres matèries fermentades utilitzades per al disseny d'un probiòtic.
  • Modelització del creixement de la millor combinació de matèries primeres i ceps probiòtics al laboratori.
  • Escalat d'un procés productiu d'un probiòtic a partir d'un cep microbian aïllat de l'oliva sobre la fermentació d'un subproducte de l'olivera: condicionament de primera matèria, fermentació i estabilització del prebiòtic.
  • Execució de les proves de concepte amb els productes finals en bestiar porcí i aviària i recollida de mostres per a avaluació de canvis al microbioma.
  • Avaluació dels productes finals (pre i probiòtics) en proves de validació (més nombre d'animals i en condicions representatives d'un maneig comercial) amb un desafiament tèrmic sobre el bestiar porcí i aviària.
  • Estudi del potencial productiu de l'alperujo de la indústria orera espanyola com a macroestratègia nacional per a l'obtenció de fibra dirigida a producció animal.
Objectius

L'objectiu del projecte OLIVEBIOME és la recerca de l'ús de la brisa d'oliva, però aportant valor afegit, per la qual cosa es treballarà en l'obtenció d'un producte destinat a l'alimentació animal de monogàstrics on a través de processos biotecnològics permetin obtenir un producte amb potencial efecte com a prebiòtic i/o probiòtic, que serà avaluat en porcí.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Fundació Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
  • Adreça postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostel·la, La Corunya
  • Email coordinador/entitat: l.carbia@feuga.es
  • Telèfon: +34 981534180
Coordinadors
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Beneficiaris
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Subcontractat
  • MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
  • SAN MIGUEL ARCÁNGEL
  • LUCTA