Skip to main content
Logo GO Olivebiome

OLIVEBIOME Talde Eragilea: alperujo zuntzetatik eta baratzezaintzako beste azpiproduktu batzuetatik abereentzako (hegaztiak eta txerriak) elikadurarako prebiotikoen eta probiotikoen garapen bioteknologikoa.

  • Mota Talde operatiboa
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Esleitutako Aurrekontua 550.111,00 €
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Cantabria; Galicia; Madrid, Comunidad de
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
  • Proiektuaren webgunea GO OLIVEBIOME
Abstract

OLIVEBIOMEren helburua da oliba-pomadari balioa ematea, animalia monogastrikoen elikadurarako zuzendutako produktu bat lortuz, non prozesu bioteknologikoen bidez prebiotiko eta/edo probiotiko gisa efektu potentziala duen produktu bat lortzea ahalbidetzen baitute, txerrietan ebaluatuko dena. (txerrikumeak trantsizioan) eta hegaztietan (oilasko oiloak).

Proiektuak berrikuntza-jarduera batzuk hartzen ditu barne, oliba-zuntzaren gaitasun prebiotikoaren azterketarekin batera, zainzuri berdeak eta orburuak bezalako barazkiak, animalien hesteetako mikrobiotan bioaktibitate kontrastatuko andui mikrobioen aurka, sistema erdi-hartzigarriak garatuz. industria-enpresak eta haien jarduera eraginkorra ebaluatzea. Oliba-azpiproduktuen kudeaketak prozesu berriak garatzea eskatzen du oliba-olioaren industrian, haien tratamendu iraunkorra ahalbidetzen dutenak.

Azkenik, animalia-jatorriko proteinen ekoizpenaren kalitatean eta osasunean hobekuntza nabarmenak dakarren jarduera prebiotikoa duten lehengaiak erabiltzeak, antibiotiko edo gehigarri zootekniko sintetikorik erabili gabe, aurrerapen handia suposatzen du.

Azalpena
  • Oliba-zuntzaren tipaketa kimikoa.
  • Alperujotik eta etxeko lorezaintzako beste azpiproduktuetatik ateratako zuntzaren hartzidura prebiotiko eta probiotikorako ahalmena ulertzea.
  • Hartzitutako lehengaien nutrizio-ahalmena ulertzea probiotiko bat garatzeko oinarri gisa.
  • Probiotiko anduiak dituzten lehengaien hartzidura-eredu bat ezartzea laborategiko baldintzetan.
  • Aukeratutako lehengai eta andui prebiotiko batetik probiotiko bat ekoizteko bioerreaktore baten diseinua eta eskalatzea.
  • Txerri eta hegazti-haztegi eredu esperimentaletarako diseinatutako pre- eta/edo probiotikoen eragina ulertzeko.
  • Txerri eta hegazti-haztegietan erronka termikoen ereduetarako diseinatutako aurre- eta/edo probiotikoen eragina ulertzeko.
  • Espainiako oliba-olioaren industriari buruzko txosten sektoriala egitea, autonomia-erkidegoen eta probintzien alperujo-ekoizpenaren serie historikoa islatuz.
Jardueren deskribapena
  • Ordagiaren azpiproduktuetatik (aplerujo) zuntzaren karakterizazio kimikoa lehengaietan.
  • Alperujo zuntzaren eta nazio mailan ekoitzitako barazkien beste azpiproduktuen jarduera prebiotikoaren ebaluazioa probiotiko baten hartziduraren oinarri gisa. Probiotiko bat diseinatzeko erabilitako lehengai hartzituen ezaugarri nutrizionala eta fibrositatea.
  • Laborategian lehengaien eta andui probiotikoen konbinazio onenaren hazkundea modelatzea.
  • Olibetatik isolatutako mikrobio-tentsio batetik ekoizteko prozesu bat eskalatzea olibaren azpiproduktu baten hartzidurara: lehengaien egokitzea, hartzidura eta prebiotikoaren egonkortzea.
  • Txerri eta hegaztietan azken produktuekin kontzeptu-frogak egitea eta mikrobiomaren aldaketak ebaluatzeko laginak biltzea.
  • Azken produktuen ebaluazioa (prebiotikoak eta probiotikoak) baliozkotze probetan (animalia-kopuru handiagoa eta kudeaketa komertzialeko baldintza adierazgarrietan) txerri eta hegaztietan erronka termiko batekin.
  • Espainiako oliba-olioaren industriaren alperujoaren ekoizpen-potentzialaren azterketa, animalia-ekoizpenerako zuntza lortzeko makro-estrategia nazional gisa.
Helburuak

OLIVEBIOME proiektuaren helburua da oliba-pomaren erabilera aurkitzea, baina balio erantsia emanez, beraz, monogastrikoentzako animalia elikadurarako produktu bat lortzeko lan egingo dugu, non, prozesu bioteknologikoen bidez, prebiotiko eta/edo probiotiko gisa eragin potentzialak dituen produktu bat lortzeko aukera izango dena, txerrietan (trantsizioko txerrikumeetan) eta oilasko hegaztietan (oihal hegaztietan) ebaluatuko dena.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Galiziako Unibertsitate Enpresaren Fundazioa (FEUGA)
  • Posta helbidea: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: l.carbia@feuga.es
  • Telefonoa: +34 981534180
Koordinatzaileak
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Onuradunak
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Kanpoko kontratazioa
  • MASLINA INTERNATIONAL TRADE S.L.
  • SAN MIGUEL ARCÁNGEL
  • LUCTA