Grupo Operativo: Desenvolvemento Sostible e Economía Circular no Sector Vitivinícola
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2018 -2018
- Orzamento asignado 10.000,00 €
- Ámbito Autonómico
- Comunidade Autónoma Cataluña
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/5202516/Redacci%C3%B3+GO_2016_007_A…
Creación dun Grupo Operativo para propoñer un Proxecto de Innovación que inclúa a creación dun sistema de indicadores de sustentabilidade e o desenvolvemento de diferentes modelos de economía circular no sector vitivinícola.
Trátase de desenvolver un sistema de indicadores baseado na metodoloxía DPSIR, que terá en conta os cinco vectores ambientais fundamentais inicialmente previstos (enerxía, auga, residuos, compras verdes, e aspectos sociais), que permita ás empresas definir accións concretas de mellora que se concretarán en diferentes modelos de negocio da economía circular segundo as súas necesidades.
A metodoloxía DPSIR (Driving-Forces-Pressures-State-Impacts-Respond) aborda o desenvolvemento dun marco conceptual para a formulación e comunicación de políticas e/ou respostas ambientais que se poidan implementar para paliar diversos problemas ambientais, tendo en conta tamén os aspectos sociais.
O DPSIR pode axudar a estruturar a información ambiental relacionada con problemas ambientais específicos do sector vitivinícola analizando as causas, as consecuencias e as posibles respostas.
Ademais dos anteriores, conseguíronse os seguintes obxectivos técnicos específicos:
- A creación do Grupo Operativo e a definición do potencial consorcio de investigación. Ademais da posta en marcha do grupo operativo por parte dos seus membros (INNOVI e EURECAT-CTM), tamén se identificaron as principais partes interesadas dentro das iniciativas e proxectos innovadores que se están a desenvolver actualmente no sector vitivinícola. Isto permitiunos contactar con eles e abrirlles a porta a que formen parte do futuro proxecto de innovación, no que xa manifestaron interese.
Neste sentido, o consorcio do proxecto de innovación estará integrado por institucións de investigación especializadas en sustentabilidade no sector agrario e procesos industriais agroalimentarios, consultorías medioambientais, empresas vinícolas e provedores do sector, co fin de traballar en toda a cadea de valor.
Este consorcio representará as necesidades e retos do sector e desenvolverá así un proxecto innovador e competitivo. - A identificación e avaliación detallada de experiencias no sector (pegada de carbono, pegada hídrica e sistemas de indicadores enerxéticos, económicos, sociais e relacionados coa sustentabilidade) co fin de pre-avaliar que liñas de traballo se deben salientar á hora de determinar este conxunto de indicadores.
- Determinar e analizar os mecanismos que utilizan as empresas para informar dos seus logros en materia de sustentabilidade, co fin de predeterminar as mellores ferramentas para informar do seu compromiso coa sustentabilidade a partir deste sistema de indicadores.
- Redacción do proxecto de innovación. A partir das conclusións obtidas nas fases anteriores, definíronse as actuacións innovadoras necesarias para determinar o alcance do proxecto e concretar os obxectivos técnicos.
O enfoque predominante foi definir un proxecto entre os membros do Grupo Operativo en función das necesidades identificadas de forma colaborativa e participativa coas empresas do sector.
Non obstante, definiranse os perfís das empresas, entes públicos ou centros de investigación complementarios que serían necesarios incorporar ao proxecto de innovación para acadar os obxectivos sinalados, así como as implicacións, requisitos e prazos das distintas convocatorias identificadas para a presentación do proxecto.
O obxectivo inicial da fase de creación e definición do proxecto do Grupo Operativo foi presentar os resultados obtidos da memoria, co fin de recibir feedback das empresas do sector para a definición do proxecto de innovación por parte da GO. Con isto, convocouse unha xuntanza de traballo nas instalacións de INNOVI, á que foi convidado o Comité de Proxecto INNOVI.
O obxectivo principal desta Comisión é promover proxectos de investigación, desenvolvemento e innovación en toda a cadea de valor do sector vitivinícola, aliñados coa visión e misión de INNOVI. Os obxectivos da comisión e do Goberno atópanse así totalmente aliñados, polo que se considerou oportuno celebrar a reunión de traballo conxuntamente. A Comisión está formada na actualidade por sete membros, entre adegas, universidades e centros tecnolóxicos.
Desde a presentación dos resultados, as empresas destacaron a necesidade de que o proxecto de innovación non só se centre no desenvolvemento dun sistema de indicadores para a economía circular, senón que permita ás empresas definir accións concretas que lles axuden a impulsar modelos de negocio de economía circular.
A partir deste momento, o enfoque do proxecto enriqueceuse coa petición do sector de desenvolver tamén, paralelamente, modelos de negocio de economía circular que potenciasen o sistema de indicadores inicialmente proposto. Tamén se acordou que a Xunta de Goberno estaría integrada por INNOVI e EURECAT e contaría unicamente co apoio das empresas para definir conxuntamente o proxecto nunha sesión de obradoiros posterior, co fin de identificar as súas necesidades e transmitilas de forma activa. Deste xeito, se quería contar co seu apoio vital para presentar o proxecto a unha das convocatorias de investigación como socios beneficiarios.
O citado obradoiro tivo lugar o martes 19 de xuño de 2018. A GO encargouse da elaboración, e neste obradoiro participaron 12 asistentes de diferentes sectores vitivinícolas.
Consideráronse tres partes fundamentais:
- Introdución (30 min.). Presentación e recordatorio dos antecedentes, formación do GO, obxectivos e metodoloxía que se empregarían no obradoiro.
- Dinámica participativa (1h e 45 min.) Dous grupos de 6 persoas traballaron sobre os modelos de economía circular xa definidos coa metodoloxía Canvas, sendo un membro de EURECAT moderando cada mesa.
- Conclusións (15 min.) Posta en común das ideas xurdidas e das principais conclusións ás que se chegou.
No obradoiro expuxéronse as principais cuestións de interese para o sector sobre estes modelos de economía circular, como paso previo ao desenvolvemento do propio proxecto de investigación.
Deste xeito, comezamos a identificar as necesidades máis urxentes para implantar as solucións desenvolvidas para o propio proxecto e, ao mesmo tempo, espertou aínda máis o interese das empresas por participar.
Como resultado, finalizou o propio proxecto de innovación proposto. O seu principal obxectivo é desenvolver e implantar novos modelos de negocio baseados na economía circular no sector vitivinícola para fortalecer o sector, diversificar as súas actividades e abrilo a novas oportunidades de desenvolvemento, tendo en conta unha perspectiva sostible.
- Nome da coordinadora/entidade: Asociación AEI Innovi
- Correo electrónico coordinador/entidade: csantamaria@innovi.cat
- Associació AEI Innovi