Skip to main content

Grup Operatiu: Desenvolupament sostenible i l'economia circular al sector vitivinícola

Descripció

Creació d'un Grup Operatiu per plantejar un Projecte d'Innovació que contempla la creació d'un sistema d'indicadors per a la sostenibilitat i el desenvolupament de diferents models d'economia circular al sector vitivinícola.

Consisteix en el desenvolupament d‟un sistema d‟indicadors a partir de la metodologia DPSIR, que tindrà en compte els 5 vectors ambientals fonamentals inicialment previstos (energia, aigua, residus, compra verda i aspectes socials), permetent definir accions concretes de millora a les empreses que es materialitzaran en diferents models de negoci d‟economia circular d‟acord amb les seves necessitats.

La metodologia DPSIR (Driving-Forces-Pressures-State-Impacts-Respond) tracta del desenvolupament d'un marc conceptual per formular i comunicar polítiques i/o respostes ambientals que puguin implementar-les per pal·liar diferents problemes ambientals tenint en compte alhora aspectes socials.

El DPSIR pot ajudar a estructurar la informació ambiental relativa als problemes ambientals específics del sector vitivinícola analitzant-ne les causes, les conseqüències i les possibles respostes que es puguin donar.

Objectius

A més del que s'ha descrit, s'han assolit els objectius tècnics específics següents:

  • La creació del grup operatiu i la definició del potencial consorci de recerca. A més de la posada en marxa del grup operatiu pels seus integrants (INNOVI i EURECAT-CTM), també s'han identificat els actors de rellevància dins de les actuacions i els projectes innovadors que s'estan treballant actualment dins del sector vitivinícola. Això ha permès contactar-los i fer que puguin formar part del futur projecte d'innovació, pel qual ja han mostrat interès.
    En aquest sentit, el consorci del projecte d'innovació estarà format per institucions de recerca en l'àmbit de la sostenibilitat al sector agrícola i processos industrials agroalimentaris, consultories ambientals i empreses d'elaboració de vins i proveïdors de la indústria, per poder treballar tota la cadena de valor.
    Aquest consorci representarà les necessitats i les problemàtiques del sector i poder així desenvolupar un projecte innovador i competitiu al sector.
  • La identificació i avaluació de forma detallada de les experiències dutes a terme al sector (empremta de carboni, hídrica, i sistemes d'indicadors energètics, econòmics, socials i projectes relacionats amb la sostenibilitat) per poder preavaluar quines serien les línies de treball sobre les quals s'hauria de fer èmfasi a l'hora de determinar aquest conjunt d'indicadors.
  • La determinació i l'anàlisi de quins són els mecanismes que utilitzen les empreses per reportar el seu èxit sostenible, per tal de predeterminar quines haurien de ser les millors eines per reportar el seu compromís amb la sostenibilitat sobre la base d'aquest sistema d'indicadors.
  • La redacció del projecte dinnovació. En funció de les conclusions obtingudes a les fases prèvies, es van definir les accions innovadores necessàries per determinar l'abast del projecte i poder especificar els objectius tècnics.

L'opció predominant ha estat definir un projecte entre els membres del Grup Operatiu en funció de les necessitats identificades de forma col·laborativa i participativa amb les empreses del sector.

Això no obstant, es definiran els perfils de les empreses, entitats públiques o centres de recerca complementaris que caldria incorporar al projecte d'innovació per tal d'aconseguir els objectius plantejats, les implicacions, els requeriments i els terminis de les diferents convocatòries identificades per presentar el projecte.

Resultats

La fase de creació del Grup Operatiu i la definició del projecte va tenir com a objectiu inicial presentar els resultats obtinguts del reporting, per poder rebre el feedback de les empreses del sector amb vista a la definició del projecte d'innovació per part del GO. Amb aquesta visió, es va convocar una reunió de treball a les instal·lacions d'INNOVI on es va citar la Comissió de Projectes d'INNOVI.

Aquesta Comissió té com a objectiu principal impulsar projectes de recerca, Desenvolupament i Innovació a tota la cadena de valor del sector vitivinícola, alineats amb la visió i missió d'INNOVI. Els objectius de la comissió i del GO queden així completament alineats, per la qual cosa es va trobar idoni plantejar la reunió de treball de forma conjunta. La Comissió està formada actualment per 7 membres dentre els quals hi ha cellers, universitats i centres tecnològics.

De la presentació dels resultats, les empreses van advertir sobre la necessitat que el projecte d'innovació no només tingués com a objectiu el desenvolupament d'un sistema d'indicadors sobre economia circular, sinó que aquest havia de permetre, a més, poder definir accions concretes a les empreses que els ajudés a promoure models de negoci d'economia circular.

A partir d‟aquest punt, l‟enfocament del projecte es va enriquir amb la petició per part del sector de desenvolupar també de forma paral·lela, models de negoci d‟economia circular que posin en valor el sistema d‟indicadors plantejats de forma inicial. Així mateix, es va acordar que el GO estigués format per INNOVI i EURECAT i que només tingués el suport de les empreses per definir conjuntament el projecte en una sessió posterior en format workshop per tal de detectar-ne les necessitats i traslladar-les de forma activa. D'aquesta manera, si volia aconseguir el suport vital de cara a la presentació del projecte en alguna de les convocatòries de recerca com a socis beneficiaris.

Aquest workshop es va dur a terme el dimarts 19 de juny de 2018. El GO es va encarregar de la preparació, en aquest taller van participar 12 assistents procedents de diferents branques del sector vitivinícola.

Es van considerar tres parts fonamentals:

  • Introducció (30 min.). Presentació i recordatori dels antecedents, la formació del GO, objectius i la metodologia que s'utilitzaria al workshop.
  • Dinàmica participativa (1h i 45 min.) Dos grups de 6 persones van treballar els models d'economia circular ja definits amb la metodologia del Canvas, amb un membre d'EURECAT moderant cada taula.
  • Conclusions (15 min.) Posada en comú de les idees que van sorgir i les principals conclusions aconseguides.

Del workshop van sorgir les principals qüestions d'interès per part del sector en relació amb aquests models d'economia circular, com a pas previ de cara al desenvolupament del projecte d'investigació propi.

D'aquesta manera, es va començar a detectar quines són les necessitats més latents per poder posar en pràctica les solucions que es desenvolupin al mateix projecte i, alhora, acabar de despertar l'interès de les empreses a participar-hi.

Com a resultat, es va acabar de donar forma al projecte d'innovació proposat mateix, que té com a objectiu principal desenvolupar i posar en marxa nous models de negoci basats en l'economia circular del sector vitivinícola per potenciar el sector, diversificar les seves activitats i obrir-lo a noves oportunitats de desenvolupament, tenint en compte una perspectiva sostenible.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Associació AEI Innovi
  • Email coordinador/entitat: csantamaria@innovi.cat
Beneficiaris
  • Associació AEI Innovi