Ir o contido principal

Grupo Operativo: Impulsar o cultivo da faba en Cataluña a través de conservas innovadoras para a DOP Mongeta del Ganxet

Descrición

A faba Ganxet é unha leguminosa de gran calidade moi apreciada polos consumidores, pero raramente se vende en conserva. Isto débese a que as técnicas empregadas na súa conservación, sobre todo a esterilización, alteran profundamente as súas características organolépticas e asemellan sensorialmente a outras fabas en conserva que, cocidas de forma tradicional, serían moi diferentes.

Así, como os consumidores non poden recoñecer a súa calidade, non están dispostos a pagar un prezo máis elevado por adquirilos. Tendo en conta que o produto final que chega ao consumidor é o resultado de moitos factores, parece posible actuar en varios niveis para diminuír os efectos do tratamento térmico e tratar de manter as diferenzas sensoriais obxectivas entre as conservas elaboradas con excelentes materias primas e as elaboradas con materiais de menor calidade.

Con este obxectivo iniciouse en 2018 o presente proxecto, no que se traballou en dúas liñas principais: por unha banda, na selección de materias primas e; Por outra banda, nos protocolos de elaboración de conservas.

Obxectivos

O obxectivo xeral do proxecto é optimizar tanto o cultivo como o tratamento térmico empregado na elaboración das conservas de xudía Ganxet, para conseguir un produto obxectivamente recoñecible pola súa calidade sensorial, respectando plenamente as características da faba Ganxet DOP cando se elabora de forma tradicional.

Este novo produto enlatado debería permitir ás empresas que forman parte do Grupo Operativo que presenta o proxecto gañar terreo no mercado de conservas de xudía e maximizar o valor do selo de Denominación de Orixe Protexida desta leguminosa, tanto a nivel local como internacional.

Resultados

Os resultados obtidos no desenvolvemento do proxecto permitiron:

  • Afondar no rendemento agronómico da faba Ganxet e, ao mesmo tempo, optimizar o seu cultivo.
  • Desenvolver novos protocolos de tratamento térmico das conservas de feixón Ganxet, que demostraron ser menos agresivos sobre a materia prima.
  • Conseguir un produto final de maior calidade mediante a combinación de xermoplasma e o tratamento máis óptimo.
  • Desenvolver modelos de control de calidade das materias primas.
Información de contacto
  • Coordinador/denominación entidade: COOPERATIVA AGRARIA EL PROGRÈS-GARBÍ
  • Correo electrónico coordinador/entidade: josep.ferrer@c-ferrer.com
Beneficiarios
  • FUNDACIÓ MIQUEL AGUSTÍ
Subcontratado
  • Cooperativa Agrícola El Progrès-Garbí