Skip to main content

Grup Operatiu: Foment del cultiu de mongetes a Catalunya mitjançant conserves innovadores per a la DOP Mongeta del Ganxet

Descripció

Les mongetes del Ganxet són un llegum de qualitat molt apreciat pels consumidors, però la seva venda en forma de conserva és escassa. Això és degut a que les tècniques utilitzades en la conserva, especialment l'esterilització, n'alteren profundament les característiques organolèptiques i l'aproximen sensorialment a altres conserves de mongeta que, cuinades de forma tradicional, serien molt diferents.

D'aquesta manera, com que els consumidors no poden reconèixer-ne la qualitat, no estan disposats a pagar un preu més elevat per adquirir-les. Tenint en compte que el producte final que arriba al consumidor és el resultat de molts factors, sembla que es pot actuar a diversos nivells per reduir els efectes del tractament tèrmic, i intentar mantenir diferències sensorials objectives entre la conserva d'una matèria primera excel·lent i la conserva d'un material de menor qualitat.

Amb aquest objectiu, el 2018 es va iniciar aquest projecte, en què s'ha treballat en dues línies principals: d'una banda, en la selecció de la matèria primera i; d'altra banda, als protocols per a l'elaboració de les conserves.

Objectius

L'objectiu general del projecte és optimitzar tant el cultiu com el tractament tèrmic en l'elaboració de la conserva de les mongetes del Ganxet, per aconseguir un producte objectivament reconeixible per a la seva qualitat sensorial, respectant al màxim les característiques que presenta la mongeta del Ganxet DOP quan es prepara de forma tradicional.

Aquesta nova presentació en conserva ha de permetre a les empreses que formen part del Grup Operatiu que presenta el projecte, obrir-se camí al mercat de la mongeta en conserva i rendibilitzar al màxim el segell de la Denominació d'Origen Protegida que té aquest llegum, tant a nivell local com a nivell del mercat internacional.

Resultats

Els resultats obtinguts en el desenvolupament del projecte han permès:

  • Aprofundir en el comportament agronòmic de les mongetes del Ganxet i, alhora, optimitzar-ne el cultiu.
  • Desenvolupar nous protocols per al tractament tèrmic de les conserves de la mongeta del Ganxet, que han demostrat ser menys agressius amb la matèria primera.
  • Aconseguir un producte final de més qualitat a través de la combinació del germoplasma i el tractament més òptim.
  • Desenvolupar models per al control de qualitat de la matèria primera.
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: COOPERATIVA AGRÍCOLA EL PROGRÈS-GARBÍ
  • Email coordinador/entitat: josep.ferrer@c-ferrer.com
Beneficiaris
  • FUNDACIÓ MIQUEL AGUSTÍ
Subcontractat
  • Cooperativa Agrícola El Progrès-Garbí