Técnicas diferenciadoras na elaboración do viño andaluz: uso de lévedos autóctonos
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2017
- Orzamento asignado 479.545,00 €
- Ámbito Autonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
O sector vitivinícola andaluz enfróntase ao problema dun mercado que non é capaz de absorber un viño moi estandarizado e pouco diferenciado e cun prezo baixo por exceso de oferta. O uso de lévedos para auxiliar a fermentación é unha tecnoloxía pouco desenvolvida nas zonas rurais de Andalucía onde se emprega a fermentación espontánea coas consecuentes desvantaxes de resultados imprevisibles, riscos de ralentización da fermentación e perdas de produción.
O Grupo Operativo propón o illamento e utilización de lévedos autóctonos para obter viños de calidade diferenciada, coa aclimatación destes ao viñedo da zona. Isto suporá unha saída comercial ao viño da zona, aproveitando o potencial das técnicas e tecnoloxías biotecnolóxicas propias doutros sectores produtivos como o farmacéutico, logrando incrementar a actual posición competitiva da produción vitivinícola andaluza con respecto a outras denominacións e zonas xeográficas. actualmente máis demandado.
Este proxecto favorece o achegamento entre o sector da investigación e o sector agrario rural, fomentando o acceso a prácticas innovadoras que aporten valor engadido e promovendo unha actitude innovadora nos produtores de viño. Así mesmo, suporá unha mellora da competitividade do produto, facilitando o encaixe das economías locais nun mundo cada vez máis globalizado.