Tècniques diferenciadores en la producció vitivinícola andalusa: ús de llevats autòctons
- Tipus Grupo operativo
- Execució 2017
- Pressupost assignat 479.545,00 €
- Àmbit Autonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
El sector vitivinícola andalús es troba amb la problemàtica d´un mercat que no és capaç d´absorbir un vi molt estandarditzat i poc diferenciat i amb un preu baix a causa de la sobreoferta. L'ús de llevats per ajudar la fermentació és una tecnologia poc desenvolupada a les zones rurals d'Andalusia on es fa servir la fermentació espontània amb els consegüents inconvenients de resultats imprevisibles, riscos d'alentiment de fermentació i pèrdues de producció.
El Grup Operatiu proposa l'aïllament i l'ús de llevats autòctons per a l'obtenció de vins de qualitat diferenciada, amb l'aclimatació d'aquests a la vinya de l'àrea. Així es donarà eixida comercial al vi de la zona aprofitant el potencial de tècniques biotecnològiques i tecnologia pròpies d'altres sectors de producció com el farmacèutic, aconseguint incrementar la posició competitiva actual de la producció vitivinícola andalusa respecte a altres denominacions i zones geogràfiques, actualment més demandades.
Aquest projecte fomenta un acostament entre el sector investigador i l'agrari rural, incentivant l'accés a pràctiques innovadores que suposin un valor afegit i promovent una actitud innovadora als productors vitivinícoles. De la mateixa manera, es provocarà una millora en la competitivitat del producte facilitant l'encaix de les economies locals en un món cada cop més globalitzat.