Ir o contido principal
Grupo Operativo detección y erradicación de almendra amarga. Proyecto de mejora para la competitividad del sector almendrero nacional.

Grupo Operativo: Plan de erradicación da améndoa amarga en España

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2018 -2020
  • Orzamento asignado 523.022,25 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Aragón; Balears, Illes; Castilla - La Mancha; Cataluña; Comunitat Valenciana; Extremadura; Murcia, Región de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://almendraamarga.grupooperativo.es/
Descrición

O sector da améndoa está en expansión no noso país. A produción de améndoas en España supón unha importante oportunidade para a agricultura dada a crecente demanda mundial deste produto. O noso produto é amplamente recoñecido e valorado nos mercados pola súa excelente calidade e as súas destacadas características organolépticas (sabor, textura, etc.), que o converten no produto preferido a nivel mundial para o seu consumo en forma de grans, como aperitivo ou aperitivo.

Tamén cabe destacar a súa inclusión como elemento importante da dieta mediterránea, recoñecido como patrimonio inmaterial da humanidade. Estas interesantes expectativas, con todo, enfróntanse a un grave problema: o da améndoa amarga. A mínima presenza de améndoas amargas, que ocasionalmente se atopan mesturadas entre lotes, supón un obstáculo para o mercado das améndoas de orixe española. O sabor amargo das améndoas débese a un aldehído aromático (benzaldehído) que é o resultado da hidrólise dunha substancia presente nestas améndoas amargas, a amigdalina.

Ademais deste aldehido, despréndese ácido cianhídrico, que pode resultar tóxico se se consume unha cantidade importante das améndoas mencionadas. Actualmente non existe ningunha limitación legal sobre o amargor das améndoas. Non obstante, para outro froito do xénero Prunus, como o albaricoque, temos o Regulamento (UE) 2017/1237 da Comisión, do 7 de xullo de 2017, polo que se modifica o Regulamento (CE) n.o 1881/2006 no que se refire ao contido máximo de ácido cianhídrico enteiro, triturado, moído, picado ou picado.

Ante a posibilidade de que se poña en marcha unha iniciativa legal para a améndoa tanto en Europa como no estranxeiro, o sector debe estar preparado coa tecnoloxía e as técnicas existentes. En caso contrario, a nosa competitividade veríase drasticamente reducida, e con ela o tecido empresarial e, en consecuencia, as 400.000 hectáreas cultivadas actualmente en zonas de alto valor ecolóxico.

Obxectivos

O obxectivo inquebrantable do proxecto é erradicar as améndoas amargas das canles de comercialización.
Identificación de améndoos e/ou pólas con améndoa amarga no campo para pór en marcha un programa de actuación como a eliminación, novas plantacións ou medidas de control, incluíndo o arrincado.
Identificación de améndoas amargas na transformación agroindustrial
Sensibilizar aos agricultores e veciños do rural sobre unha correcta xestión da améndoa mediante obradoiros, campañas de sensibilización, etc.

Resultados

Desenvolvemento dunha aplicación (aplicación móbil) que permita a identificación e xeolocalización de améndoas amargas. Desenvolver un mecanismo, a través dun sistema RFID, que alerte sobre a recollida de améndoas amargas de améndoas previamente identificadas e que á súa vez facilite o control das operacións na súa "reconversión" en améndoas doces ou o seu arrincado. Desenvolvemento dun prototipo para a identificación de améndoas amargas en liñas de produción mediante sistemas de Visión Artificial na industria/cooperativa para clasificalas e separalas. Desenvolvemento dun prototipo que identifique rapidamente, a partir de mostras, os compostos responsables da améndoa amarga á entrada do produto na cooperativa ou no control de campo.

Este equipo achegará información útil sobre a clasificación de calidade das améndoas na cooperativa. Campañas de sensibilización, difusión e colaboración. Sensibilizar á administración e á cidadanía en xeral sobre a importancia do tema tratado neste proxecto.

Información de contacto
  • Coordinador/a nome da entidade: ALMESUR
  • Correo electrónico coordinador/entidade: jcgallego@almensur.com
Colaboradores
  • Cooperativas Agroalimentarias de España
Beneficiarios
  • S.C.A
  • Almendrera Del Sur
  • Cooperativa de Comercialización Agraria de Totana Coato
  • SCOOP.
  • Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas
  • M.P.
  • Olives &Amp
  • Foods Machinery
  • S.L.
  • Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos
  • Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía
Subcontratado
  • Universidad de Córdoba
  • INES OPTICS
  • S.L