Skip to main content
Grupo Operativo detección y erradicación de almendra amarga. Proyecto de mejora para la competitividad del sector almendrero nacional.

Grup Operatiu: Pla d'eradicació de l'ametlla amarga a Espanya

  • Tipus Grup operatiu
  • Execució 2018 -2020
  • Pressupost assignat 523.022,25 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Aragón; Balears, Illes; Castilla - La Mancha; Cataluña; Comunitat Valenciana; Extremadura; Murcia, Región de
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
  • Web del projecte https://almendraamarga.grupooperativo.es/
Descripció

El sector de l'ametlla es troba en expansió al nostre país. La producció d'ametlla a Espanya representa una oportunitat important per a l'agricultura atès l'increment de la demanda que aquest producte està experimentant a nivell mundial. El nostre producte és àmpliament reconegut i valorat als mercats per la seva excel·lent qualitat i les seves excel·lents característiques organolèptiques (sabor, textura, etc.) que fan que sigui la preferida mundialment per al seu consum en gra, com a aperitiu o “snack”.

També cal ressaltar la seva inclusió com a element important dins la dieta mediterrània, reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat. Aquestes expectatives interessants s'enfronten, però, a un greu problema, el de l'ametlla amarga. La presència mínima d'ametlles amargues, que ocasionalment poden aparèixer barrejades entre les partides, suposa un fre al mercat d'ametlles d'origen espanyol. El sabor amarg de les ametlles és degut a un aldehid aromàtic (benzaldehid) que és fruit de la hidròlisi d'una substància present en aquestes ametlles amargues, l'amigdalina.

A més d'aquest aldehid, s'allibera àcid cianhídric que pot resultar tòxic si es consumeix una quantitat important de les ametlles esmentades. Actualment no hi ha una limitació legal a l'amargor de l'ametlla. No obstant això en un altre fruit del gènere prunus com l'albercoc tenim el Reglament (UE) 2017/1237 de la Comissió, de 7 de juliol de 2017, que modifica el Reglament (CE) n.° 1881/2006, pel que fa al contingut màxim d'àcid cianhídric itzats al consumidor final (Text pertinent a efectes de l'EEE.)

Davant la possibilitat que, per a l'ametlla, es pugui posar en marxa alguna iniciativa legal tant a territori europeu com a fora, el sector ha d'estar preparat amb la tecnologia i les tècniques implantades. Si no fos així la nostra competitivitat es reduiria dràsticament i, amb això el teixit empresarial i, com a conseqüència de l'anterior, les 400.000 ha que actualment es conreen en zones d'alt valor ecològic.

Objectius

L'objectiu irrenunciable del projecte és l'eradicació de l'ametlla amarga dels canals de comercialització.
Identificació dels ametllers i/o branques amb ametlla amarga a camp per tal de dur a terme un programa d'actuació com a eliminació, noves plantacions o mesures de control, inclòs l'arrencada.
Identificació de les ametlles amargues en la transformació agroindustrial
Sensibilització als agricultors i habitants de zones rurals per al bon maneig de l'ametlla mitjançant jornades, campanyes de sensibilització, etc.

Resultats

Desenvolupament d'una APP (aplicació per a dispositius mòbils) que permeti identificar i geolocalitzar els ametllers amargs. Desenvolupar un mecanisme, a través del sistema RFID, que avisi sobre la recollida d'ametlles amargues d'ametllers identificats prèviament i que alhora faciliti un control d'operacions en la “reconversió” a ametllers dolços oa l'arrencada. Desenvolupament d'un prototip per a identificació d'ametlla amarga en línies de producció mitjançant sistemes de Visió Artificial a la indústria/cooperativa per tal de realitzar-ne una classificació i separació Desenvolupament d'un prototip que identifiqui de manera ràpida i en base a mostres, els compostos responsables de les ametlles amargues a l'entrada del producte a la cooperativa o en el control.

Aquest equip proporcionarà una informació útil de classificació per qualitat de l'ametlla a la cooperativa Campanyes de sensibilització difusió i col·laboració Sensibilització a l'administració i al públic en general sobre la importància del tema tractat en aquest projecte

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: ALMESUR
  • Email coordinador/entitat: jcgallego@almensur.com
Col·laboradors
  • Cooperativas Agroalimentarias de España
Beneficiaris
  • S.C.A
  • Almendrera Del Sur
  • Cooperativa de Comercialización Agraria de Totana Coato
  • SCOOP.
  • Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas
  • M.P.
  • Olives &Amp
  • Foods Machinery
  • S.L.
  • Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos
  • Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía
Subcontractat
  • Universidad de Córdoba
  • INES OPTICS
  • S.L