
Talde Eragilea: Espainian almendra mingotsa desagerrarazteko plana
- Mota Talde operatiboa
- Exekuzioa 2018 -2020
- Esleitutako Aurrekontua 523.022,25 €
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Andalucía; Aragón; Balears, Illes; Castilla - La Mancha; Cataluña; Comunitat Valenciana; Extremadura; Murcia, Región de
- Finantza-iturri nagusia PEPAC 2014-2020
- Proiektuaren webgunea https://almendraamarga.grupooperativo.es/
Almendra sektorea zabaltzen ari da gurean. Espainian almendra ekoizpenak aukera garrantzitsua da nekazaritzarako, produktu honen eskaera globala gero eta handiagoa denez. Gure produktua oso ezaguna eta baloratzen da merkatuetan, bere kalitate bikainagatik eta ezaugarri organoleptiko nabarmenengatik (zaporea, testura, etab.), eta mundu mailan ale moduan, hamaiketakoa edo mokadu gisa kontsumitzeko produkturik hobetsia da.
Azpimarratzekoa da, halaber, Mediterraneoko dietaren elementu garrantzitsu gisa sartzea, gizateriaren ondare immaterial gisa aitortua. Itxaropen interesgarri hauek, ordea, arazo larri bati aurre egiten diote: almendra mingotsarena. Almendra mingotsa gutxien egoteak, tarteka loteen artean nahastuta aurki daitezkeenak, oztopo bat da jatorri espainiarreko almendraren merkaturako. Almendraren zapore mingotsa aldehido aromatiko bati (benzaldehidoa) zor zaio, almendra mingots hauetan dagoen substantzia baten, amigdalina, hidrolisiaren ondorio dena.
Aldehido honetaz gain, azido zianikoa askatzen da, eta toxikoa izan daiteke aipatutako almendra kopuru garrantzitsua kontsumitzen bada. Gaur egun ez dago lege-mugarik almendraren mingotsean. Hala ere, Prunus generoko beste fruitu bati dagokionez, abrikoteari adibidez, Batzordearen 2017ko uztailaren 7ko 2017/1237 (EB) Erregelamendua dugu, 1881/2006 (EE) Erregelamendua aldatzen duena, azido zianizikoaren gehieneko edukiari dagokionez, xehatu, xehatu, pikatu edo txikitu gabeko azken produktuetan (EA) abrikotarekin (EA) merkaturatu landu gabeko azken kontsumitzailearekin.
Europan zein kanpoan almendraren legezko ekimen bat martxan jartzeko aukera ikusita, sektorea prestatu behar da indarrean dauden teknologia eta teknikekin. Bestela, gure lehiakortasuna izugarri murriztuko litzateke, eta horrekin batera enpresa ehuna eta, ondorioz, gaur egun balio ekologiko handiko eremuetan lantzen diren 400.000 hektarea.
Proiektuaren etengabeko helburua da almendra mingotsa merkaturatze bideetatik kentzea.
Soroan almendra mingotsak dituzten almendrondoak eta/edo adarrak identifikatzea, ezabaketa, landaketa berriak edo kontrol neurriak, deserrotzea barne, ekintza-programa bat ezartzeko.
Almendra mingotsen identifikazioa nekazaritzako prozesaketa industrialean
Nekazariak eta landa-eremuetako bizilagunak almendraren kudeaketa egokiari buruz sentsibilizatzea tailer, sentsibilizazio kanpainen eta abarren bidez.
Almendrondo mingotsak identifikatzea eta geolokalizazioa ahalbidetzen duen aplikazioa (mugikorretarako aplikazioa) garatzea. Mekanismo bat garatzea, RFID sistema baten bidez, aurretik identifikatutako almendrondoetatik almendra mingotsa biltzeari buruz ohartarazten duena eta, aldi berean, almendrondo gozoetara "birkonbertsioan" edo haien errotik kentzean eragiketen kontrola errazten duena. Industria/kooperatibako Ikusmen Artifizialaren sistemak erabiliz produkzio-lerroetan almendra mingotsa identifikatzeko prototipo bat garatzea, hauek sailkatu eta bereizteko. Laginetan oinarrituta, produktua kooperatiban sartzean edo landa-kontrolean almendra mingotsen arduradunak diren konposatuak azkar identifikatzen dituen prototipo baten garapena.
Talde honek kooperatibako almendraren kalitate-sailkapenari buruzko informazio baliagarria emango du. Sentsibilizazio kanpainak, hedapena eta lankidetza. Proiektu honetan lantzen den gaiaren garrantziaz administrazioa eta herritarrak kontzientziatzea.
- Koordinatzailea/entitatearen izena: ALMESUR
- Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: jcgallego@almensur.com
- Cooperativas Agroalimentarias de España
- S.C.A
- Almendrera Del Sur
- Cooperativa de Comercialización Agraria de Totana Coato
- SCOOP.
- Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas
- M.P.
- Olives &Amp
- Foods Machinery
- S.L.
- Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos
- Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía
- Universidad de Córdoba
- INES OPTICS
- S.L