Ir o contido principal
Desarrollo de proteinas alimentarias de alta calidad mediante producción y procesamiento sostenibles de cultivos de leguminosas

Grupo Operativo PROTEINLEG: Desenvolvemento de proteínas alimentarias de alta calidade mediante a produción e procesamento sostible de cultivos de leguminosas

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2021 -2023
  • Orzamento asignado 552.147,36 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Galicia; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de; Rioja, La
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://proteinleg.es/grupos-operativos/
Descrición

Recuperación e posta en valor de variedades tradicionais de cultivos de leguminosas para aumentar a diversificación dos cultivos e obter grans/smentes de calidade óptima; e desenvolvemento de novas gamas de produtos

Obxectivos
  • Obxectivos xerais:
    • O obxectivo principal de PROTEINLEG é desenvolver fontes innovadoras, rendibles e eficientes de recursos de alimentos ricos en proteínas de orixe vexetal a partir do cultivo sostible de leguminosas en grans.
  • Definíronse os seguintes obxectivos específicos:
    • Garantir unha produción suficiente e sostible de materias primas, incluídas alternativas á soia, mediante un cultivo innovador, rendible e eficiente dos recursos de leguminosas ricas en proteínas.
    • Mellora da calidade e cantidade de proteína dos cultivos de leguminosas mediante un enfoque multidisciplinar.
    • Desenvolver produtos vexetais ricos en proteínas, entendendo as interaccións das proteínas con outros compoñentes dos alimentos e as súas consecuencias para a nutrición humana e animal.

Mediante o desenvolvemento dun modelo que garanta a subministración eficiente de proteínas vexetais e que aproveite os beneficios ecolóxicos do cultivo de leguminosas, PROTEINLEG busca dar resposta á crecente demanda de proteínas vexetais, proporcionando á sociedade unha alternativa sostible ás proteínas animais. Ademais, reducirá a gran dependencia do gando das importacións de soia, a principal fonte de proteína que se usa actualmente para a alimentación animal.
Deste xeito, PROTEINLEG aposta polo cultivo local de variedades tradicionais de leguminosas, actualmente relegadas a un segundo plano pola agricultura intensiva centrada nos cereais e a importación.

Resultados
  • Identificación da adaptabilidade e produtividade de diferentes cultivos e variedades de leguminosas en rexións climáticas de España mediante fenotipado e mellora para alimentación humana e animal.
  • Desenvolvemento de prototipos para consumo humano. A partir destes, concluíuse que os produtos de chícharo extruído son os que mellor actúan como base proteica, sendo competitivos en calidade de textura e sabor cos produtos a base de soia.
  • Desenvolvemento dun produto a base de chícharo para consumo humano polo seu maior valor nutricional
  • Formulación de dous pensos para animais de crecemento lento, substituíndo na medida do posible a fariña de soia por chícharos, mellorando o perfil de ácidos graxos e aumentando os aminoácidos esenciais.
Información de contacto
  • Denominación do coordinador/entidade: PROTEINGLEG
  • Correo electrónico coordinador/entidade: info@proteinleg.es
Colaboradores
  • AEL - Asociación Española de Leguminosas
  • AGACA - ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS
  • INVEGEN - Asociación para el Fomento de la I+D Tecnológica en Genómica Vegetal
Beneficiarios
  • ALMACENES GAMALLO
  • S.L.
  • CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
  • FEUGA - Fundación Empresa Universidad Gallega
  • FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO DE LA CARNE (CTC)
  • MIMIC SEAFOOD
  • S.L.
  • RAMIRO ARNEDO
  • S.A.
Subcontratado
  • CNTA- Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
  • PERALTIMI
  • S.L.
  • Universidad Complutense de Madrid