
PROTEINLEG Talde Eragilea: kalitate handiko elikagaien proteinak garatzea, lekale-laboreen ekoizpen eta prozesatze jasangarriaren bidez.
- Mota Talde operatiboa
- Exekuzioa 2021 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 552.147,36 €
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Galicia; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de; Rioja, La
- Finantza-iturri nagusia PEPAC 2014-2020
- Proiektuaren webgunea https://proteinleg.es/grupos-operativos/
Lekaleen labore barietate tradizionalak berreskuratzea eta hobetzea, laboreen dibertsifikazioa areagotzeko eta aleak/haziak kalitate optimoarekin lortzeko; eta produktu sorta berrien garapena
- Helburu orokorrak:
- PROTEINLEG-en helburu nagusia landareetan oinarritutako proteina ugariko elikagaien iturri berritzaileak, errentagarriak eta baliabide eraginkorrak garatzea da, aleen lekaleen laborantza jasangarritik abiatuta.
- PROTEINLEG-en helburu nagusia landareetan oinarritutako proteina ugariko elikagaien iturri berritzaileak, errentagarriak eta baliabide eraginkorrak garatzea da, aleen lekaleen laborantza jasangarritik abiatuta.
- Helburu zehatz hauek zehaztu dira:
- Lehengaien ekoizpen nahikoa eta iraunkorra bermatzea, sojaren alternatibak barne, proteina ugariko lekaleen laborantza berritzaile, errentagarri eta baliabideen erabilera eraginkorren bidez.
- Lekaleen laboreetako proteinen kalitatea eta kantitatea hobetzea, diziplina anitzeko ikuspegi baten bidez.
- Proteinetan aberatsak diren landare-produktuak garatzea, proteinek elikagaien beste osagai batzuekin dituzten elkarrekintzak eta gizakien eta animalien elikaduran dituzten ondorioak ulertuz.
Landare-proteinen hornikuntza eraginkorra bermatzen duen eta lekaleen laborantzaren onura ekologikoak aprobetxatzen dituen eredu bat garatuz, PROTEINLEGek landare-proteinen eskari gero eta handiagoari erantzun nahi dio, gizarteari animalia-proteinen alternatiba jasangarri bat eskainiz. Gainera, aziendak soja inportazioekiko duen menpekotasun handia murriztuko du, gaur egun animalien elikadurarako erabiltzen den proteina iturri nagusia.
Modu honetan, PROTEINLEGek lekale barietate tradizionalak tokian tokiko laborantzaren aldeko apustua egiten du, gaur egun zerealetan eta inportazioetan zentratutako nekazaritza intentsiboaren bigarren mailara baztertuta.
- Espainiako klima-eskualdeetako lekale-labore eta barietate ezberdinen moldagarritasuna eta produktibitatea identifikatzea, gizakien eta animalien elikaduraren fenotipizazioaren eta hobekuntzaren bidez.
- Giza kontsumorako prototipoen garapena. Horietatik ondorioztatu zen extrusionatutako ilar produktuak direla proteina-oinarri gisa hobekien jokatzen dutenak, soja-oinarritutako produktuekin ehundura-kalitate eta zapore aldetik lehiakorrak izanik.
- Giza kontsumorako ilar-oinarritutako produktua garatzea, duen nutrizio-balio handiagoa dela eta
- Hazkuntza moteleko animalientzako bi pentsuren formulazioa, soja-bazkaria ilarrekin ahal den neurrian ordezkatuz, gantz-azidoen profila hobetuz eta funtsezko aminoazidoak handituz.
- Koordinatzailearen/entitatearen izena: PROTEINGLEG
- Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: info@proteinleg.es
- AEL - Asociación Española de Leguminosas
- AGACA - ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS
- INVEGEN - Asociación para el Fomento de la I+D Tecnológica en Genómica Vegetal
- ALMACENES GAMALLO
- S.L.
- CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
- FEUGA - Fundación Empresa Universidad Gallega
- FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO DE LA CARNE (CTC)
- MIMIC SEAFOOD
- S.L.
- RAMIRO ARNEDO
- S.A.
- CNTA- Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
- PERALTIMI
- S.L.
- Universidad Complutense de Madrid