Skip to main content
Desarrollo de proteinas alimentarias de alta calidad mediante producción y procesamiento sostenibles de cultivos de leguminosas

Grup Operatiu PROTEINLEG: Desenvolupament de proteïnes alimentàries d'alta qualitat mitjançant producció i processament sostenibles de cultius de lleguminoses

  • Tipus Grup operatiu
  • Execució 2021 -2023
  • Pressupost assignat 552.147,36 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Galicia; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de; Rioja, La
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
  • Web del projecte https://proteinleg.es/grupos-operativos/
Descripció

Recuperació i posada en valor en qualitat de varietats tradicionals de cultius de lleguminoses, per incrementar la diversificació dels cultius i obtenir grans/llavors amb òptima qualitat; i desenvolupament de noves gammes de productes

Objectius
  • Objectius generals:
    • L'objectiu principal de PROTEINLEG és desenvolupar fonts d'aliments rics en proteïnes vegetals innovadores, rendibles i eficients a l'ús dels recursos, a partir del cultiu sostenible de lleguminoses de gra.
  • S'han definit els objectius específics següents:
    • Assegurar una producció de matèries primeres suficient i sostenible, incloent alternatives a la soja mitjançant el cultiu innovador, rendible i eficient en lús de recursos de lleguminoses riques en proteïnes.
    • Millorar la qualitat i la quantitat de proteïnes de cultius de lleguminoses mitjançant un enfocament multidisciplinari.
    • Desenvolupar productes d'origen vegetal, rics en proteïnes, mitjançant la comprensió de les interaccions de les proteïnes amb altres components dels aliments, i les conseqüències que tenen en l'alimentació humana i animal.

Amb el desenvolupament d'un model que garanteixi el subministrament de proteïnes vegetals de manera eficient i que aprofiti els avantatges ecològics del cultiu de lleguminoses, PROTEINLEG cerca donar resposta a la demanda creixent de proteïnes vegetals, proporcionant a la societat una alternativa sostenible a les proteïnes d'origen animal. A més, permet reduir l'elevada dependència de la ramaderia a les importacions de soja, la principal font de proteïnes emprada actualment per a l'elaboració de pinsos.
D'aquesta manera, PROTEINLEG aposta pel cultiu de proximitat de les varietats tradicionals de lleguminoses, actualment relegades a un segon pla per l'agricultura intensiva centrada al cereal i les importacions.

Resultats
  • Identificació de l'adaptabilitat i productivitat de diferents cultius de lleguminoses i varietats a regions climàtiques d'Espanya mitjançant el fenotipat i la millora per a alimentació humana i animal
  • Desenvolupament de prototips per a alimentació humana. D'ells es va extreure que els productes d'extrusionat de pèsol són els que actuen millor com a base proteica, i són competitius quant a qualitat de textura i sabor amb els productes a base de soja.
  • Desenvolupament d'un producte per a alimentació humana a base de pèsol a causa del seu valor nutricional més gran
  • Formulació de dos pinsos per a animals de creixement lent, substituint, en la mesura que sigui possible, la farina de soja per pèsol, millorant el perfil d'àcids grassos i augmentant els aminoàcids essencials
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: PROTEINGLEG
  • Email coordinador/entitat: info@proteinleg.es
Col·laboradors
  • AEL - Asociación Española de Leguminosas
  • AGACA - ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS
  • INVEGEN - Asociación para el Fomento de la I+D Tecnológica en Genómica Vegetal
Beneficiaris
  • ALMACENES GAMALLO
  • S.L.
  • CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
  • FEUGA - Fundación Empresa Universidad Gallega
  • FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO DE LA CARNE (CTC)
  • MIMIC SEAFOOD
  • S.L.
  • RAMIRO ARNEDO
  • S.A.
Subcontractat
  • CNTA- Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
  • PERALTIMI
  • S.L.
  • Universidad Complutense de Madrid