
Grup Operatiu PROTEINLEG: Desenvolupament de proteïnes alimentàries d'alta qualitat mitjançant producció i processament sostenibles de cultius de lleguminoses
- Tipus Grup operatiu
- Execució 2021 -2023
- Pressupost assignat 552.147,36 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Galicia; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de; Rioja, La
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://proteinleg.es/grupos-operativos/
Recuperació i posada en valor en qualitat de varietats tradicionals de cultius de lleguminoses, per incrementar la diversificació dels cultius i obtenir grans/llavors amb òptima qualitat; i desenvolupament de noves gammes de productes
- Objectius generals:
- L'objectiu principal de PROTEINLEG és desenvolupar fonts d'aliments rics en proteïnes vegetals innovadores, rendibles i eficients a l'ús dels recursos, a partir del cultiu sostenible de lleguminoses de gra.
- L'objectiu principal de PROTEINLEG és desenvolupar fonts d'aliments rics en proteïnes vegetals innovadores, rendibles i eficients a l'ús dels recursos, a partir del cultiu sostenible de lleguminoses de gra.
- S'han definit els objectius específics següents:
- Assegurar una producció de matèries primeres suficient i sostenible, incloent alternatives a la soja mitjançant el cultiu innovador, rendible i eficient en lús de recursos de lleguminoses riques en proteïnes.
- Millorar la qualitat i la quantitat de proteïnes de cultius de lleguminoses mitjançant un enfocament multidisciplinari.
- Desenvolupar productes d'origen vegetal, rics en proteïnes, mitjançant la comprensió de les interaccions de les proteïnes amb altres components dels aliments, i les conseqüències que tenen en l'alimentació humana i animal.
Amb el desenvolupament d'un model que garanteixi el subministrament de proteïnes vegetals de manera eficient i que aprofiti els avantatges ecològics del cultiu de lleguminoses, PROTEINLEG cerca donar resposta a la demanda creixent de proteïnes vegetals, proporcionant a la societat una alternativa sostenible a les proteïnes d'origen animal. A més, permet reduir l'elevada dependència de la ramaderia a les importacions de soja, la principal font de proteïnes emprada actualment per a l'elaboració de pinsos.
D'aquesta manera, PROTEINLEG aposta pel cultiu de proximitat de les varietats tradicionals de lleguminoses, actualment relegades a un segon pla per l'agricultura intensiva centrada al cereal i les importacions.
- Identificació de l'adaptabilitat i productivitat de diferents cultius de lleguminoses i varietats a regions climàtiques d'Espanya mitjançant el fenotipat i la millora per a alimentació humana i animal
- Desenvolupament de prototips per a alimentació humana. D'ells es va extreure que els productes d'extrusionat de pèsol són els que actuen millor com a base proteica, i són competitius quant a qualitat de textura i sabor amb els productes a base de soja.
- Desenvolupament d'un producte per a alimentació humana a base de pèsol a causa del seu valor nutricional més gran
- Formulació de dos pinsos per a animals de creixement lent, substituint, en la mesura que sigui possible, la farina de soja per pèsol, millorant el perfil d'àcids grassos i augmentant els aminoàcids essencials
- Nom coordinador/entitat: PROTEINGLEG
- Email coordinador/entitat: info@proteinleg.es
- AEL - Asociación Española de Leguminosas
- AGACA - ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS
- INVEGEN - Asociación para el Fomento de la I+D Tecnológica en Genómica Vegetal
- ALMACENES GAMALLO
- S.L.
- CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
- FEUGA - Fundación Empresa Universidad Gallega
- FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO DE LA CARNE (CTC)
- MIMIC SEAFOOD
- S.L.
- RAMIRO ARNEDO
- S.A.
- CNTA- Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
- PERALTIMI
- S.L.
- Universidad Complutense de Madrid