Ir o contido principal

5º Foro Internacional da Améndoa e o Pistacho: Como aumentar a competitividade no contexto da sustentabilidade

Data de Inicio: 27/05/2025
Data de finalización: 27/05/2025
Modalidade: En liñaEn persoa
Localización: Gran Hotel Albacete | C. Marqués de Molins, 1, 02001 Albacete

Descrición

Esta quinta edición do ' Foro Internacional da Améndoa e o Pistacho ' porá de novo en valor estes cultivos, que seguen a expandirse en España, proporcionando aos produtores as técnicas de xestión máis axeitadas para un cultivo rendible , sen esquecer as características inherentes da súa contribución social e ambiental.

Desde o inicio da campaña en setembro de 2024 , os prezos da améndoa experimentaron unha tendencia alcista, cun aumento do 33% , o que representa unha recuperación significativa despois de varios anos marcados pola caída dos prezos. Aínda que a oferta española segue a aumentar, tamén o fai o consumo global e, especialmente, o consumo europeo. Os prezos dos pistachos tamén se manteñen altos , impulsados polo aumento da oferta e unha demanda global máis activa.

O evento dividiuse en tres seccións, cada unha delas abordando a xestión das amendoeiras e dos pistacheiros de forma independente. Finalmente, dada a súa importancia económica no noso país, analizaremos nunha mesa redonda a influencia dos factores que inflúen na comercialización destes produtos, así como as necesidades e os retos do sector que axudarán a configurar estratexias de futuro.

Para conseguilo, contaremos co coñecemento de centros de investigación pioneiros en España e coa experiencia de empresas nacionais e internacionais con ampla traxectoria no sector.

Lugar: Gran Hotel Albacete | C. Marqués de Molins, 1, 02001 Albacete


PROGRAMA:

9:30 h - Benvida e apertura
Xosé Antonio Montero López. Director Territorial do Centro

9:45 a.m. - Pasado, presente e futuro da mellora xenética da améndoa no CEBAS-CSIC
Federico Dicenta López-Higuera. Investigador/a do CEBAS

10:10 h - Desenvolvemento e transferencia da Planta Certificada no CEBAS-CSIC
Xesús López Alcolea. Xefe de Desenvolvemento e Transferencia do Departamento de Mellora de Plantas do CEBAS-CSIC

10:35 h - Avaliación das variedades de améndoa nunha zona con risco de xeadas
Fernando Mañas Jiménez. Xefe do Servizo de Investigación e Asesoramento en Cultivos Leñosos (SIAL) do Instituto Técnico Agronómico Provincial de Albacete (ITAP)

11:00 a.m. - Pausa

11:30 h - Aspectos agronómicos para o cultivo de pistachos
Octavio Arquero Quílez. Coordinador/a da Rede Experimental de Froitos Secos de Andalucía. Técnico especialista da IFAPA

12:00 h. - Evolución e tendencias no cultivo do pistacho: novos modelos de implementación e xestión de cultivos
Antonio Villanueva González. Director de operacións e desenvolvemento da área do pistacho en Prunotec SL

12:30 h. - Mesa redonda: Estratexia sectorial: como satisfacer a demanda do mercado
Moderado por: Ramón Gil Pérez.
Participantes: Arturo Belmonte Leal, Jacques Naudé, Luis Campos Paez, Cristóbal Aránega Cuevas

13:45 h. - Peche


REXISTRO | LOCALIZACIÓN

Próximos eventos