5º Foro Internacional da Améndoa e o Pistacho: Como aumentar a competitividade no contexto da sustentabilidade
Descrición
Esta quinta edición do ' Foro Internacional da Améndoa e o Pistacho ' porá de novo en valor estes cultivos, que seguen a expandirse en España, proporcionando aos produtores as técnicas de xestión máis axeitadas para un cultivo rendible , sen esquecer as características inherentes da súa contribución social e ambiental.
Desde o inicio da campaña en setembro de 2024 , os prezos da améndoa experimentaron unha tendencia alcista, cun aumento do 33% , o que representa unha recuperación significativa despois de varios anos marcados pola caída dos prezos. Aínda que a oferta española segue a aumentar, tamén o fai o consumo global e, especialmente, o consumo europeo. Os prezos dos pistachos tamén se manteñen altos , impulsados polo aumento da oferta e unha demanda global máis activa.
O evento dividiuse en tres seccións, cada unha delas abordando a xestión das amendoeiras e dos pistacheiros de forma independente. Finalmente, dada a súa importancia económica no noso país, analizaremos nunha mesa redonda a influencia dos factores que inflúen na comercialización destes produtos, así como as necesidades e os retos do sector que axudarán a configurar estratexias de futuro.
Para conseguilo, contaremos co coñecemento de centros de investigación pioneiros en España e coa experiencia de empresas nacionais e internacionais con ampla traxectoria no sector.
Lugar: Gran Hotel Albacete | C. Marqués de Molins, 1, 02001 Albacete
PROGRAMA:
 9:30 h - Benvida e apertura
 Xosé Antonio Montero López. Director Territorial do Centro
 9:45 a.m. - Pasado, presente e futuro da mellora xenética da améndoa no CEBAS-CSIC
 Federico Dicenta López-Higuera. Investigador/a do CEBAS
 10:10 h - Desenvolvemento e transferencia da Planta Certificada no CEBAS-CSIC
 Xesús López Alcolea. Xefe de Desenvolvemento e Transferencia do Departamento de Mellora de Plantas do CEBAS-CSIC
 10:35 h - Avaliación das variedades de améndoa nunha zona con risco de xeadas
 Fernando Mañas Jiménez. Xefe do Servizo de Investigación e Asesoramento en Cultivos Leñosos (SIAL) do Instituto Técnico Agronómico Provincial de Albacete (ITAP)
11:00 a.m. - Pausa
 11:30 h - Aspectos agronómicos para o cultivo de pistachos
 Octavio Arquero Quílez. Coordinador/a da Rede Experimental de Froitos Secos de Andalucía. Técnico especialista da IFAPA
 12:00 h. - Evolución e tendencias no cultivo do pistacho: novos modelos de implementación e xestión de cultivos
 Antonio Villanueva González. Director de operacións e desenvolvemento da área do pistacho en Prunotec SL
 12:30 h. - Mesa redonda: Estratexia sectorial: como satisfacer a demanda do mercado
 Moderado por: Ramón Gil Pérez.
 Participantes: Arturo Belmonte Leal, Jacques Naudé, Luis Campos Paez, Cristóbal Aránega Cuevas
13:45 h. - Peche
 
 
 
 
        
  