Skip to main content

5. Nazioarteko Almendra eta Pistatxo Foroa: Nola handitu lehiakortasuna jasangarritasunaren testuinguruan

Hasiera data: 27/05/2025
Amaiera data: 27/05/2025
Modalitatea: SareanPertsonalki
Kokalekua: Albaceteko Hotel Handia | C. Marqués de Molins, 1, 02001 Albacete

Azalpena

' Nazioarteko Almendra eta Pistatxo Foroaren ' bosgarren edizio honek berriro ere nabarmenduko ditu Espainian hedatzen jarraitzen duten labore hauek, ekoizleei errentagarritasunez laboratzeko kudeaketa teknika egokienak eskainiz, haien gizarte eta ingurumen ekarpenaren berezko ezaugarriak ahaztu gabe.

2024ko irailean kanpaina hasi zenetik , almendraren prezioek goranzko joera izan dute, % 33 igoz , eta horrek susperraldi nabarmena adierazten du prezioen jaitsierak markatutako hainbat urteren ondoren. Espainiako eskaintza handitzen jarraitzen duen arren, munduko kontsumoa ere handitzen ari da, eta batez ere Europakoa. Pistatxoen prezioak ere altua izaten jarraitzen dute, eskaintzaren igoeraren eta mundu mailako eskari aktiboagoaren ondorioz.

Ekitaldia hiru ataletan banatu da, eta bakoitzak almendrondo eta pistatxo zuhaitzen kudeaketa jorratzen du modu independentean. Azkenik, gure herrialdean duten garrantzi ekonomikoa kontuan hartuta, mahai-inguru batean aztertuko dugu produktu hauen merkaturatzean eragina duten faktoreen eragina, baita etorkizunerako estrategiak moldatzen lagunduko duten sektorearen beharrak eta erronkak ere.

Horretarako, Espainiako ikerketa-zentro aitzindarien ezagutzan eta sektorean esperientzia zabala duten estatuko eta nazioarteko enpresen esperientzian oinarrituko gara .

Lekua: Gran Hotel Albacete | C. Marqués de Molins, 1, 02001 Albacete


PROGRAMA:

9:30 - Ongi etorria eta irekiera
Jose Antonio Montero López. Lurralde Zuzendari Zentroa

9:45 a.m. - Almendraren hobekuntza genetikoaren iragana, oraina eta etorkizuna CEBAS-CSICen
Federico Dicenta López-Higuera. CEBAS ikertzailea

10:10 a.m. - CEBAS-CSICen Ziurtatutako Planta garatzea eta transferitzea
Jesus Lopez Alcolea. CEBAS-CSICeko Landareen Hobekuntza Saileko Garapen eta Transferentzia Burua

10:35 a.m. - Almendra barietateen ebaluazioa izozte arriskuko eremu batean
Fernando Mañas Jiménez. Albaceteko Probintziako Institutu Agronomiko Teknikoko (ITAP) Zurezko Laboreen Ikerketa eta Aholkularitza Zerbitzuko (SIAL) burua

11:00 a.m. - Atsedenaldia

11:30 a.m. - Pistatxoaren laborantzaren alderdi agronomikoak
Octavio Arquero Quílez. Andaluziako Fruitu Lehorren Sare Esperimentaleko Koordinatzailea. IFAPAko teknikari espezialista

12:00 p.m. - Pistatxoen laborantzaren bilakaera eta joerak: laboreen ezarpen eta kudeaketa eredu berriak
Antonio Villanueva González. Prunotec SL-ko pistatxo eremuko operazio eta garapen zuzendaria

12:30 p.m. - Mahai-ingurua: Sektorearen estrategia: nola ase merkatuaren eskaera
Moderatzailea: Ramón Gil Pérez.
Partaideak: Arturo Belmonte Leal, Jacques Naudé, Luis Campos Paez, Cristóbal Aránega Cuevas

13:45etan - Itxiera


IZEN -EMATEA | KOKAPENA

Hurrengo Ekitaldiak