Skip to main content

V Fòrum Internacional de l'Ametller i el Festuc: com augmentar la competitivitat en el marc de la sostenibilitat

Start date: 27/05/2025
Data de finalització: 27/05/2025
Modalitat: En líniaPresencial
Localització: Gran Hotel Albacete | C. Marquès de Molins, 1, 02001 Albacete

Descripció

Aquesta cinquena edició del ' Fòrum Internacional de l'Ametller i el Festuc ' tornarà a posar en valor aquests cultius que continuen la seva expansió a Espanya traslladant al productor les tècniques de maneig més adequades per fer un cultiu rendible , sense oblidar els trets inherents que tenen a la seva contribució social i mediambiental.

Des de l'inici de la campanya el setembre del 2024 els preus de l'ametlla han experimentat una tendència alcista amb un increment del 33% , fet que suposa una recuperació significativa després de diversos anys marcats per la reducció de preus. Tot i que l'oferta espanyola es continua incrementant, també ho fan el consum mundial i, especialment, l'europeu. També les cotitzacions del pistatxo es mantenen elevades , impulsades per un creixement a l'oferta i una demanda global més activa.

S'ha articulat la jornada en tres blocs en què s'abordaran de forma independent en maneig de l'ametller i del pistatxer i per finalitzar, per la seva importància econòmica al nostre país, i analitzarem en una taula debat la influència dels factors que afecten la comercialització d'aquests productes, així com les necessitats i els desafiaments del sector que permetin configurar estratègies per al futur.

Per això comptarem amb el coneixement dels centres de recerca pioners en la matèria a Espanya i l'experiència d'empreses, nacionals i internacionals , amb un recorregut ampli en el sector.

Ubicació: Gran Hotel Albacete | C. Marquès de Molins, 1, 02001 Albacete


PROGRAMA:

09:30 h - Benvinguda i inauguració
José Antonio Montero López. Director territorial Centre

09:45 h - Passat, present i futur de la millora genètica de l'ametller al CEBAS-CSIC
Federico Dicenta López-Higuera. Investigador del CEBAS

10:10 h - Desenvolupament i transferència de la Planta Certificada al CEBAS-CSIC
Jesús López Alcolea. Encarregat de desenvolupament i transferència del Departament de Millora Vegetal a CEBAS-CSIC

10.35 h - Avaluació de varietats d'ametller en una zona de risc de gelades
Fernando Mañas Jiménez. Responsable del Servei de Recerca i Assessorament en Cultius Llenyosos (SIAL) de l'Institut Tècnic Agronòmic Provincial d'Albacete (ITAP)

11:00 h – Pausa

11:30 h - Aspectes agronòmics per al cultiu del pistatxer
Octavi Arquer Quílez. Coordinador de la Xarxa Experimental de Fruits Secs d'Andalusia. Tècnic Especialista en IFAPA

12:00 h - Evolució i tendències al cultiu del pistatxo: nous models d'implantació i gestió del cultiu
Antonio Villanueva González. Director d'operacions i desenvolupament de l'àrea de pistatxo a Prunotec SL

12.30 h - Taula debat: L'estratègia del sector: com atendre la demanda del mercat
Modera: Ramón Gil Pérez.
Participants: Arturo Belmonte Leal, Jacques Naudé, Luis Campos Paez, Cristóbal Aránega Cuevas

13:45 h – Clausura


INSCRIPCIÓ | UBICACIÓ

Pròxims Esdeveniments