Skip to main content

PENSUBERRI Proiektua: Euskal Herriko haragitarako behien elikadura sistema aldatzea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2022 -2024
  • Esleitutako Aurrekontua 135.984,41 €
  • Eremua Autonómico
  • Autonomia-erkidegoa País Vasco
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2014-2020
  • Proiektuaren webgunea PENTSUBERRI
Azalpena

Proiektuak txahalak gizentzeko pentsuetan soja eta palma olioa hotz prentsatutako koltza olioarekin eta pastelarekin ordezkatzearen bideragarritasun tekniko eta ekonomikoa aztertuko du. 4 alderditan zentratuz:

  • Iraunkortasun soziala, inportatutako lehengaiak (soja eta palmondoa) tokian tokian ekoitzi daitezkeen alternatibak (koltza) ordezkatuz.
  • Ingurumen-iraunkortasuna, labore horiekin lotutako garraioak eta baso-soiltzeak ingurumenean duen eragina murriztea (kontuan izanda ere gantz handiagoko behi-dieta batek metano isuri enteriko txikiagoak ekartzea espero dela).
  • Iraunkortasun ekonomikoa, pentsuetan atzerriko lehengaiak ordezkatuz, askotan merkatuaren hegazkortasunaren mende, tokian tokiko lehengaiekin ordezkatuz, printzipioz lotutako kostu baxuagoekin (garraioa).
  • Nutrizio kalitatea, haragian dagoen gantz-azidoen profila hobetzea eta kalitate organoleptikoa.
Helburuak

Proiektuaren helburua da Ukrainako gerrak eragindako animalien elikadurarako lehengaien eskasia arintzen laguntzea, Euskal Herriko nekazaritza eta abeltzaintza ustiategien iraunkortasuna hobetzea eta merkataritza-baldintzetan frogatzea txahal gizentzeko dieten proteina-ingesta osorik Euskadin landatutako laboreetatik etor daitekeela. Horrek nekazarien, pentsu-enpresen eta abeltzainen arteko elkarrekintza handiagoa sustatuko du, eta horrela sistema misto integratuagoak (nekazaritza eta abeltzaintza) sortuko dira eskualde mailan, produkzio-sektore hori elikatzeko ingurumen-inpaktua murriztuz, eta tokiko mailan fluxu ekonomikoak ixten lagunduz.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: HARAKAI S.COOP.
  • Posta helbidea: Bizkaiko Teknologia Parkea, 812. lursaila. Berreaga 1. 48160. Derio (BIZKAIA).
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: unai@harakai.net
  • Telefonoa: (+34) 944 034 300
Koordinatzaileak
  • HARAKAI S.COOP.
Kolaboratzaileak
  • Harakai S.COOP.
  • Neiker
  • MIBA S.COOP.
  • Okelgintza S.COOP.
  • Haragi kalitatean Aitzindari Group S.L.