Proxecto PENTSUBERRI: Modificación do sistema de alimentación do gando vacún de carne no País Vasco
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2022 -2024
- Orzamento asignado 135.984,41 €
- Ámbito Autonómico
- Comunidade Autónoma País Vasco
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto PENTSUBERRI
O proxecto estudará a viabilidade técnica e económica de substituír a soia e o aceite de palma por aceite de colza e bolo obtido por prensado en frío nos pensos para tenreiros de engorde. Centrado en 4 aspectos:
- Sostibilidade social, substituíndo as materias primas importadas (soja e palma) por alternativas que se poidan producir localmente (colza).
- Sostibilidade Ambiental, reducindo o impacto ambiental do transporte e a deforestación asociada a estes cultivos (tendo en conta tamén que se espera que unha dieta de carne de vacún con máis graxa leve a menores emisións entéricas de metano).
- Sostibilidade económica, substituíndo materias primas estranxeiras nos pensos, moitas veces suxeitas á volatilidade do mercado, por materias primas de orixe local, en principio con menores custos asociados (transporte).
- Calidade nutricional, mellorando o perfil de ácidos graxos presentes na carne, e calidade organoléptica.
O proxecto pretende contribuír a paliar a escaseza de materias primas para a alimentación animal provocada pola guerra de Ucraína, mellorar a sustentabilidade das explotacións agrícolas e gandeiras do País Vasco e demostrar en condicións comerciais que a inxestión de proteínas das dietas dos becerros de engorde pode proceder integramente de cultivos plantados no País Vasco. Isto favorecerá unha maior interacción entre agricultores, empresas de pensos e gandeiros, e así crear sistemas mixtos (agricultura e gandería) máis integrados a nivel rexional, reducindo o impacto ambiental da alimentación deste sector produtivo, e contribuíndo a pechar os fluxos económicos a nivel local.
- Coordinador/nome da entidade: HARAKAI S.COOP.
- Enderezo postal: Parque Tecnolóxico de Bizkaia, Parcela 812. Berreaga 1. 48160. Derio (BIZKAIA).
- Correo electrónico do coordinador/entidade: unai@harakai.net
- Teléfono: (+34) 944 034 300
- HARAKAI S.COOP.
- Harakai S.COOP.
- Neiker
- MIBA S.COOP.
- Okelgintza S.COOP.
- Haragi kalitatean Aitzindari Group S.L.