Ir o contido principal

Proxecto PENTSUBERRI: Modificación do sistema de alimentación do gando vacún de carne no País Vasco

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2022 -2024
  • Orzamento asignado 135.984,41 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma País Vasco
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto PENTSUBERRI
Descrición

O proxecto estudará a viabilidade técnica e económica de substituír a soia e o aceite de palma por aceite de colza e bolo obtido por prensado en frío nos pensos para tenreiros de engorde. Centrado en 4 aspectos:

  • Sostibilidade social, substituíndo as materias primas importadas (soja e palma) por alternativas que se poidan producir localmente (colza).
  • Sostibilidade Ambiental, reducindo o impacto ambiental do transporte e a deforestación asociada a estes cultivos (tendo en conta tamén que se espera que unha dieta de carne de vacún con máis graxa leve a menores emisións entéricas de metano).
  • Sostibilidade económica, substituíndo materias primas estranxeiras nos pensos, moitas veces suxeitas á volatilidade do mercado, por materias primas de orixe local, en principio con menores custos asociados (transporte).
  • Calidade nutricional, mellorando o perfil de ácidos graxos presentes na carne, e calidade organoléptica.
Obxectivos

O proxecto pretende contribuír a paliar a escaseza de materias primas para a alimentación animal provocada pola guerra de Ucraína, mellorar a sustentabilidade das explotacións agrícolas e gandeiras do País Vasco e demostrar en condicións comerciais que a inxestión de proteínas das dietas dos becerros de engorde pode proceder integramente de cultivos plantados no País Vasco. Isto favorecerá unha maior interacción entre agricultores, empresas de pensos e gandeiros, e así crear sistemas mixtos (agricultura e gandería) máis integrados a nivel rexional, reducindo o impacto ambiental da alimentación deste sector produtivo, e contribuíndo a pechar os fluxos económicos a nivel local.

Información de contacto
  • Coordinador/nome da entidade: HARAKAI S.COOP.
  • Enderezo postal: Parque Tecnolóxico de Bizkaia, Parcela 812. Berreaga 1. 48160. Derio (BIZKAIA).
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: unai@harakai.net
  • Teléfono: (+34) 944 034 300
Coordinadores
  • HARAKAI S.COOP.
Colaboradores
  • Harakai S.COOP.
  • Neiker
  • MIBA S.COOP.
  • Okelgintza S.COOP.
  • Haragi kalitatean Aitzindari Group S.L.