Skip to main content

Projecte PENTSUBERRI: Modificació del sistema d'alimentació del boví de carn a Euskadi

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2022 -2024
  • Pressupost assignat 135.984,41 €
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma País Vasco
  • Font principal de finançament PAC 2014-2020
  • Web del projecte PENTSUBERRI
Descripció

El projecte estudiarà la viabilitat tecnicoeconòmica de substituir soja i oli de palmell per coca i oli de colza obtinguda mitjançant premsat en fred en racions de vedells d'esquer. Enfocant-se en 4 aspectes:

  • Sostenibilitat social, substituint matèries primeres importades (soja i palmell) per alternatives susceptibles de ser produïdes a nivell local (colza).
  • Sostenibilitat Mediambiental, disminuint l'impacte ambiental derivat del transport i la desforestació associada a aquests cultius (tenint en compte a més que s'espera que una dieta de boví amb més contingut en greix, comporta menor emissions entèriques de metà).
  • Sostenibilitat econòmica, substituint en els pinsos matèries primeres foranes, sovint subjectes a volatilitat de mercats, per altres d'origen local, en principi amb menys costos associats (transport).
  • Qualitat nutricional, millorant el perfil d'àcids grassos presents a la carn, i organolèptica.
Objectius

El projecte pretén contribuir a pal·liar el dèficit de matèries primeres per a pinsos originat per la guerra d'Ucraïna, millorar la sostenibilitat de les explotacions agroramaderes d'Euskadi i demostrar en condicions comercials que l'aportació de proteïna de les dietes de vedells d'esquer pot provenir en la seva totalitat de cultius implantats al País Vasco pinsos i ramaders, i així sistemes mixtos més integrats (agricultura-ramaderia) a nivell territorial, disminuint l'impacte ambiental de l'alimentació d'aquest sector productiu i contribuir a tancar els fluxos econòmics a nivell local.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: HARAKAI S.COOP.
  • Adreça postal: Parc Tecnològic de Bizkaia, Parcel·la 812. Berreaga 1. 48160. Derio (BIZKAIA).
  • Email coordinador/entitat: unai@harakai.net
  • Telèfon: (+34) 944 034 300
Coordinadors
  • HARAKAI S.COOP.
Col·laboradors
  • Harakai S.COOP.
  • Neiker
  • MIBA S.COOP.
  • Okelgintza S.COOP.
  • Haragi kalitatean Aitzindari Group S.L.