Skip to main content

LIFE Proiektua: Karbonoa kentzea eta hiri inguruko nekazaritza gobernantza eskema elikadura sistema jasangarri baterako

  • Mota Proiektua
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2023 -2028
  • Esleitutako Aurrekontua 2.073.206,00 €
  • Eremua Europeo
  • Autonomia-erkidegoa País Vasco
  • Finantza-iturri nagusia BIZITZA
  • Proiektuaren webgunea Web del proyecto
Azalpena

CROPS4LIFE proiektuak Vitoria-Gazteizko gizarte-eredua eraldatzea du helburu, elikadura-sistema jasangarri eta deskarbonizatu bat lortuz. Ingurumen-inpaktu txikiko irtenbideekin ekoitzitako tokiko elikagaien merkaturatzean oinarritutako zirkuitu laburrak errazteak merkatu-ekitatea (produktu osasungarri eta iraunkorrak prezio egokian eskaintzea) eta BEG isurien murrizketa bilatzen ditu, eta, beraz, sistema osoaren ingurumen- eta klima-aztarna minimizatzea.

Testuinguruko deskribapena

2012an Europako Hiriburu Berde izendatu zutenean hasi zen 2012ko gasteiz hiriak bere elikadura sistema aldatzeko konpromisoa. Garai hartan, eztabaida piztu zuen tokiko eragileen artean Arabako Lautadako nekazaritzaren egoerari eta udal elikagaien hornidura ereduarekin duen lotura ezari buruz. Mugimendu hau nekazaritza-elikagaien sistema jasangarriago baten aldeko manifestu batean gauzatu zen, eta Udalak 2004an helburu instituzional gisa onartu zuen. Hori izan zen Vitoria-Gazteizko Nekazaritza-Elikagaien Estrategia lantzeko abiapuntua.

Testuinguru honetan, 2021ean, Vitoria-Gazteizko Udaleko Ingurumen Ikasketetarako Zentroak (CEA) arazoaren egoera kuantitatiboki ulertzeko helburuarekin egindako ikerketa bat enkargatu zuen. Vitoria-Gazteizko Hiriko Elikagai Fluxuen Analisia (CFFA) ikerketa hirian kontsumitzen diren elikagai freskoen zein proportzio diren tokiko jatorrikoak (hau da, Arabako probintzian ekoitzitakoenak) galderari erantzuteko diseinatu zen. Ikerketaren emaitzak erabakigarriak izan ziren: produktu freskoen % 1,5 baino ez zen bertakoa.

Helburuak
  • Biztanleriaren elikagaiak erosteko ohituretan portaera-aldaketa sustatu, produktuaren produktibitate- eta ingurumen-profila kuantifikatuz eta erosketa-erabaki-faktore gisa txertatuz (elikagaiak aukeratzeko ingurunea aldatuz).
  • Erakutsi ekoizpen-merkatu digitalizatu labur baten bideragarritasun ekonomikoa, planetaren muga biofisikoen barruan ekoizpen eta merkaturatze digitalizatua ustiatzeko gai den tokiko nekazaritza-elikagaien berrikuntza-nitxo baten artikulazioaren bidez.
  • Ekoizpen-merkaturako ziklo laburretan bideragarritasun soziala bermatzea, berrikuntza eta digitalizazio esparru baten bidez, nekazaritza birsortzailera eragile sozial berriak erakartzeko, eta haren eraginen erreplikazioa eta hedapena sustatzea, nekazari konbentzionalekin lankidetza estrategiak sortuz.
  • GASTEIZKO nekazaritza-elikagaien sistemaren trantsizio jasangarriaren bideragarritasun operatiboa, administratiboa eta juridikoa sustatzea, gobernantza digital moldagarri baten eredua ezarriz.
Results
  • Proiektua amaitzerako, % 10eko igoera izango da Vitoria-Gazteiz hirian bertako elikagai freskoen kontsumoan.
  • Elikagaien aukeraketa-ingurunea modu kualitatibo nabarmenean aldatzea, gutxienez hiru gertaera eta bost ingurumen-aldagai sartuz ekoizpen-zikloan, planetaren mugen barruan baliabideen erabilera segururako atalaseei erreferentzia eginez.
  • Elikagaiak aukeratzeko ingurunea aldatzea, banakako elikagaiak erosteko ekintzen ondorioei zuzenean errekurtsoa eginez, deskarbonizazioaren neurri sozialetan duten eragina islatuz.
  • Arabako lurralde historikoaren posizioa hobetzeko, planetaren muga biofisikoen adierazleei dagokienez, elikagaien aukeraketa-ingurunea aldatzea identitate positiboko errekurtso baten bidez.
  • Proiektuaren amaieran nekazaritza birsortzailearen 22 hektareako handitzea (30 hektarea bost urte geroago).
  • Produkzio-dibertsifikazioa. Gehienez bost nekazaritza birsortzaileko ekoizpen-sistema desberdin sartzea ustiategi bakar batean (baratzezaintza biointentsiboa, baratzezaintza estentsiboa, labore estentsiboak, abeltzaintza dibertsifikatua eta basoen kudeaketa).
  • Proiektuaren gauzatze-prozesuan zehar, kuantifika daitezkeen biodibertsitate-indizeen igoera. Espezie kopurua batetik hogeira handitzea.
  • 0,3 km2-ko eremu batean lurzoruaren higadura murriztea
  • Proiektuaren eremuan energia-kontsumoa % 45 murriztea.
  • Proiektuaren eremuan CO2 isurien % 41eko murrizketa.
  • Proiektuaren amaieran, proiektuaren eremuan CO2 bahitzean % 4ko igoera.
  • Proiektuaren eremuan pestiziden %100eko murrizketa.
  • Proiektuaren amaieran, ongarritze-praktiketan nitrogenoaren erabilera % 100 murriztea proiektuaren eremuan.
  • Proiektuaren amaierarako, ongarritze-praktiketan fosforoaren erabilera % 100 murriztea proiektuaren eremuan.
  • 30 ekoizle lokal Km.0 elikagai agregatzaile digitalaren (ADA 0) marketin ereduan integratu ziren proiektuaren amaieran.
  • Gutxienez 20 ekoizle Vitoria-Gazteiz hiriaren inguruko nekazaritza-jardueran sartzea eta, bereziki, CROPS4LIFEk sustatutako programaren autosufizientzia-osagaia handitzea.
  • 15 ekimen berri nekazaritza sektorean, banakakoak edo kooperatibak izan.
  • Lau tailer proiektuak sortutako ezagutza laburbiltzeko, araudi-esparruan proiektatzeko.
  • Bost espezializazio-arlo bereizi ordezkatuta daude hurbiltasun-politiken pakete potentzial batean proiektatzeko gomendio-multzo bat garatzeko.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: María de Santiago  
  • Posta helbidea: OLARIZU DEHESAKO ETXEA, 01006, VITORIA GASTEIZ
  • Koordinatzailearen/erakundearen helbide elektronikoa:
Koordinatzaileak
  • CENTRO DE ESTUDIOS AMBIENTALES
Kolaboratzaileak
  • Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz
  • AMATERRA SOCIEDAD LIMITADA
  • SUSTRAIAK HABITAT DESIGN KOOP ELK TXIKIA
  • NEIKER-INSTITUTO VASCO DE INVESTIGACION Y DESARROLLO AGRARIO SA
  • DIPUTACION FORAL DE ALAVA
  • ERAMAN REPARTO KOOP ELK TXIKIA
  • CHAVES PADILLA
  • FRANCISCO JAVIER
  • COOPCYCLE