Proxecto LIFE: Esquema de eliminación de carbono e gobernanza da agricultura periurbana para un sistema alimentario sostible
- Tipo Proxecto
- Estado En proceso
- Execución 2023 -2028
- Orzamento asignado 2.073.206,00 €
- Ámbito Europeo
- Comunidade Autónoma País Vasco
- Fonte principal de financiamento VIDA
- Páxina web do proxecto Web del proyecto
O proxecto CROPS4LIFE ten como obxectivo transformar o modelo social de Vitoria-Gasteiz acadando un sistema alimentario sostible e descarbonizado. A facilitación de circuítos curtos baseados na comercialización de alimentos locais producidos con solucións de baixo impacto ambiental busca tanto a equidade de mercado (subministración de produtos saudables e sostibles a un prezo axeitado) como a redución das emisións de GEI e, polo tanto, a minimización da pegada ambiental e climática do sistema no seu conxunto.
O compromiso da cidade de Vitoria-Gazteiz coa transformación do seu sistema alimentario comezou coa súa declaración como Capital Verde Europea en 2012. Naquel momento, xerou un debate entre os axentes locais sobre o estado da agricultura na Llanada Alavesa e a súa falta de conexión co modelo municipal de abastecemento de alimentos. Este movemento materializouse nun manifesto por un sistema agroalimentario máis sostible, que foi adoptado como obxectivo institucional polo Concello en 2004. Este foi o punto de partida para o traballo na Estratexia Agroalimentaria de Vitoria-Gazteiz.
Neste contexto, no ano 2021, o Centro de Estudos Ambientais (CEA) do Concello de Vitoria-Gazteiz encargou un estudo destinado a comprender cuantitativamente o estado da cuestión. O estudo de Análise de Fluxos Alimentarios na Cidade de Vitoria-Gazteiz (CFFA) foi deseñado para responder á pregunta de que proporción de produtos alimenticios frescos consumidos na cidade son de orixe local (é dicir, os producidos na provincia de Áraba). Os resultados do estudo foron concluíntes: só o 1,5 % dos produtos frescos procedían de orixe local.
- Promover o cambio de comportamento nos hábitos de compra de alimentos da poboación cuantificando o perfil produtivo e ambiental do produto e incorporándoo como factor de decisión de compra (modificando o entorno de elección de alimentos).
- Demostrar a viabilidade económica dun canal curto de produción-comercialización dixitalizado mediante a articulación dun nicho de innovación agroalimentaria local capaz de operar a produción e a comercialización dixitalizadas dentro dos límites biofísicos do planeta.
- Garantir a viabilidade social dos ciclos curtos de produción-comercialización mediante un marco de innovación e dixitalización para atraer novos actores sociais á agricultura rexenerativa e fomentar a replicación e difusión dos seus impactos mediante a creación de estratexias de cooperación con agricultores convencionais.
- Promover a viabilidade operativa, administrativa e xurídica da transición sostible do sistema agroalimentario de Vitoria-Gasteiz mediante a implementación dun modelo de gobernanza dixital adaptativa.
- Incremento do 10 % no consumo de alimentos frescos locais na cidade de Vitoria-Gazteiz ao final do proxecto.
- Modificación cualitativa substancial do ambiente de elección de alimentos mediante a introdución dun mínimo de tres eventos e cinco variables ambientais durante o ciclo de produción en referencia aos limiares para o uso seguro dos recursos dentro dos límites planetarios.
- Cambiar o ambiente de elección de alimentos mediante unha apelación directa ás consecuencias das accións individuais de compra de alimentos, reflectindo o seu impacto nas métricas sociais da descarbonización.
- Mudar o entorno de elección alimentaria a través dun atractivo identitario positivo para mellorar a posición do territorio histórico de Áraba con respecto aos indicadores dos límites biofísicos planetarios.
- Aumento de 22 ha de agricultura rexenerativa ao final do proxecto (30 ha cinco anos despois).
- Diversificación produtiva. Inclusión de ata cinco sistemas de produción agrícola rexenerativa diferentes dentro dunha única explotación (horticultura biointensiva, horticultura extensiva, cultivos extensivos, gandería diversificada e xestión forestal).
- Incremento dos índices cuantificables de biodiversidade ao longo da execución do proxecto. Aumento do número de especies dunha a vinte.
- Redución da erosión do solo nunha área de 0,3 km2
- Redución do 45 % no consumo de enerxía na área do proxecto.
- Redución do 41 % nas emisións de CO2 na área do proxecto.
- Incremento do 4 % no secuestro de CO2 ao final do proxecto na área do proxecto.
- Redución do 100 % de pesticidas na área do proxecto.
- Redución do 100 % no uso de nitróxeno nas prácticas de fertilización ao final do proxecto na área do proxecto.
- Redución do 100 % no uso de fósforo nas prácticas de fertilización ao final do proxecto na área do proxecto.
- 30 produtores locais integráronse no modelo de comercialización do agregador dixital de alimentos Km.0 (ADA 0) ao final do proxecto.
- Incorporación de polo menos 20 produtores á actividade agrícola na cidade de Vitoria-Gazteiz e, en particular, a ampliación do compoñente de autosuficiencia do programa promovido por CROPS4LIFE.
- 15 novos emprendementos no sector agrícola, xa sexan individuais ou cooperativas.
- Catro obradoiros para condensar o coñecemento xerado polo proxecto para a súa proxección no marco normativo.
- Cinco áreas de especialización distintas están representadas no desenvolvemento dun conxunto de recomendacións para a súa proxección nun posible paquete de políticas de proximidade.
- Coordinador/a nome da entidade: María de Santiago
- Enderezo postal: CASA DA DEHESA DE OLARIZU, 01006, VITORIA GASTEIZ
- Correo electrónico do coordinador/entidade:
- CENTRO DE ESTUDIOS AMBIENTALES
- Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz
- AMATERRA SOCIEDAD LIMITADA
- SUSTRAIAK HABITAT DESIGN KOOP ELK TXIKIA
- NEIKER-INSTITUTO VASCO DE INVESTIGACION Y DESARROLLO AGRARIO SA
- DIPUTACION FORAL DE ALAVA
- ERAMAN REPARTO KOOP ELK TXIKIA
- CHAVES PADILLA
- FRANCISCO JAVIER
- COOPCYCLE