Projecte LIFE: Esquema de governança d'eliminació de carboni i agricultura periurbana per a un sistema alimentari sostenible
- Tipus Projecte
- Estat En curs
- Execució 2023 -2028
- Pressupost assignat 2.073.206,00 €
- Àmbit Europeo
- Comunitat Autònoma País Vasco
- Font principal de finançament LIFE
- Web del projecte Web del proyecto
El projecte CROPS4LIFE pretén transformar el model de societat de Vitòria-Gasteiz aconseguint un sistema alimentari sostenible i descarbonitzat. en conjunt.
El compromís de la ciutat de Vitòria-Gasteiz amb el canvi del seu sistema alimentari s'inicia amb la seva declaració com a Capital Verd Europea el 2012. En aquell moment, va desencadenar un debat entre els agents locals sobre la situació de l'agricultura a la Planada Alabesa i la seva manca de relació amb el model municipal d'abastament alimentari. Aquest moviment va cristal·litzar en un manifest per un sistema agroalimentari més sostenible que va ser adoptat el 2004 com a objectiu institucional per l'Ajuntament, a partir del qual es van iniciar els treballs de l'Estratègia Agroalimentària de Vitoria-Gasteiz.
En aquest context, el 2021, el Centre d'Estudis Ambientals de l'Ajuntament de Vitòria-Gasteiz (CEA) va encarregar la redacció d'un estudi destinat a conèixer, de manera quantitativa, l'estat de la qüestió. L'estudi City Food Flow Analysis Vitòria-Gasteiz (CFFA) es va dissenyar per donar resposta a la pregunta de quina proporció dels productes alimentaris frescos que es consumeixen a la ciutat tenen un origen local (és a dir, els produïts a la província d'Àlaba). Els resultats van ser concloents: només l'1,5% dels productes frescos eren d'origen local.
- Fomentar el canvi de comportament en els hàbits de compra daliments de la població mitjançant la quantificació del perfil productiu i ambiental del producte i la seva incorporació com a factor de decisió de compra (modificació de lentorn delecció daliments).
- Demostrar la viabilitat econòmica d'un canal curt de producció-comercialització digitalitzat a través de l'articulació d'un nínxol d'innovació agroalimentària local capaç d'operar una producció i una comercialització digitalitzada dins dels límits biofísics del planeta.
- Garantir la viabilitat social de cicles curts de producció-comercialització mitjançant un marc d'innovació i digitalització per atraure nous actors socials a l'agricultura regenerativa, i fomentar la replicació i la difusió dels seus impactes creant fórmules de cooperació amb els agricultors convencionals.
- Promoure la viabilitat operativa, administrativa i jurídica de la transició sostenible del sistema agroalimentari de Vitoria-Gasteiz mitjançant la implementació d‟un model de governança digital adaptativa.
- Increment del 10% del consum d'aliments frescos locals a la ciutat de Vitoria-Gasteiz al final del projecte.
- Modificació qualitativa substancial de l'entorn d'elecció d'aliments mitjançant la introducció d'un mínim de tres esdeveniments i cinc variables ambientals durant el cicle de producció pel que fa als llindars d'ús segur dels recursos dins els límits planetaris.
- Modificació de l'entorn d'elecció d'aliments mitjançant una apel·lació directa a les conseqüències de les accions individuals de compra d'aliments, reflectint-ne l'impacte en la mètrica social de la descarbonització.
- Modificació de l'entorn d'elecció alimentària mitjançant una apel·lació identitària positiva per millorar la posició del territori històric d'Àlaba respecte dels indicadors dels límits biofísics planetaris.
- Augment de 22 ha d'agricultura regenerativa al final del projecte (30 ha cinc anys després).
- Diversificació productiva. Inclusió de fins a cinc sistemes productius diferents en agricultura regenerativa dins una mateixa explotació (horticultura biointensiva, horticultura extensiva, cultius extensius, ramaderia diversificada i gestió forestal).
- Augment dels índexs quantificables de biodiversitat al llarg de lexecució del projecte. Augment del nombre d'espècies d'una a vint.
- Reducció de l'erosió del terra en una àrea de 0,3 km2
- Reducció del 45% en el consum energètic a l'àrea del projecte.
- Reducció del 41% a les emissions de CO2 a l'àrea del projecte.
- Augment del 4% al segrest de CO2 al final del projecte a l'àrea del projecte.
- Reducció del 100% de pesticides a l'àrea del projecte.
- Reducció del 100% de l'ús de nitrogen a les pràctiques de fertilització al final del projecte a l'àrea del projecte.
- Reducció del 100% de l'ús de fòsfor a les pràctiques de fertilització al final del projecte a l'àrea del projecte.
- 30 productors locals integrats al model de comercialització de l'agregador digital d'aliments Km.0 (ADA 0) al final del projecte.
- Incorporació d'almenys 20 productors a l'activitat agrària de l'entorn de la ciutat de Vitòria-Gasteiz i, en particular, a l'escalat del component d'autoabastiment del programa promogut per CROPS4LIFE.
- 15 noves emprenedories al sector agrícola, ja siguin individuals o cooperatives.
- Quatre tallers per condensar el coneixement generat pel projecte per a la seva projecció al marc regulador.
- Cinc àrees diferenciades de competència representades en el desenvolupament d'un conjunt de recomanacions per a la seva projecció en un paquet potencial de polítiques de proximitat.
- Nom coordinador/entitat: María de Santiago
- Adreça postal: CASA DE LA DEHESA D'OLARIZU, 01006, VITÒRIA GASTEIZ
- Email coordinador/entitat:
- CENTRO DE ESTUDIOS AMBIENTALES
- Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz
- AMATERRA SOCIEDAD LIMITADA
- SUSTRAIAK HABITAT DESIGN KOOP ELK TXIKIA
- NEIKER-INSTITUTO VASCO DE INVESTIGACION Y DESARROLLO AGRARIO SA
- DIPUTACION FORAL DE ALAVA
- ERAMAN REPARTO KOOP ELK TXIKIA
- CHAVES PADILLA
- FRANCISCO JAVIER
- COOPCYCLE