Skip to main content
logo proyecto horizonte ultrawine

H2020 ULTRAWINE Proiektua: LFHP ​​​​ULTRAsound teknologian oinarritutako mazerazio sistema eko-berritzailea ardogintzarako

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2017
  • Esleitutako Aurrekontua 791.359,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea ULTRAWINE
Jardueren deskribapena

Egindako lana 6 lan-paketeetan banatu zen:

WP1. Prozesuko aldagaien optimizazioa eta muztioen karga mikrobianoan duen eraginaren azterketa.
Konposatu polifenoliko eta aromatikoen erauzketa egiaztatzeko, mahats barietate desberdinekin esperimentuak egin dira. Ultrasoinuek mikrobioen populazioan duten eragina ere aztertu zen.

WP2. ULTRAWINE teknologiarekin lortutako muztio eta ardoen kalitate-analisia
Sektorean erabiltzen diren beste teknikekin alderatu zitezkeen emaitzak lortzeko, ardoa ultrasoinuen teknologia erabiliz eta modu tradizionalean ekoitzi zen. Ultrasoinuek mahats beltzaren azaletik konposatu polifenolikoen erauzketa nabarmen bizkortzen dutela ikusi zen, batez ere antozianinak eta taninoak. Gainera, ultrasoinuek erauzketa aromatiko handiagoa eta tratatutako muztioaren argitze hobea lortzen dute, ekoizpen-metodo tradizionalekin alderatuta.

WP3. Eskalatzea eta industrializazioa
WP1 eta WP2-tik ateratako informazio guztia upategi mota desberdinetarako egokia den sistema moldakor eta eraginkor bat diseinatzeko erabili da.
Azterketa sakon baten ondorioz, ULTRAWINE-k 24 orduz eraginkortasunez, segurtasunez eta ekipamenduan higadura handirik eragin gabe funtzionatzea ahalbidetuko zuten osagarriak instalatzea beharrezkoa zela ikusi genuen. Hainbat hobekuntza ezarri ziren upategi kolaboratzaile batean teknologiaren baliozkotzeari esker.

WP4. ULTRAWINE-ren eragina maximizatzea.
WP honek CE Mark ziurtagiria lortu digu, eta patente eskaerak aurkeztu ditugu ardo ekoizle diren herrialde nagusietan. Gainera, txosten-aldian zehar, urrats garrantzitsuak eman ditugu OIVek ULTRAWINE teknologia baimentzeko.

WP5. Zabalkundea eta ustiapena.
Burututako eta burutuko diren ekintzak hauek dira:

  • AGROVIN salmenta sailaren prestakuntza: ondo prestatuta egon behar dute teknologiari buruzko informazio zehatza emateko.
  • Aurkezpena ardogileei beren upategietan, teknologia eta ekoizpen-prozesuan eskaintzen dituen aukerak lehen eskutik ezagutu ditzaten.
  • Sektoreko foro eta azoka nagusietan parte hartzea, bai estatuan bai nazioartekoetan.
  • Komunikabide nagusietan agertzea, batez ere sektoreko aldizkari tekniko espezializatuetan.
  • Sare sozialak: Iruzkinak etengabe zabaltzen ari dira sare sozial nagusietan.

WP6. Proiektuen kudeaketa.
Proiektu-kudeatzailearen bisita jaso genuen, eta ULTRAWINE ekipamendua xehetasunez ikusteko aukera izan zuen gure instalazioetan, baita azken uztako ardoak dastatzeko ere.
Coaching saioek balio izan zuten merkatu potentzialak ikuspegi desberdin batetik aztertzeko, negozio estrategiak sortzeko eta proiektu koordinatzailearen ahuleziak arintzeko tresnak eskuratzeko.

Testuinguruko deskribapena

Ardoaren kolorea kontsumitzaileek gehien baloratzen duten parametro organoleptikoetako bat da, ardogintzari, garapenari eta izan ditzakeen akatsei buruzko informazioa ematen baitu. Denborarekin, oxidazio-prozesuen ondorioz, ardo zuriak tonu leunagoetarantz eboluzionatzen dute, hala nola urre-horirantz. Gauza bera gertatzen da ardo beltz eta arrosen distirarekin.

Ardo hauen kolorea bereziki interesgarria da, mahats-azaletatik konposatu fenolikoak ateratzeko erabiltzen diren baliabide ekonomikoengatik. Substantzia hauek ez dute kolorean eragina bakarrik, zaporean, ondorengo zaporean edo gorputzean ere laguntzen dute.
Mahats-bilketaren mekanizazioari esker, upategiek mahats kopuru handia biltzen dute denbora oso laburrean. Mahats-bilketa prozesua bi hilabete baino gehiagotik lau aste ingurura murriztu da. Ondorioz, ardogileek lehengai guztiak azkar prozesatzeko tresnak behar dituzte, baita kalitate handiko ardoak ekoizteko ere.

AGROVINek ultrasoinuetan oinarritutako teknika aurreratu bat garatu du, mahatsaren potentzial polifenoliko eta aromatikoa denbora errekorrean erabat erauzteko aukera ematen duena, emaitza den ardoaren ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe.
2015ean, AGROVINek Europako Batzordearen onespena jaso zuen ULTRAWINE proiekturako, Horizon 2020 SME INSTRUMENTS II. Faseko programaren esparruan.
Bi urteko proiektu-lan hauetan zehar, unitate polifazetiko bat diseinatu eta fabrikatu da, upategi mota guztietara egokitzeko gai dena bere bi funtzionamendu-sistemei esker: jarraitua, instalazio handiak dituzten upategietarako, edo birzirkulatzailea, upategi txikiagoetarako. Gainera, 50 kW-ko moduluetan eraikita dagoenez, bezeroak mahats beltzen eguneroko kantitatearen araberako ekipamendu pertsonalizatua eskura dezake.

ULTRAWINE prototipo finalarekin egindako esperimentuek emaitza bikainak eman dituzte mahats barietate eta ardogintza eskualde desberdinetan. Oro har, heltze fenoliko optimoa zuten barietateetan, beratze egun bakarra behar izan zen ultrasoinuen tratamendua egin ondoren, ultrasoinurik gabeko mahatsek, berriz, 7/8 eguneko beratze epea behar izan zuten. Hau guztia Proiektuaren bi urte hauetan Erauzketa Sistemaren eta ULTRAWINE ekipamenduaren optimizazioari esker izan da posible. ULTRAWINE gailuaren hardwarea, softwarea eta kabitazio-zelulak eguneratu dira.

AGROVIN salmenta-sarea ardogintza-prozesuetan ultrasoinuen bidez trebatzea eta teknologia zabaltzea izan dira Proiektuaren bi oinarrizko zutabe. Mundu osoan egin da merkataritza-prestakuntza. Hainbat plataforma erabili dira zabalkunderako: industriako aldizkari espezializatuak, aldizkari digitalak, sare sozialak, estatuko eta nazioarteko azokak, hainbat upategitan bisitak eta zuzeneko erakustaldiak, etab.

Helburuak

AGROVINek ULTRAWINE merkaturatuko du, maiztasun baxuko eta potentzia handiko (LFHP) ultrasoinu sistema bat, ardogintzaren hasierako faseetan mahats-azaletatik konposatu fenolikoak erauzteko optimizatzeko diseinatua. Gure berrikuntzak mahatsaren mazerazio prozesua 6 ordutan amaitzea ahalbidetzen du, egungo sistemek gutxi gorabehera 4 egun behar dituzten bitartean, 30 aldiz energia gutxiago kontsumituz eta hiru aldiz mahats gehiago prozesatzeko gaitasunarekin. ULTRAWINE-k kolore eta usain biziko muztio kalitate handikoa ekoizten du, ardo bikain baten oinarriak ezarriz.

ULTRAWINEren helburu nagusia mahats-azaletatik konposatu fenolikoak erauzteko errendimendu handiko ekipamendua merkaturatzea da, maiztasun baxuko eta potentzia handiko (LFHP) ultrasoinuen teknologian oinarrituta, 24 hilabeteko epean, eta 2021erako guztira 130 unitate saltzea da helburua.

Results

ULTRAWINE merkatuan dagoen ekoizpen sistema bakarra da, ardogileei emaitza bikainak eskaintzen dizkiena hainbat arrazoirengatik:

  • Denbora aurreztea: ULTRAWINE-rekin, erauzketa ordu gutxitan egiten da, macerazioak, berriz, hainbat egun behar ditu. Beraz, prozesuaren eraginkortasunaren hobekuntza, mazerazioarekin alderatuta, agerikoa baino gehiago da.
  • Erauzketa hotzeko metodoa: ez da tenperatura igoerarik gertatzen tratamenduan zehar, ezta hidroximetilfurfurala (HMF) ere.
  • Energia-kontsumo txikia: Batez besteko prozesu baten energia-kontsumoa 30 kWh-tan kalkulatzen da, ULTRAWINE ekipamendu estandar baterako kalkulatua, 50 kW-ko irteera-potentziarekin. Gure ekipamenduak abantaila energetiko nabarmenak eskaintzen ditu beste alternatiba batzuekin alderatuta, ez baitu hozterik behar, kriomazerazio prozesuetan bezala (hotzeko ekoizpena elikagaien industriako prozesurik garestienetako bat da), ezta berotzerik ere, termoardogintzan edo flash-detente prozesuetan bezala.
  • Ardo aromatikoagoak: Ultrasoinuek mahatsaren aitzindari aromatikoak hobeto erauzteko aukera ematen dute. Legamia hartzitzaileek konposatu horietarako sarbide hobea izango dute kontsumitzaileek oso estimatzen dituzten aromak bihurtzeko.
  • Argitze azkarragoa: Ultrasoinuen bidez tratatutako muztioekin egindako ardoak azkarrago eta trinkoago argitzen dira, produktuaren likido-errendimendua handituz.
  • Ingurumena errespetatzen duen teknologia: ULTRAWINE teknologiak ez du hondakinik sortzen.

Goian aipatutako abantaila guztiei esker, beste teknologiekin alderatuta, ULTRAWINEren bideragarritasuna bermatuta dago. Gainera, ardoaz besteko sektoreetan (adibidez, edari aromatikoak) aplikatzea aztertzen ari da dagoeneko, ultrasoinuen bidez konposatu aromatikoak ateratzeko aukera bikaina dela eta.

Koordinatzaileak
  • PRODUCTOS AGROVIN SA