Skip to main content
logo proyecto horizonte ultrawine

Projecte H2020 ULTRAWINE: Sistema de maceració eco-innovador basat en tecnologia LFHP ​​ULTRAsound per a l'elaboració de vins

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2015 -2017
  • Pressupost assignat 791.359,00 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte ULTRAWINE
Descripció de les activitats

El treball realitzat es va dividir en 6 paquets de treball:

WP1. Optimització de les variables de procés i estudi de lefecte sobre la càrrega microbiana dels mosts.
S'han fet experiments en diferents varietats de raïm per verificar l'extracció de compostos polifenòlics i aromàtics. També es va estudiar la influència dels ultrasons a la població microbiana.

WP2. Anàlisi de qualitat del most i vins obtinguts amb la tecnologia ULTRAWINE
Amb lʻobjectiu dʻobtenir resultats que poguessin comparar-se amb altres tècniques utilitzades en el sector, es va elaborar vi amb tecnologia dʻultrasons i de forma tradicional. Es va trobar que els ultrasons acceleren significativament l'extracció de compostos polifenòlics de les pellofes del raïm negre, principalment antocians i tanins. A més, els ultrasons produeixen una extracció aromàtica més gran i una millora en la clarificació del most tractat, en comparació amb la forma tradicional d'elaboració.

WP3. Escalat i industrialització
Tota la informació extreta de WP1 i WP2 ha servit per dissenyar un equip versàtil i eficaç vàlid per als diferents tipus de cellers.
Com a resultat d'un estudi exhaustiu, observem la necessitat d'instal·lar accessoris que permetin a ULTRAWINE operar eficientment durant 24 hores, de manera segura i sense més desgast de l'equip. Es van implementar diverses millores gràcies a la validació de la tecnologia en un celler col·laborador.

WP4. Maximitzar limpacte de ULTRAWINE.
Aquest WP ha conduït a la certificació amb Marcatge CE i hem presentat sol·licituds de patent als principals països productors de vi. A més, en el període reportat, hem fet passos importants cap a l'autorització de la tecnologia ULTRAWINE per part de l'OIV.

WP5. Difusió i explotació.
Les accions que s'han dut a terme i se seguiran duent a terme són:

  • Formació del departament comercial d'AGROVIN: han d'estar ben preparats per oferir informació precisa sobre la tecnologia.
  • Presentació a enòlegs als seus cellers, perquè coneguin de primera mà la tecnologia i les possibilitats que ofereix en el seu procés productiu.
  • Participació als principals fòrums i fires del sector, tant nacionals com internacionals.
  • Aparició als principals mitjans de comunicació, especialment a revistes tècniques especialitzades del sector.
  • Xarxes socials: Els comentaris es difonen contínuament a les principals xarxes socials.

WP6. Gestió del projecte.
Vam rebre la visita del responsable del projecte, que va poder observar detalladament l'equip ULTRAWINE a les nostres instal·lacions, així com degustar els vins de la darrera collita.
Les sessions de coaching van servir per adquirir eines per estudiar els mercats potencials des d'una perspectiva diferent, crear estratègies de negoci, mitigar les febleses del coordinador del projecte

Descripció contextual

El color del vi és un dels paràmetres organolèptics més valorats pels consumidors, ja que proporciona informació sobre la vinificació, l'evolució i els defectes que pot presentar. Amb el temps i pels processos d'oxidació, els vins blancs evolucionen cap a tons més suaus, com el groc daurat. El mateix passa amb la brillantor als vins negres i rosats.

El color en aquests vins és especialment interessant, a causa dels recursos econòmics que es destinen a l'extracció dels compostos fenòlics de les pellofes del raïm. Aquestes substàncies no només influeixen en el color, sinó que també contribueixen al sabor, el retrogust o el cos.
Gràcies a la mecanització de la verema, els cellers recol·lecten una gran quantitat de raïm en un període molt curt. El procés de verema s'ha reduït de més de dos mesos a quatre setmanes aproximadament. Com a resultat, els vinicultors necessiten eines per processar tota la matèria primera ràpidament així com per produir vins d'alta qualitat.

AGROVIN ha desenvolupat una tècnica capdavantera, basada en ultrasons, que permet l'extracció total del potencial polifenòlic i aromàtic del raïm en un temps rècord sense modificar les característiques organolèptiques del vi resultant.
L'any 2015, AGROVIN va rebre l'aprovació de la Comissió Europea per al projecte ULTRAWINE, en el marc del programa Horitzó 2020 SME INSTRUMENTS fase II.
Al llarg d'aquests dos anys de projecte, s'ha dissenyat i fabricat un equip versàtil, capaç d'adaptar-se a tota mena de cellers gràcies als dos sistemes de treball: en continu, per a cellers amb grans instal·lacions, o en recirculació, per a cellers més petits. A més, la seva construcció en mòduls de 50 kW permet al client adquirir un equip a mida, en funció de la quantitat diària de raïm negre.

Les experiències amb el prototip final de ULTRAWINE han donat resultats excepcionals en diferents varietats de raïm i zones vitícoles. Generalment, per a aquelles varietats amb un índex de maduració fenòlica òptim, després del tractament ultrasònic només es va requerir un dia de maceració, mentre que els raïms sense ultrasons van requerir un període de maceració de 7/8 dies. Tot això ha estat possible gràcies a l'optimització tant del sistema d'extracció com de l'equip ULTRAWINE durant aquests 2 anys de projecte. S'han actualitzat el maquinari, el programari i les cel·les de cavitació del dispositiu ULTRAWINE.

La formació de la xarxa comercial d'AGROVIN sobre ultrasons en els processos de vinificació i la difusió de la tecnologia han estat dos pilars fonamentals del Projecte. La formació comercial s'ha fet a nivell mundial. Per a la difusió, s'han utilitzat diverses plataformes: revistes especialitzades del sector, revistes digitals, xarxes socials, fires nacionals i internacionals, visites i demostracions en directe a diversos cellers, etc.

Objectius

AGROVIN llançarà al mercat ULTRAWINE, un equip d'ultrasons de baixa freqüència i alta potència (LFHP) dissenyat per optimitzar l'extracció de compostos fenòlics de la pellofa del raïm durant les primeres etapes de la vinificació. La nostra innovació permet completar el procés de maceració del raïm en 6 hores, mentre que els sistemes actuals triguen aproximadament 4 dies, amb un consum energètic 30 vegades menor i la capacitat de processar el triple de raïm. ULTRAWINE produeix un most d'alta qualitat amb un color i aroma intensos, asseient les bases per a un vi excel·lent.

L'objectiu general d'ULTRAWINE és llançar al mercat un equip d'alt rendiment per facilitar l'extracció de compostos fenòlics de la pellofa del raïm, basat en tecnologia d'ultrasons de baixa freqüència i d'alta potència (LFHP), en un termini de 24 mesos, amb l'objectiu de vendre un total de 130 unitats per al 2021.

Resultats

ULTRAWINE és un sistema de producció únic al mercat que ofereix a l'enòleg excel·lents resultats per diverses raons:

  • Estalvi de temps: amb ULTRAWINE, l'extracció es completa en poques hores, mentre que la maceració dura uns quants dies. Per tant, la millora de l'eficiència del procés pel que fa a la maceració és més que evident.
  • Mètode dextracció en fred: no es produeix augment de temperatura durant el tractament ni hidroximetilfurfural (HMF).
  • Baix consum energètic: el consum energètic d'un procés mitjà s'estima en 30 kWh, calculat per a l'equip ULTRAWINE estàndard, amb una potència de sortida de 50 kW. El nostre equip presenta importants avantatges energètics en comparació amb altres alternatives, ja que no requereix refrigeració com en els processos de criomaceració (la producció en fred és un dels processos més costosos de la indústria alimentària) ni escalfament, com en els processos de termovinificació o flaix-aturat.
  • Vins més aromàtics: els ultrasons permeten una extracció més gran dels precursors aromàtics del raïm. Els llevats fermentatius tindran un millor accés a aquests compostos per transformar-los en aromes molt apreciades pels consumidors.
  • Clarificacions més ràpides: els vins elaborats a partir de mosts tractats amb ultrasons aclareixen més ràpid i de forma més compacta, cosa que augmenta el rendiment líquid del producte.
  • Tecnologia respectuosa amb el medi ambient: no es generen residus propis de la tecnologia ULTRAWINE.

Gràcies a tots els avantatges esmentats en comparació amb altres tecnologies, la viabilitat de ULTRAWINE està garantida. A més, ja s'està considerant la seva aplicació a sectors diferents del vitivinícola (com el de les begudes aromatitzades) a causa de l'excel·lent extracció de compostos aromàtics mitjançant ultrasons.

Coordinadors
  • PRODUCTOS AGROVIN SA