Skip to main content
logo proyecto horizonte ultrawine

H2020 ULTRAWINE Proiektua: ardogintzarako LFHP ​​​​ULTRAsoinu teknologian oinarritutako beratze-sistema ekoberritzailea.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2017
  • Esleitutako Aurrekontua 791.359,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea ULTRAWINE
Jardueren deskribapena

Egindako lana 6 lan multzotan banatu zen:

WP1. Prozesuaren aldagaien optimizazioa eta muztioen mikrobio-kargan duen eragina aztertzea.
Konposatu polifenoliko eta aromatikoen erauzketa egiaztatzeko esperimentuak egin dira mahats barietate ezberdinekin. Ultrasoinuek mikrobioen populazioan duten eragina ere aztertu zen.

WP2. ULTRAWINE teknologiarekin lortutako muztio eta ardoen kalitatearen azterketa
Sektorean erabiltzen diren beste teknikekin alderatu daitezkeen emaitzak lortzeko, ardoa ultrasoinuen teknologia erabiliz eta modu tradizionalean ekoizten da. Ultrasoinuak mahats gorrien azaletatik konposatu polifenolikoen erauzketa nabarmen bizkortzen zuela aurkitu zen, batez ere antozianoak eta taninoak. Gainera, ultrasoinuak erauzketa aromatiko handiagoa eta tratatutako muztioaren argiztapen hobeak sortzen ditu, ekoizteko metodo tradizionalekin alderatuta.

WP3. Eskalatzea eta industrializazioa
WP1 eta WP2tik ateratako informazio guztia upategi mota ezberdinetarako egokia den sistema polifazetikoa eta eraginkorra diseinatzeko erabili da.
Azterketa sakon baten ondorioz, beharrezkoa iruditu zitzaigun ULTRAWINEri 24 orduz eraginkortasunez funtzionatzea, segurtasunez eta ekipamenduan higadura handirik gabe funtzionatzea ahalbidetuko duten osagarriak instalatzea. Hainbat hobekuntza ezarri ziren kolaboratzaileko upategi batean teknologiaren balioztatzeari esker.

WP4. ULTRAWINE-ren eragina maximizatzea.
WP honek CE Markaren ziurtagiria lortu du, eta patente-eskaerak aurkeztu ditugu ardo ekoizten duten herrialde nagusietan. Gainera, txostenaren aldian, urrats garrantzitsuak eman ditugu OIVk ULTRAWINE teknologia baimentzeko.

WP5. Zabalkundea eta ustiapena.
Egin diren eta aurrera eramango diren ekintzak hauek dira:

  • AGROVIN salmenta-sailaren prestakuntza: ondo prestatuta egon behar dute teknologiari buruzko informazio zehatza emateko.
  • Aurkezpena ardogileei euren upategietan, bere ekoizpen-prozesuan teknologia eta aukerak bertatik bertara ezagutu ditzaten.
  • Sektoreko foro eta azoka nagusietan parte hartzea, bai nazio mailakoak bai nazioartekoak.
  • Hedabide nagusietan agertzea, bereziki sektoreko aldizkari tekniko espezializatuetan.
  • Sare sozialak: iruzkinak etengabe zabaltzen dira sare sozialetako plataforma nagusietan.

WP6. Proiektuen kudeaketa.
Proiektuaren arduradunaren bisita jaso genuen, gure instalazioetan ULTRAWINE ekipamendua zehatz-mehatz behatu ahal izan baitzuen, baita azken uztako ardoak dastatu ere.
Coaching saioek merkatu potentzialak beste ikuspegi batetik aztertzeko tresnak eskuratzeko, negozio-estrategiak sortzeko eta proiektuaren koordinatzailearen ahuleziak arintzeko balio izan zuten.

Testuinguruko deskribapena

Ardoaren kolorea kontsumitzaileek gehien baloratzen duten parametro organoleptikoetako bat da, ardogintzari, garapenari eta izan ditzakeen akatsei buruzko informazioa ematen baitu. Denborarekin, oxidazio-prozesuen ondorioz, ardo zuriak tonu leunagoetarantz eboluzionatzen dute, hala nola urre-horirantz. Gauza bera gertatzen da ardo beltz eta arrosen distirarekin.

Ardo hauen kolorea bereziki interesgarria da, mahats-azaletatik konposatu fenolikoak ateratzeko erabiltzen diren baliabide ekonomikoengatik. Substantzia hauek ez dute kolorean eragina bakarrik, zaporean, ondorengo zaporean edo gorputzean ere laguntzen dute.
Mahats-bilketaren mekanizazioari esker, upategiek mahats kopuru handia biltzen dute denbora oso laburrean. Mahats-bilketa prozesua bi hilabete baino gehiagotik lau aste ingurura murriztu da. Ondorioz, ardogileek lehengai guztiak azkar prozesatzeko tresnak behar dituzte, baita kalitate handiko ardoak ekoizteko ere.

AGROVINek ultrasoinuetan oinarritutako teknika aurreratu bat garatu du, mahatsaren potentzial polifenoliko eta aromatikoa denbora errekorrean erabat erauzteko aukera ematen duena, emaitza den ardoaren ezaugarri organoleptikoak aldatu gabe.
2015ean, AGROVINek Europako Batzordearen onespena jaso zuen ULTRAWINE proiekturako, Horizon 2020 SME INSTRUMENTS II. Faseko programaren esparruan.
Bi urteko proiektu-lan hauetan zehar, unitate polifazetiko bat diseinatu eta fabrikatu da, upategi mota guztietara egokitzeko gai dena bere bi funtzionamendu-sistemei esker: jarraitua, instalazio handiak dituzten upategietarako, edo birzirkulatzailea, upategi txikiagoetarako. Gainera, 50 kW-ko moduluetan eraikita dagoenez, bezeroak mahats beltzen eguneroko kantitatearen araberako ekipamendu pertsonalizatua eskura dezake.

ULTRAWINE prototipo finalarekin egindako esperimentuek emaitza bikainak eman dituzte mahats barietate eta ardogintza eskualde desberdinetan. Oro har, heltze fenoliko optimoa zuten barietateetan, beratze egun bakarra behar izan zen ultrasoinuen tratamendua egin ondoren, ultrasoinurik gabeko mahatsek, berriz, 7/8 eguneko beratze epea behar izan zuten. Hau guztia Proiektuaren bi urte hauetan Erauzketa Sistemaren eta ULTRAWINE ekipamenduaren optimizazioari esker izan da posible. ULTRAWINE gailuaren hardwarea, softwarea eta kabitazio-zelulak eguneratu dira.

AGROVIN salmenta-sarea ardogintza-prozesuetan ultrasoinuen bidez trebatzea eta teknologia zabaltzea izan dira Proiektuaren bi oinarrizko zutabe. Mundu osoan egin da merkataritza-prestakuntza. Hainbat plataforma erabili dira zabalkunderako: industriako aldizkari espezializatuak, aldizkari digitalak, sare sozialak, estatuko eta nazioarteko azokak, hainbat upategitan bisitak eta zuzeneko erakustaldiak, etab.

Helburuak

AGROVINek ULTRAWINE merkaturatuko du, maiztasun baxuko eta potentzia handiko (LFHP) ultrasoinu-sistema bat mahats azaletatik konposatu fenolikoak erauztea optimizatzeko diseinatua ardogintzaren hasierako faseetan. Gure berrikuntzari esker, mahats beratze-prozesua 6 ordutan burutzea ahalbidetzen du, egungo sistemek, berriz, 4 egun gutxi gorabehera, energia-kontsumoa 30 aldiz gutxiagorekin eta hiru aldiz mahats gehiago prozesatzeko gaitasunarekin. ULTRAWINE-k kolore eta usain biziko kalitate handiko muztioa sortzen du, ardo bikain baten oinarria ezarriz.

ULTRAWINEren helburu orokorra errendimendu handiko ekipoak abian jartzea da mahats azaletatik konposatu fenolikoak ateratzea errazteko, maiztasun baxuko eta potentzia handiko (LFHP) ultrasoinu teknologian oinarrituta, 24 hilabeteko epean, 2021erako guztira 130 unitate saltzeko helburuarekin.

Results

ULTRAWINE merkatuan ekoizpen sistema paregabea da, ardogileei emaitza bikainak eskaintzen dizkiena hainbat arrazoirengatik:

  • Denbora aurreztea: ULTRAWINE-rekin, erauzketa ordu gutxitan amaitzen da, beratze-egun batzuk irauten du. Hori dela eta, prozesuaren eraginkortasunaren hobekuntza, beratzearekin alderatuta, nabaria da.
  • Hotz erauzteko metodoa: tratamenduan ez da tenperatura igoerarik gertatzen ezta hidroximetilfurfuralik (HMF).
  • Energia-kontsumo baxua: batez besteko prozesu baten energia-kontsumoa 30 kWh-koa dela kalkulatzen da, ULTRAWINE ekipo estandarrentzat kalkulatuta, 50 kW-eko irteera-potentziarekin. Gure ekipamenduak abantaila energetiko nabarmenak eskaintzen ditu beste alternatiba batzuekin alderatuta, ez baitu hozterik behar, kriomazerazio prozesuetan bezala (hotza ekoizpena elikagaien industriako prozesu garestienetako bat da), ezta berokuntza ere, termovinifikazio edo flash-detente prozesuetan bezala.
  • Ardo aromatikoagoak: Ultrasoinuek mahatsaren aitzindari aromatikoen erauzketa handiagoa ahalbidetzen dute. Hartzidurazko legamiek konposatu horietara sarbide hobea izango dute kontsumitzaileek oso estimatutako usainetan eraldatzeko.
  • Azkar argitzea: Ultrasoinu bidez tratatutako muztioekin egindako ardoak azkarrago eta trinkoago argitzen dira, produktuaren likidoaren etekina handituz.
  • Ingurumena errespetatzen duen teknologia: ULTRAWINE teknologiak ez du hondakinik sortzen.

Beste teknologiekin alderatuta aipatutako abantaila guztiei esker, ULTRAWINEren bideragarritasuna bermatuta dago. Gainera, ardoa ez den beste sektore batzuetan aplikatzea (esaterako, zaporedun edariak) kontuan hartzen ari da jada ultrasoinuen bidez konposatu aromatikoen erauzketa bikainagatik.

Koordinatzaileak
  • PRODUCTOS AGROVIN SA