Skip to main content

H2020 EKOBIOMASA Proiektua: Ekoizpen prozesu eraginkor baten bidez ardo paregabeak lortzea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2019 -2022
  • Esleitutako Aurrekontua 1.003.835,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea ECOBIOMASS
Azalpena

EBn, jatorrizko ardoak Jatorri Deitura Babestua (DOP) duten produktuak dira. Ardo bereizgarrien ekoizpen eraginkorra erronka da, haien usain bereziak ardoa egiteko prozesuan mikroorganismo indigenek duten eginkizunari esker baitaude. Dena den, mikroorganismo horiek eskuratzea arazotsua da, haien hazkuntzak bioerreaktore eta mantenugai espezifikoak behar baititu, erabilgarri ez dauden edo nahi diren baldintzak betetzen ez dituztenak.

EBk finantzatutako ECOBIOMASS proiektua ardo pertsonalizatuak ekoizteko aukeratutako mikroorganismo autoktonoak erabiltzen dituen irtenbide paregabea da. Irtenbide honek bertako mikroorganismo onenen aukeraketa eskaintzen du, gaur egun merkatuan daudenen gainetik dauden bioerreaktore espezifikoen instalazioa eta mantenugaiak hornitzea. Proiektuak irtenbidea Europan eta Hego Amerikan sartuko du.

Helburuak

Gaur egun, oso zaila da Jatorri Izendapena duten upategientzat ardo bereziak ekoizteko prozesu eraginkorrak lortzea. Hau da, ardo batean usain bereziak ekoizteko, mikroorganismo indigenak erabili behar direlako, eta mikroorganismo hauen eskala handian hazteko bioerreaktore eta mantenugai espezifikoak behar dira, gaur egun ardogintzarako erabilgarri ez dauden edo automatizazio, sentikortasun eta prezio nahi diren baldintzak betetzen ez dituztenak.

LEV2050-k EKO-BIOMASA garatu du, ardo pertsonalizatuak modu eraginkorrean ekoizteko merkatuan dagoen irtenbide bakarra, bertako mikroorganismo hautatuak erabiliz. Bertako mikroorganismo optimoak hautatzea, bioerreaktore espezifikoak instalatzea bezeroaren instalazioetan eta mantenugaien horniketa barne hartzen ditu. ECO-BIOMASaren berrikuntza nagusia patentatutako bioerreaktoreen nagusitasuna da merkatuan daudenekin alderatuta, automatizazioari, trazabilitateari eta prezioari dagokionez.

Helburua Europako ardo-ekoizpeneko merkatu nagusietan sartzea da (Espainia, Frantzia, Italia eta Portugal). Merkatu horietan merkaturatzeko planak aginduzko eragina izango du gainerako herrialde ekoizleetan, AEBetan barne, LEV2050 komertzializazio planaren etorkizuneko faseetarako prestatuz.

Results

Bertako mikroorganismoak handitzea ardo pertsonalizatuak sortzeko Ardoaren usainen originaltasuna bere ekoizpenean erabilitako mikrobioen araberakoa da. EBk finantzatutako proiektu batek eskala handiko produkziorako bioerreaktoreak diseinatu ditu. Ardoa Europako kulturaren oinarrizko elementua da aspalditik. Europako jatorriko ardo asko Jatorri Deitura Babestua (DOP) duten produktuak dira, hau da, ekoizpen-prozesuaren fase guztiak eskualde jakin batean egin behar dira.

Ardo bakoitzaren usainak eta zaporeak ekoizpenean dauden mikroorganismoen (legamiak eta bakterioak) araberakoak dira, bertako ingurunean bereziak direnak. Mikroorganismo hauek eskala industrialean ekoizteko zailak direnez, babestu berri diren ardo bereziak sortzea erronka izan daiteke. EBk finantzatutako ECOBIOMASS proiektuak irtenbide guztiz berri bat sortu zuen eskala-arazo honi: bolumen handietan mikroorganismo egokiak hazteko gai diren bioerreaktoreak. "Upeltegiek, eta oro har edozein negoziok, beren mikroorganismoak erabiltzeko eta zigilu bereizgarria sortzeko aukera izatea nahi genuen", azaldu du Miguel Romanok, LEV2050ko I+G zuzendariak. "Mikroorganismo bereziak gure bioerreaktore patentatuekin konbinatuta erabiltzeak prozesu osoa iraunkorragoa eta errentagarriagoa izaten laguntzen du", gaineratu du Romanok, ECOBIOMASS proiektua koordinatu zuenak.

Bioerreaktoreak dira gaur egun ardoaren industrian dagoen irtenbide bakarra, bertako mikroorganismoen eskala industriala ahalbidetzen duena. Mikroorganismoak hazteko ingurune egokia sortzea Lehenik, upategiko mahastian nahi diren organismoak hautatu eta aztertzen dira. "Sinadura bereizgarri bat sortzeko, lehenik eta behin haien indarguneak eta gaitasunak isolatu, identifikatu eta, azkenik, ezaugarritzen ditugu", azaldu du Romanok. «Horretarako, genetikoki urrunago daudenak hautatzen ditugu». Bertako mikroorganismoek hartzidura-ezaugarri egokiak izan behar dituzte ekoizten den ardo zehatzerako. Baina bilatzen den beste ezaugarri bat portaera organoleptikoa da: azken produktuak giza zentzumen bakoitza nola estimulatzen duen. Hautatu ondoren, mikroorganismoak bioerreaktoreetan jartzen dira, mantenugai espezifikoekin batera. "Mikroorganismo bakoitza aztertzen dugu eta pertsonalizatutako kultura-euskarri bat sortzen dugu", dio Romanok. Erreaktoreak baldintza optimoekin konfiguratuta daude organismoek hasierako biomasa hamar aldiz hazteko.

Prozesu orokorrak kalitate handiko ardo paregabeak sortzen ditu, DOP bereizkuntza zigilua lor dezaketenak. Probak Europako upategietan Taldeak hasiera batean euren lurzoruari lotutako identitate sendoa zuten upategiekin harremanetan jarri zen, ingurumenarekiko eta jasangarritasunarekiko errespetuan islatzen den zerbait. Proba arrakastatsuak egin ziren Frantzian, Italian eta Portugalen, baita prestigio handiko upategiekin ere.

Emaitza garrantzitsuena, Romanok dioenez, bezeroen gogobetetasuna izan zen, ECOBIOMAS taldean jarritako konfiantzan eta bioerreaktoreen erabileran oinarrituta. "Oso pozik zeuden teknologia honek eskaintzen zuen kostuen aurrezpenarekin, erabiltzeko erraztasunarekin eta ekoizten zituzten ardo ikusgarriekin", adierazi du Romanok. "Bioerreaktoreek eta kultura-euskarriek bizitasun handiko legami freskoak ematen dituzte, eta hori nabaria da ardoetan, garbitasunarekin, adierazkortasunarekin eta, bertako legamien erabilerari esker, originaltasunarekin batera", gaineratu du. ECOBIOMAS taldeak Europan bezero kopurua sendotu eta handitzea du helburu orain. «Eskerrak eman nahi dizkiogu Europako Batzordeari, proiektu honen bitartez gure filosofia Europara ezagutzera eman ahal izan dugulako, desiratzen genuen zerbait», dio Romanok.

Koordinatzaileak
  • INBIOLEV SL (INBIOLEV SL)